24news team
Τις τελευταίες ώρες έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο Facebook μια ανάρτηση η οποία επί της ουσίας έχει φόντο τη φιλία. Η εν λόγω δημοσίευση αν και φαίνεται να έχει δημιουργηθεί με καλή πρόθεση προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Από τη μια πλευρά αρκετοί την συμμερίζονται και την αναδημοσιεύουν από την άλλη υπάρχουν αρκετοί που την επικρίνουν τονίζοντας πως στη πραγματική ζωή πρέπει να στηρίζεις τους φίλους σου και τους ανθρώπους που αγαπάς.
Αυτούσια η ανάρτηση
Θα προτιμούσα να σου μιλήσω στις 4:44 τη νύχτα παρά να σου μιλήσω στην κηδεία σου.
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να χάνεις έναν φίλο επειδή δεν πίστεψε ότι είχε κάποιον να μιλήσει.
Το τηλέφωνο είναι πάντα ελεύθερο, η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή και τσάι ή καφές μπορούν πάντα να γίνουν.
Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον.
Χρειάζομαι τέσσερα άτομα να δημοσιεύσετε αυτό το μήνυμα για να δείξετε ότι είστε πάντα εκεί όταν κάποιος σας χρειάζεται.
Υ.Γ. Μπορώ ακόμη και να μην σου σου μιλήσω αν δεν το θέλεις. Μπορώ απλώς να σε ακούσω και να σου δώσω έναν ώμο για να κλάψεις.
Με αφορμή ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που μια ανάρτηση-αλυσίδα παίρνει διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κύπρο, το 24News ζήτησε την άποψη του Κοινωνιολόγου-Ψυχολόγου, Δρ. Αντώνη Ράφτη για το φαινόμενο αυτό.
Ο κος Ράφτης μας είπε πως η συγκεκριμένη συμπεριφορά από τα άτομα που την ξεκινούν επιδιώκει κυρίως την προβολή, «το άτομο που δημιουργεί αυτό το περιεχόμενο θέλει να είναι στο επίκεντρο της προσοχής. Νιώθει πως έφτιαξε κάτι δικό του που τράβηξε το ενδιαφέρον και την ‘’συμπάθεια’’ των υπολοίπων».
Εν συνεχεία ο Δρ. Αντώνης Ράφτης μας τόνισε πως, «χρειάζεται προσοχή διότι τέτοιες συμπεριφορές δημιουργούν προηγούμενο το οποίο ίσως οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες ιστορίες».
Εν κατακλείδι μας διευκρίνισε πως, «Ένα άτομο με τέτοια συμπεριφορά συνήθως πλάθει ένα μικρόκοσμο και στο μυαλό του διογκώνονται καταστάσεις ενώ η πραγματική ζωή είναι εκεί έξω. Άρα αν κάποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να το πράξει όχι μόνο μέσα από τα social media αλλά και με φυσική παρουσία. Επίσης, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν όλοι αυτοί που συμμερίζονται και προωθούν τέτοιες αναρτήσεις, αντιμετωπίζουν πραγματικά τα υπαρξιακά προβλήματα τόσο τα δικά τους όσο και του περιβάλλοντός τους».
Επί ευκαιρίας να πούμε πως υπάρχουν αφενός ειδικοί στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί κάποιος και αφετέρου γραμμές βοήθειας που λειτουργούν 24 ώρες.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι πως η ζωή δεν είναι μπροστά από μια οθόνη, ούτε τα likes καθορίζουν πόσο αξίζει ο κάθε ένας!