Το φαινόμενο «Γηρυόνης» που επηρεάζει τα τελευταία 24ωρα την Ελλάδα αναμένεται να χτυπήσει σήμερα Τρίτη (26/11) την Κύπρο.
Η διαταραχή, η οποία ξεκίνησε από την Φλόριντα των Η.Π.Α διέσχισε τον Ατλαντικό, πέρασε από την Γαλλία και την Ισπανία, επηρεάζοντας την ευρύτερη περιοχή με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.
Στην πιο κάτω εικόνα, φαίνεται η πορεία του φαινομένου από το σημείο όπου ξεκίνησε (Α) μέχρι και το πού έχει φτάσει αυτή την στιγμή (Ζ) πάνω από Ελλάδα και Ιταλία.
Σε επικοινωνία του 24News με τον ιδιώτη μετεωρολόγο Έρικ Κίτα, ενημερωθήκαμε ότι το φαινόμενο πρόκειται να φτάσει στην Κύπρο εξασθενημένο. Ξεκινώντας από το μεσημέρι της Τρίτης καταιγίδες και βροχές θα επηρεάσουν ολόκληρη την Κύπρο με κορύφωση του φαινομένου να παρατηρείαι το βράδυ της ίδιας μέρας.
Από την Τετάρτη και μετά οι βροχές και οι καταιγίδες θα αρχίσουν να υποχωρούν με βελτίωση του καιρού, παρόλο που τοπικά θα συνεχίσουν να παρατηρούνται μεμονωμένες βροχές.
Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η πορεία του φαινομένου πάνω από την Κύπρο που θα ξεκινήσει από σήμερα Τρίτη το μεσημέρι και θα διαρκέσει για 24 μέχρι και 36 ώρες.
Σύμφωνα με τον κ. Κίτα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για πλημμύρες εκτός και αν οι βροχές χτυπήσουν έντονα περιοχές σε κεντρικά σημεία πόλεων. Δεν αποκλείεται να εκδοθεί κίτρινη προειδοποίηση.
Το όνομα του φαινομένου, όπως μας ξεκαθάρισε, δεν θα είναι το ίδιο με αυτό της Ελλάδας. Ο κύριος λόγος που γίνεται αυτό είναι επειδή μέχρι να φτάσει στην Κύπρο η διαταραχή αυτή θα έχει εξασθενίσει.
Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά το δελτίο καιρού μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Έρικ Κίτα εδώ ή την σελίδα του στο Facebook εδώ
Από πού πήρε το όνομά του το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε τη Ελλάδα
Ένας γίγαντας της ελληνικής μυθολογίας «βάφτισε» το νέο κύμα κακοκαιρίας, που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα από το απόγευμα της Κυριακής, φέροντας βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Στην ελληνική μυθολογία ο Γηρυόνης (από το ρήμα γηρύω = φωνάζω, σκούζω) ήταν ένας τρισώματος ή τρικέφαλος γίγαντας, γιος του Χρυσάωρα ή του θεού Ποσειδώνα και της Καλλιρρόης, κόρης του Ωκεανού. Και στις δύο εκδοχές, είναι εγγονός της Μέδουσας Γοργώς. Είναι επίσης γνωστός με τα ονόματα Γηρυονέας, Γηρυονεύς και Γηρυών.
Ο Γηρυόνης κατοικούσε στη νήσο Ερύθεια, στην ομιχλώδη Δύση, στα πέρατα του Ωκεανού. Είχε πλούσια κοπάδια βοδιών, που τα έβοσκε ο Ευρυτίων και ο δικέφαλος σκύλος Όρθρος ή Όρθος, κοντά στο μέρος όπου ο Μενοίτιος έβοσκε τα κοπάδια του Άδη. Με διαταγή του Ευρυσθέα ο Ηρακλής ήρθε στην Ερύθεια για να πάρει τα βόδια του Γηρυόνη στον ομώνυμο άθλο του, τον δέκατο κατά σειρά. Ο Ηρακλής σκότωσε τελικά τότε τον Γηρυόνη, κοντά στον ποταμό Ανθεμούντα, όπου συναντήθηκαν και αναμετρήθηκαν.
Οι αρχαίοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν ποικιλότροπα τον μύθο του τρισώματου Γηρυόνη, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα ήταν οι τρεις γιοί του Χρυσάορα, που εξεστράτευσαν κατά του Ηρακλή, είτε ότι ο Γηρυόνης εκφράζει τις τρεις χρονικές κατηγορίες (παρελθόν - παρόν - μέλλον). Επιστημονικότερος, ο Θουκυδίδης ερμηνεύει τον μύθο ως ανάμνηση της παλαιότερης εποχής, κατά την οποία οι ληστείες ήταν συχνές, αλλά δεν θεωρούνταν επίμεμπτη πράξη. Ο Παλαίφατος, στο βιβλίο του "Περί Απίστων", αναφέρει πως ο Γηρυόνης καταγόταν από την πόλη Τρικαρηνία (κάρα = κρανίο) κι έτσι από παρανόηση, όταν αναφέρονταν στον Γηρυόνη τον Τρικάρηνο, νόμιζαν πως είχε τρία κεφάλια.
Η πάλη του Ηρακλή με τον Γηρυόνη απεικονιζόταν κατά τον Παυσανία στη Λάρνακα του Κυψέλου στην Ολυμπία. Επίσης, η πάλη αυτή παριστανόταν στη μετόπη του «θησαυρού» των Αθηναίων στους Δελφούς, στη μετόπη του ναού του Δία στην Ολυμπία, στις δύο μετόπες του ναού του Ηφαίστου στην Αθήνα (το γνωστό «Θησείο»), σε πολλά αρχαϊκά αγγεία, ιδίως χαλκιδικά, καθώς και σε αττικά μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία. Από τα μελανόμορφα το πιο αξιόλογο θεωρείται ο αμφορέας του Εξηκία (σήμερα στο Λούβρο), ενώ από τα ερυθρόμορφα η κύλιξ του Ευφρονίου.
Η πρόγνωση του καιρού
Χαµηλή πίεση θα επηρεάζει την περιοχή, µέχρι το βράδυ της Τετάρτης, ενώ στη συνέχεια αναµένεται ασθενής ψηλή πίεση.
Απόψε ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και παροδικά συννεφιασµένος, ενώ αναµένονται τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες, κατά διαστήµατα. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς ως µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ, αλλά στα παράλια, τοπικά στα ορεινά ή και σε καταιγίδα, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη, αλλά στα δυτικά και τα νότια θα καταστεί σταδιακά ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 11 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 16 στα δυτικά και τα νότια παράλια, γύρω στους 15 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 6 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.
Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και παροδικά συννεφιασµένος, µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες, κατά διαστήµατα. Την Πέµπτη και την Παρασκευή, περίοδοι µε κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται µε συννεφιά και πιθανό να πέσουν µεµονωµένες, κυρίως ελαφρές, βροχές.
Η θερµοκρασία θα σηµειώσει πτώση την Τετάρτη, γιά να κυµανθεί γύρω στις µέσες κλιµατολογικές τιµές, ενώ στη συνέχεια θα σηµειώσει µικρή άνοδο.