ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κορωνοϊός- Φάκελος θύματα: Είναι ακριβή τελικά τα νούμερα;

Τι ισχύει και γιατί το ζήτημα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και συζητήσεων

Το θέμα των νεκρών από Κορωνοϊό και του ακριβούς αριθμού τους έφερε στην επιφάνεια ουσιαστικά η ίδια η Κίνα, χώρα από την οποία ξεκίνησε η πανδημία. Η επανεξέταση που έκανε στον αριθμό των θυμάτων από COVID-19, που έφερε την αύξησή του κατά 50%, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον πλανήτη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ένιωσε δικαιωμένος για τις κατά καιρούς δηλώσεις του, έφτασε σε μια από τις διασκέψεις πως «εμείς έχουμε περισσότερα κρούσματα και νεκρούς γιατί τα λέμε», ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος τοποθετήθηκαν Γαλλία, Βρετανία και Αυστραλία. Όλοι απορούν για το τι συνέβη και τονίζουν πως όταν όλο αυτό το κακό τελειώσει θα απευθύνουν όλες τις σκληρές ερωτήσεις προς το Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζιάο Λίγιαν ανέφερε πως αιτία για αυτό ήταν η πολύ γρήγορη εξάπλωση του Ιού και αρνήθηκε κατηγορηματικά πως υπήρξε απόκρυψη: «Δε θα επιτρέψουμε ποτέ καμιά απόκρυψη», τόνισε εμφαντικά.

Η αλήθεια είναι πως το ζήτημα του ακριβούς υπολογισμού των θυμάτων έχει απασχολήσει πολλές άλλες χώρες και το γεγονός πως δε γίνεται η συνήθης διαδικασία νεκροψίας φέρνει αμφιβολίες. Το ζήτημα απασχόλησε και την Κύπρο, που μέσω του συστήματος IRIS ξεχώρισε τα θύματα σε αυτά με μια από τις αιτίες θανάτου τον Κορωνοϊό (συνολικός αριθμός 17) και σε αυτά με τελική αιτία θανάτου τον Ιό (12). Ο Π.Ο.Υ. όμως στην καταμέτρηση των θυμάτων για την Κύπρο αναφέρεται σε 17.

Στις ΗΠΑ, το ζήτημα υπήρξε επίσης αντικείμενο δημόσιας συζήτησης αφού με εφτασέλιδη επιστολή του υπουργείου υγείας ζητήθηκε όπως καταγράφονται στα θύματα και άτομα που είχαν συμπτώματα αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν ως κρούσματα μέσω του τεστ. Η αδυναμία να κάνουν άμεσα και γρήγορα το τεστ σε όλους οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης από μόνη της, πρόσθεσε μέσω αυτής της διαδικασίας επιπλέον 3,700 νεκρούς στις 14 Απριλίου εκτοξεύοντας τον αριθμό κοντά στις 10 χιλιάδες τότε. Αντίθετα, ο γερουσιαστής της Μινεσότα αρνήθηκε να ακολουθήσει αυτές τις οδηγίες θεωρώντας πως θα έφερναν παραπλανητικό αποτέλεσμα.

Παρόμοια διαδικασία ακολουθείται και στο Βέλγιο, όπου στατιστικώς είναι η χώρα με τους περισσότερους, κατ’ αναλογία, νεκρούς στην Ευρώπη. Η εξήγηση των αρχών εκεί είναι πως με αυτό τον τρόπο έχουν καλύτερη εικόνα για την εξάπλωση του Ιού στη χώρα.

Υπάρχει δε και το παράδειγμα της Βρετανίας, που καταγράφει μόνο τα θύματα που νόσησαν στα νοσοκομεία της κάτι που απλώνει σκοτάδι στον πραγματικό αριθμό τους. Στην ιστοσελίδα του Π.Ο.Υ. μέχρι τις 3μ.μ. της Δευτέρας(20/4) ο αριθμός των θυμάτων ήταν 155,214, ενώ στη σελίδα του πανεπιστημίου Johns Hopkins (που κάνει πιο άμεση καταγραφή) φτάνουν τους 166,205.

Είχαν ξεκαθαρίσει οι επιστήμονες πως πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά και αυτό προκαλεί διαφορετικές προσεγγίσεις που μπερδεύουν παρά ξεκαθαρίζουν την όλη εικόνα. Είναι μια συζήτηση, το τι πραγματικά έγινε, που και νόημα έχει και επιβάλλεται να ανοίξει. Αφότου όμως, η πανδημία ελεγχθεί και τα δάκρυα των οικογενειών των θυμάτων στεγνώσουν. Τώρα προέχει η τήρηση των μέτρων και η πειθαρχεία στις επιλογές της επιδημιολογικής ομάδας κάθε χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X