Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις του Υπουργείου Υγείας, σε σχέση με την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, αλλά, την ίδια ώρα, υπάρχει η ανησυχία εξαιτίας της εύθραυστης κατάστασης. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το ποσοστό θετικότητας των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, σε ημερήσια βάση, κυμαίνεται σταθερά σε ψηλό επίπεδο, ενώ, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται μια άνοδος της θετικοποίησης και στις επαρχίες, οι πλείστες εκ των οποίων κυμαίνονται οριακά κάτω από το 1%. Η αξιολόγηση της κατάστασης είναι συνεχής από πλευράς των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, οι οποίοι κρίνουν ότι, προς το παρόν, είναι υπό έλεγχο, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Το σύστημα υγείας, που αποτελεί τον πλέον καθοριστικό δείκτη, φαίνεται ότι αντέχει περισσότερη πίεση τώρα, δεδομένης της επέκτασης του πλάνου της διαχείρισης των περιστατικών Covid-19. Ωστόσο, δεν χωράει εφησυχασμός, αφού ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά, δεν αποκλείεται να έχει σχετικό αντίκτυπο τις επόμενες μέρες. Τα δύο μεγαλύτερα όπλα του Υπουργείου Υγείας για την ομαλοποίηση της κατάστασης, είναι ο μεγάλος αριθμός διαγνωστικών τεστ και ο εμβολιασμός, ο οποίος αναμένεται σύντομα να επεκταθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.
Σταθερά οριακά
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιεί το Υπουργείο Υγείας, από την 1η Απριλίου, μέχρι και την 5η Απριλίου, το ποσοστό θετικότητας των ημερήσιων διαγνωστικών εξετάσεων κυμαίνεται κάτω από το 1%, μεν, οριακά, δε. Το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας καταγράφηκε στις 2 Απριλίου, όταν στην Κύπρο εντοπίστηκαν 705 νέα περιστατικά COVID-19. Το Υπουργείο Υγείας έσπευσε να καθησυχάσει το κοινό, αναφέροντας ότι ένας μεγάλος αριθμός τεστ που δεν εξετάστηκαν την 1η Απριλίου, ένεκα της αργίας, προστέθηκαν στην επόμενη μέρα. Ωστόσο, το γεγονός ότι την Δευτέρα 5 Απριλίου ανακοινώθηκαν 565 νέα περιστατικά, έχει θορυβήσει τους ειδικούς και το Υπουργείο. Αυτό που καθιστά την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών πιο εύθραυστη είναι το γεγονός ότι επηρεάζεται αρνητικά και το ποσοστό θετικότητας των rapid tests και στις επαρχίες, καθώς, με βάση τα στοιχεία μέχρι την Δευτέρα, εκτός από την Λεμεσό, ελαφρώς κάτω από το 1% κυμαίνονταν η Λευκωσία, η Λάρνακα και η Πάφος.
Ενώ η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου αξιολογείται καθημερινά, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής κλήθηκαν το πρωί της Τρίτης στο Προεδρικό, από τον Νίκο Αναστασιάδη. Αυτό που αναφέρεται από πλευράς ΣΕΕ είναι το ότι, αν παραμείνουν σε ψηλό επίπεδο τα ποσοστά θετικότητας, θα έχουν αντίκτυπο, σε μερικές μέρες, στο σύστημα υγείας το οποίο θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο.
Επιδημιολογικό «παζλ»
Τα σχολεία και οι χώροι εργασίας, εξαρχής αποτελούσαν τομείς της οικονομικής δραστηριότητας όπου δημιουργούνταν αλυσίδες μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Η πολιτική της κυβέρνησης, πλέον, είναι να μην γίνεται πισωγύρισμα και ανάκληση αποφάσεων σχετικά με την αποκλιμάκωση. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Υπουργός Υγείας ζήτησε από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής να γίνει μια δημογραφική και ποιοτική ανάλυση για να διαφανεί η πηγή του προβλήματος, δηλαδή ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι χώροι για υπερμετάδοση του ιού, ώστε να γίνονται στοχευμένες δράσεις. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Καθημερινή» ότι υπάρχει ικανοποίηση στο Υπουργείο Υγείας, καθώς η στρατηγική των αυξημένων τεστ φαίνεται να αποδίδει και κατ’ επέκταση, η ιχνηλάτηση των επαφών. Η Ομάδα Ιχνηλάτησης, σε αυτή την φάση, ούσα ενισχυμένη, είναι σε θέση να ενημερώνει όλες τις επαφές των επιβεβαιωμένων περιστατικών εντός της ίδιας μέρας, με αποτέλεσμα να μην χάνεται χρόνος, όπως συνέβαινε πριν από μερικούς μήνες. Αυτό που διαπιστώνεται, όμως, είναι η απροθυμία των θετικών στον ιό ατόμων να δηλώσουν όλες τις επαφές τους και να συμμορφωθούν με τις οδηγίες να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό.
