ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Η Βουλή στέλνει πίσω το νομοσχέδιο για τα χρέη σωματείων

Η ενημέρωση - βαρόμετρο και η κριτική βουλευτών στο Υπουργείο Οικονομικών

24news team

Μετά την ενημέρωση από την Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, πως το νομοσχέδιο για αύξηση της φορολόγησης του στοιχήματος κατά 1,5% με σκοπό να καλυφθούν οι υποχρεώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων και εταιρειών έναντι του κράτους, ενέχει ζητήματα κρατικών ενισχύσεων, τα μέλη της επιτροπής οικονομικών της Βουλής είπαν πως δεν θα το προχωρήσουν.

Το ίδιο επισήμανε η Στέλλα Μιχαηλίδου και σε ό,τι αφορά την παραχώρηση πόρων προς τα σωματεία για την εξόφληση των συσσωρευμένων οφειλών τους, σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Πρόκειται για χρέη που συνολικά ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών προνοεί την αύξηση της φορολόγησης του στοιχήματος, το από 3% επί των καθαρών αποδοχών, στο 4,5%. Όπως διαφαίνεται, αποτελεί συνέχεια του σχεδίου οφειλών που είχε προκηρυχθεί το 2007 και θα αφορά συμψηφισμό των οφειλών των ποδοσφαιρικών σωματείων προς το κράτος από το 2007 μέχρι και τον Μάρτιο του 2023, ανέφερε η αρμόδια επίτροπος.

Υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται σχέδιο για ρύθμιση οφειλών των σωματείων και διευκρίνισε ότι ο καθορισμός χρονικού διαστήματος 14 ετών για την αποπληρωμή τους, με 168 μηνιαίες δόσεις, συνιστά κρατική ενίσχυση. Το προηγούμενο σχέδιο στο παρελθόν δεν δούλεψε, ανέφερε η Στέλλα Μιχαηλίδου, καθώς αυξήθηκε το συνολικό χρέος των σωματείων. Ζήτησε δε αυστηρότερες ασφαλιστικές δικλείδες.

Η αντίδραση των βουλευτών

Η πρόεδρος της επιτροπής, Χριστιάννα Ερωτοκρίτου, εισηγήθηκε την επιστροφή του νομοσχεδίου στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να προβεί σε διαβούλευση με την έφορο Κρατικών Ενισχύσεων και να λάβει υπόψη τις εισηγήσεις της ώστε να περιληφθούν στην προτεινόμενη νομοθεσία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι είναι παράδοξο να αυξάνεται η χορηγία ώστε να πληρωθούν οφειλές στο κράτος. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που «βιάζει την χρηστή διοίκηση» και ζήτησε την απόσυρσή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση