ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κακοκαιρία «σαρώνει» την Κύπρο (vids, Live Εικόνα)

Η πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας

24news team

Κακοκαιρία «χτυπά» την Κύπρο από νωρίς το πρωί της Πέμπτης (30/12) αφού σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία βαρομετρικό χαμηλό, μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, κινείται αργά προς τα νότια και θα επηρεάζει την περιοχή, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής.

  

*Βίντεο από ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 

Πορτοκαλί Προειδοποίηση

Η μετεωρολογική υπηρεσία Κύπρου εξέδωσε πορτοκαλί προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και η οποία είναι σε ισχύ από τις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης (30/12) μέχρι και τις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής (31/12). Μάλιστα η συνολική βροχόπτωση τοπικά πιθανό να κυμανθεί μεταξύ 85 και 110 χιλιοστών το εικοσιτετράωρο κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και σε ορεινές περιοχές.

Η πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας  


Προσοχή! Χαμός στους δρόμους - 9 οδηγοί απεγκλωβίστηκαν


Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως συννεφιασμένος, με βροχές κατά διαστήματα και μεμονωμένες καταιγίδες. Τοπικά τα φαινόμενα αναμένεται να είναι παρατεταμένα ή και έντονα. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιόνι ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως ανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, μέτριοι και τοπικά ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Τοπικά, κυρίως στα προσήνεμα δυτικά και βόρεια παράλια, θα πνέουν πολύ ισχυροί, 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα προσήνεμα μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 13 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 3 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, με βροχές κατά διαστήματα και μεμονωμένες καταιγίδες. Τοπικά τα φαινόμενα αναμένεται να είναι παρατεταμένα ή και έντονα. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιόνι ή χιονόνερο και αργότερα χιονόνερο. Από αργά το απόγευμα αναμένεται αισθητή βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ και τοπικά στα δυτικά και στα βόρεια μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 18 στα παράλια και γύρω στους 6 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο το βράδυ ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος, αλλά παροδικά θα εμφανίζονται αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ αλλά στα προσήνεμα παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στα προσήνεμα και μέχρι ταραγμένη στα υπόλοιπα παράλια.

Το Σάββατο, ημέρα της Πρωτοχρονιάς, την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις.

Συμβουλές για αντιμετώπιση της κακοκαιρίας 

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας:

Αν είστε μέσα σε κτήριο:

Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές ψηλό σημείο.

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο:

*Μην διασχίσετε πλημυρισμένο δρόμο πεζοί ή με αυτοκίνητο/ποδήλατο/μοτοσυκλέτα.
*Σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση, αν βρεθείτε σε δρόμο που έχει πλημυρίσει.
*Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημυρίσει.
*Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
*Μην πλησιάζετε σε περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Μετά την κακοκαιρία:

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο:

Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι:
η πλημύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών,

εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση,

τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα.

Μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.

Μην χρησιμοποιείτε χωρίς σοβαρό λόγο το τηλέφωνο.

Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης:

Να θυμάστε ότι οι κίνδυνοι από την πλημύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.

Βεβαιωθείτε από τις αρμόδιες αρχές ότι η περιοχή σας είναι ασφαλής και μπορείτε να επιστρέψετε για τις εργασίες αποκατάστασης.
Κλείστε τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Φορέστε κλειστά παπούτσια και κατάλληλη ενδυμασία, ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση