ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η απειθαρχία, η ανυπακοή και η αύξηση των κρουσμάτων

Κυβέρνηση και επιστήμονες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για αποφυγή νέου lockdown

Ο ιός είναι ανάμεσά μας, τόνιζε συνεχώς ο Υπουργός Υγείας τις προηγούμενες μέρες, βλέποντας τις εικόνες που έκαναν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από χώρους όπου συνωστίζονταν οι πολίτες. Η δήλωσή του αυτή σκοπό είχε να προτρέψει τον κόσμο να τηρεί βασικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού, καθώς, πλέον, άνοιξαν τα αεροδρόμιά μας απ’ όπου έφτασαν στην Κύπρο άτομα, τα οποία δεν τήρησαν το μέτρο του αυτοπεριορισμού, προκαλώντας αλυσίδες μετάδοσης του ιού τουλάχιστον σε τρεις επαρχίες, την Λεμεσό, την Λευκωσία και την Λάρνακα. Την ίδια ώρα, το κοινό δεν έδειξε να συμμορφώνεται σε πολλά μέτρα πρόληψης, όπως και οι αρχές οι οποίες έπρεπε να επιτηρούσαν την εφαρμογή των διαταγμάτων. Πλέον, η Κυβέρνηση και οι επιστήμονες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για αποφυγή νέου lockdown, έστω και τοπικού, όπως και της επαναφοράς νέων μέτρων, καθώς η οικονομία της Κύπρου έχει ήδη πληγεί σε μεγάλο βαθμό.

Απειθαρχία και αύξηση

Από την Παρασκευή 31 Ιουλίου, μέχρι και την Κυριακή, ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται στην Κύπρο αποτυπώνει το πρόβλημα που υπάρχει. Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 25 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, το Σάββατο ανακοινώθηκαν 10 κρούσματα και την Κυριακή 26, ενώ η ομάδα της ιχνηλάτησης στο Υπουργείο Υγείας βρίσκεται υπό ατμό για να βρει τις επαφές, με το έργο της να καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο.

Η μεγάλη αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες προκύπτει, σε μεγάλο βαθμό, από την απειθαρχία, όχι τόσο των πολιτών, όσο αυτών οι οποίοι έχουν ταξιδέψει στην Κύπρο και δεν τήρησαν το μέτρο του αυτοπεριορισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της γυναίκας στην Λάρνακα, που έφτασε από τις ΗΠΑ και βγήκε από τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό των δεκατεσσάρων ημερών από την τρίτη μέρα και κινήθηκε σε διάφορες περιοχές. Στη συνέχεια, διοργάνωσε το πάρτι γενεθλίων της κόρης της το οποίο είχε ως συνέπεια τη μόλυνση άλλων ατόμων.

Απειθαρχία παρατηρήθηκε και ανάμεσα σε άτομα τα οποία παρουσίασαν συμπτώματα, αλλά αντί να επικοινωνήσουν με τον Προσωπικό τους Ιατρό, μετέβησαν στα σημεία όπου πραγματοποιούνταν δειγματοληψίες στην Λεμεσό. Το Υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «τίθεται και πάλι το ζήτημα της παραβίασης της καραντίνας από επαφές κρουσμάτων και υπενθυμίζεται ότι όταν κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό για οδηγίες και να μην μεταβαίνει ιδιωτικά για εξέταση, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστους χώρους».

Αεροδρόμια και μαρίνα Λεμεσού

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε ότι η Κύπρος τα πήγε πολύ καλά μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όσον αφορά στην επιδημιολογική της εικόνα, αλλά η κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο, όταν άνοιξαν τα αεροδρόμια. Εξήγησε ότι το πρόβλημα δεν είναι η επαναλειτουργία των αεροδρομίων καθαυτή, αλλά το γεγονός ότι άτομα που έφτασαν στην Κύπρο δεν υπάκουσαν στις οδηγίες, δεν τήρησαν τον αυτοπεριορισμό τους και διέσπειραν τον ιό στην κοινότητα.

Σε σχέση με την Μαρίνα Λεμεσού, μιλώντας στην «Καθημερινή» ο κ. Πέτρος Καραγιάννης και ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους ως προς τους ελέγχους που πραγματοποιούνται. Η ανησυχία των επιστημόνων αφορά κυρίως στην είσοδο και έξοδο ιδιωτικών σκαφών, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κωστρίκη δεν αποκλείεται τέτοιους είδους κινήσεις να γίνονται βραδινές ώρες χωρίς να ελέγχονται από κανέναν.

«Όχι» σε νέα καραντίνα

Η πρόταση των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής καραντίνας για άτομα που φτάνουν στην Κύπρο, κυρίως από χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία Γ’, δεν υλοποιήθηκε προς το παρόν. Αντιθέτως, ο Υπουργός Υγείας στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή είπε ότι θα ενταθεί η επιτήρηση του αυτοπεριορισμού αυτών των ατόμων. Ο λόγος για τον οποίο δεν εφαρμόζεται για την ώρα το εν λόγω μέτρο, φαίνεται ότι είναι το υψηλό κόστος που θα έχει για το κράτος, το οποίο ήδη κατέβαλε πολύ μεγάλα ποσά κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, για την καραντίνα των φοιτητών που επαναπατρίζονταν.

Λύση οι μάσκες

Πλέον, ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού στην κοινότητα, δεν είναι ένα νέο lockdown, αλλά η τήρηση των απλών μέτρων υγιεινής: η χρήση των προστατευτικών μασκών σε κλειστούς χώρους, η κοινωνική αποστασιοποίηση και το συχνό πλύσιμο των χεριών, τόνισε ο κ. Καραγιάννης. Οι οικονομικές επιπτώσεις του lockdown είναι τεράστιες, γι’ αυτό και δεν πρέπει να επανέλθει ένα τέτοιο μέτρο, είναι η θέση με την οποία όλοι συμφωνούν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι πολίτες και οι αρχές πρέπει να ακολουθούν τις υποδείξεις και οι αρχές να επιτηρούν την τήρηση των μέτρων με μεγαλύτερη προσοχή.

Προς νέες αποφάσεις

Η κατάσταση στην Κύπρο και στο εξωτερικό σαφώς βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που παρατηρείται και στην Ελλάδα, έχει οδηγήσει τις προηγούμενες ημέρες τον Δρ Λεόντιο Κωστρίκη στο να υποβάλει την εισήγησή του προς το Υπουργείο Υγείας όπως η χώρα κατηγοριοποιηθεί ανά περιοχή, αναλόγως της επιδημιολογικής της εικόνας. Ο αριθμός των 110 και 75 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό τις υγειονομικές αρχές της Κύπρου, ειδικά αυτή την περίοδο που οι Κύπριοι προγραμματίζουν τις διακοπές τους. Το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε η υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία Β', με ισχύ από τις 6 Αυγούστου.

Η υποβάθμιση καθιστά όσους ταξιδεύουν στην Κύπρο από την Ελλάδα να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό, όπως ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες από χώρες της Κατηγορίας Β. Σημειώνεται πως οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους και οι νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία έχουν την επιλογή να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους τους ταξιδιώτες.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, με την νέα εβδομάδα θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης από τους αρμόδιους και τους ίδιους τους επιστήμονες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και συγκεκριμένες αποφάσεις επί άλλων μέτρων που λαμβάνονται ή θα κριθεί ότι πρέπει να ληφθούν.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λύτρα 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X