Όσον αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αξιολόγησή της, αφού έχει φανεί στο πρόσφατο παρελθόν, ότι λειτουργούν ως χώροι δημιουργίας αλυσίδων μετάδοσης. Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι έχει καθοριστεί ένα έκτακτο πλάνο δράσης, το οποίο προνοεί το κλείσιμο των Δημοτικών σχολείων σε επαρχίες οι οποίες θα υποτροπιάζουν επιδημιολογικά. Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε και στην Λεμεσό το προηγούμενο διάστημα και κρίνεται ότι λειτούργησε. Παράλληλα, υπό μελέτη βρίσκεται η εισήγηση τα σχολεία να κλείσουν μια βδομάδα πριν από την Μεγάλη Βδομάδα, ώστε να μειωθεί το ρίσκο εν όψει του Πάσχα, που θεωρείται ριψοκίνδυνη περίοδος.
Τα νοσοκομεία
Ελεγχόμενη θεωρείται η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, από την 1η Απριλίου και μετά έχει παρατηρηθεί αύξηση των νοσηλευομένων. Η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ικανοποιητική, δεδομένου του ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δυνατότητες του συστήματος υγείας σχετικά με την νοσηλεία ασθενών COVID19. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ κυμαίνεται καθημερινά λίγο κάτω από τις 30 και ο αριθμός των ασθενών σε κοινές κλίνες κυμαίνεται κάτω από τους 200, με βάση τα στοιχεία μέχρι τις 5 Απριλίου.
Ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί στα 60 έτη, γεγονός που συμβάλλει στην γρήγορη ανάρρωση των ασθενών και στους λιγότερους θανάτους. Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή βρίσκεται το πλάνο του ΟΚΥπΥ για χρήση 300 κοινών κλινών και 65 κλινών ΜΕΘ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω επέκτασής του στις 400 κοινές κλίνες.
Πασχαλινές χαλαρώσεις
Πρόθεση του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης είναι να παραχωρήσει κάποιες περαιτέρω χαλαρώσεις τις ημέρες του Πάσχα. Ήδη, οι επιστήμονες σύμβουλοι της κυβέρνησης επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με μερική αποκλιμάκωση η οποία θα αφορά στον εκκλησιασμό και στις συναθροίσεις σε οικίες. Αυτό το διάστημα η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή εξετάζει το υγειονομικό πρωτόκολλο για τον εκκλησιασμό, με στόχο να το καταστήσει πιο πλήρες και να το επικαιροποιήσει. Η επιδημιολογική εικόνα μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας, θα κρίνει, ωστόσο, αν θα παραχωρηθούν οποιεσδήποτε ελευθερίες στους πολίτες την εορταστική περίοδο, αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Υγείας και από την επιστημονική ομάδα. Μετά το πέρας της πασχαλινής περιόδου, αναμένεται ότι θα εξεταστούν περισσότερα μέτρα αποκλιμάκωσης, που θα αφορούν τις δεξιώσεις γάμων, καθώς και τους εσωτερικούς χώρους των κέντρων αναψυχής.
Εντατικοποίηση εμβολιασμών
Πέραν των 60 χιλιάδων δόσεων από τα τρία αδειοδοτημένα εμβόλια αναμένεται ότι θα λάβει η Κύπρος την τρέχουσα βδομάδα, ενώ μέχρι τις αρχές Μαΐου θα αρχίσουν να εμβολιάζονται άτομα που εμπίπτουν στην ηλικιακή ομάδα 45 ετών και άνω. Παράλληλα, εντατικοποιείται η προσπάθεια για κάλυψη των πολιτών που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με την ολοκλήρωσή της να αναμένεται εντός Απριλίου. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνεδρία της ΣΕΕ, δεν αποκλείεται η μεγάλη ροή των εμβολίων να επιτρέψει εντός των επόμενων εβδομάδων την ένταξη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα επαγγελματικών ομάδων, όπως οι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι πρώτης γραμμής που εξυπηρετούν κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο τέθηκε το θέμα της ένταξης στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ομάδα υπέρ της οποίας εδώ και καιρό ασκούνται σχετικές πιέσεις, εν όψει τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, φαίνεται να μην μπορεί να υλοποιηθεί στο παρόν στάδιο το εν λόγω αίτημα, ενώ δεν αποκλείεται αυτό να γίνει το επόμενο διάστημα.
Πηγή: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λύτρα