Αν έχεις τη συνήθεια να μπαίνεις στο σπίτι, με τα παπούτσια που φορούσες όλη μέρα έξω, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείς, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ήξερες ότι τα παπούτσια μας φιλοξενούν από 400.000 βακτήρια, με διασημότερο το Ε. coli, το οποίο είναι γνωστό πως προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα; Αυτή είναι μια καλή αρχή για να καταλάβεις πως δεν πρέπει ποτέ να υιοθετείς αυτή τη συνήθεια.
Όπως έχουν ανακαλύψει οι ερευνητές, τα παπούτσια είναι το καλύτερο περιβάλλον για τα μικρόβια. Περπατώντας, μαζεύουμε χώμα και λάσπη με αποτέλεσμα την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που στη συνέχεια συγκατοικούν μαζί σου στο σπίτι όταν μπαίνει με τα παπούτσια σου μέσα σε αυτό.
Η δεύτερη αλήθεια για τα παπούτσια είναι ότι είναι γεμάτα τοξίνες. Κάθε φορά που πατάμε γρασίδι, τα παπούτσια μας είναι πιθανό να γεμίζουν φυτοφάρμακα και παρασιτοκτόνα. Κάθε φορά που διασχίζουμε τον δρόμο, πατάμε ίχνη βενζίνης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η διαρκής επαφή με τέτοιου είδους χημικές ουσίες είναι επιβλαβής για τον οργανισμό και, μεταφέροντάς τες στο σπίτι που, ειδικά τον χειμώνα, μένει με τα παράθυρα κλειστά κι ο αέρας δεν ανανεώνεται, τις αναπνέουμε καθημερινά.
Τα παπούτσια επίσης, μπορεί να καταστρέψουν το πάτωμα. Ξέρουμε καλά ότι αν φορέσουμε ψηλοτάκουνα σε ξύλινο πάτωμα, το πιθανότερο είναι να γίνει ζημιά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χαλιά, με κάθε είδος παπουτσιού. Οτιδήποτε κολλάει στη σόλα, μεταφέρεται στο χαλί και μένει εκεί, δημιουργώντας αρχικά εστίες μικροβίων, κι έπειτα αντιαισθητικούς λεκέδες.
Οι ρύποι που υπάρχουν στο σπίτι από τα παπούτσια μας είναι πολλοί και προκαλούν ανησυχία
Σύμφωνα με τους δύο περιβαλλοντικούς χημικούς Mark Patrick Taylor από το Πανεπιστήμιο Μακουάρι και Gabriel Filippelli από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, οι οποίοι εξέτασαν για μια δεκαετία, το εσωτερικό περιβάλλον και τους ρύπους στους οποίους εκτίθενται οι άνθρωποι στα σπίτια τους, οι ρύποι που υπάρχουν στο σπίτι από τα παπούτσια μας είναι πολλοί και προκαλούν ανησυχία.
«Η ύλη που συσσωρεύεται μέσα σε ένα σπίτι δεν περιλαμβάνει μόνο σκόνη, τρίχες και υπολείμματα δέρματος από ανθρώπους και κατοικίδια ζώα, αλλά και αερομεταφερόμενες ή μεταφερόμενες ουσίες μέσω της σόλας των παπουτσιών. Δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των ρύπων προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον και εκτίθεσαι σε αυτό μέσω της αναπνοής ή των παπουτσιών», σημειώνουν οι δύο χημικοί σε άρθρο τους δημοσιευμένο αρχικά στο Conversation.
«Μερικοί από τους μικροοργανισμούς που μεταφέρονται στο σπίτι μέσω των παπουτσιών είναι παθογόνοι ανθεκτικοί σε φάρμακα και λοιμώδεις που σχετίζονται με μικρόβια τα οποία συναντώνται σε νοσοκομεία και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν», προσθέτουν και νομίζουμε ότι ήδη σε πείσαμε να μην ξαναφορέσεις τα παπούτσια σου μες στο σπίτι.
ΠΗΓΗ: jenny.gr