ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Λίγο πριν στεγνώσουν εντελώς έξι φράγματα

Σχεδιασμός για αύξηση των μονάδων αφαλάτωσης αλλά με υψηλό κόστος

Μιχάλης Λουκά

Η συνολική πληρότητα των δεκαοκτώ μεγαλύτερων υδατικών φραγμάτων της Κύπρου υποχώρησε χθες στο 31,7% ενώ έξι εξ αυτών έχουν απόθεμα από 5% έως 16,4% της χωρητικότητάς τους και κινδυνεύουν να στεγνώσουν σύντομα. Οι επιπτώσεις της ανομβρίας και της κλιματικής αλλαγής στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου είναι μπροστά μας.

Η εικόνα θα μπορούσε να ήταν σήμερα χειρότερη εάν δεν εφαρμοζόταν πρόγραμμα περικοπών στην παροχή νερού για σκοπούς άρδευσης, που σύμφωνα με αρμοδίους κυμαίνεται περί του 33%. Μια επώδυνη επιλογή, όπως φωνάζουν οι αγρότες προειδοποιώντας για ποιοτικές και ποσοτικές συνέπειες στις καλλιέργειες των προϊόντων τους.

Η απάντηση που δίνεται από πλευράς Υπουργείου Γεωργίας είναι πως οι περικοπές συμφωνήθηκαν με τις αγροτικές οργανώσεις, ζητώντας παράλληλα αξιοποίηση των μέτρων απάμβλυνσης του προβλήματος ανακοίνωσε. Μέτρα τα οποία δεν θεωρούνται ως επαρκή, σύμφωνα με γεωργούς.

Αφαλάτωση και για ύδρευση

Η ύδρευση δεν επηρεάζεται καθώς αξιοποιούνται ως γνωστό οι πέντε μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν στην ελεύθερη Κύπρο. Η οδός της επεξεργασίας του θαλασσινού νερού φαντάζει μονόδρομος και για τις ανάγκες της άρδευσης, ωστόσο τα σχέδια για την αύξηση των σταθμών αυτών έχουν υψηλό κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος.

Μέχρι τότε, η αγωνία των αρμοδίων, όπως και του κοινού είναι να μην ζήσουμε ακόμη μια σεζόν χωρίς ικανοποιητικές βροχοπτώσεις. Τις τελευταίες ημέρες πάντως καταγράφηκαν φαινόμενα βροχών και καταιγίδων, στο εσωτερικό, στα ορεινά και στα ημιορεινά.

Παρόλα αυτά, η γη μας είναι τόσο πολύ διψασμένη που δεν εισέρρευσε ούτε σταγόνα νερού στα φράγματα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το Τμήμα Αναπτύξεων Υδάτων. Εάν λοιπόν δεν δούμε σύντομα συνεχόμενες βροχές, η επόμενη εικόνα που θα αντικρίσουμε θα είναι τα πρώτα εντελώς στεγνά φράγματα.

Τα έξι φράγματα στο όριο της ξηρασίας

Τα έξι φράγματα που είναι στο όριο της ξηρασίας:

Φράγμα Καλοπαναγιώτη: έχει απόθεμα νερού 5%,

Φράγμα Βυζακιάς: έχει απόθεμα νερού 12,7%,

Φράγμα Άχνας: έχει απόθεμα νερού 2,9%,

Φράγμα Αργάκας: έχει απόθεμα νερού 14,2%,

Φράγμα Μαυροκόλυμπου: έχει απόθεμα νερού 15,2%

Φράγμα Αγίας Μαρίνας: έχει απόθεμα νερού16,4%.

Απογοητευτική η κατάσταση στα μεγάλα φράγματα

Απογοητευτική είναι και η κατάσταση με την πληρότητα στα μεγάλα φράγματα: 

Το φράγμα του Κούρη έχει πληρότητα 29,1%,

Το φράγμα του Ασπρόκρεμμου έχει πληρότητα 37,6%,

Το φράγμα της Ευρέτου έχει πληρότητα 34,3% και

Το φράγμα της Καλαβασού έχει πληρότητα μόνο 23,1%.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση