ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θα καταστραφούν κυπριακές καλλιέργειες

Πόσο νερό απέμεινε σήμερα στα φράγματα

24news team

Μιχάλης Λουκά

Πέφτει προς το 34% η συνολική πληρότητα των 18 μεγαλύτερων φραγμάτων της Κύπρου ως αποτέλεσμα της ιδιαίτερα χαμηλής εισροής νερού κατά την υδρολογική περίοδο 2023-2024.

Οι περικοπές στην υδροδότηση συνεχίζονται, οι ανάγκες για άρδευση δεν καλύπτονται και οι αγρότες ανησυχούν πως θα καταστραφούν καλλιέργειες.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα ορατό στα οκτώ φράγματα του νοτίου αγωγού, καθώς η πληρότητά τους είναι πλέον χαμηλότερη του ενός τρίτου (31,6%). Ο Κούρης, αιχμή του δόρατος της υδατικής ασπίδας του τόπου, έχει πλέον αποθηκευμένη ποσότητα μικρότερη των 36 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ή ποσοστό 30,9%.

Η δε πληρότητα στην Καλαβασό κατρακύλησε στο 25%, στον Διπόταμο μειώθηκε σχεδόν στο 24% ενώ στη Γερμασόγεια έπεσε στο 32,8%.

Το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα του τόπου, ο Ασπρόκρεμμος, βρίσκεται στο 40,5%, όσο και το συνολικό ποσοστό των μεγάλων φραγμάτων της Πάφου. Τα φράγματα της περιοχής Χρυσοχούς έχουν πληρότητα πλησίον του 37,5% ενώ τα αντίστοιχα στην Επαρχία Λευκωσίας έχουν απόθεμα νερού περί του 23%.

Για τις ανάγκες της ύδρευσης αξιοποιούνται πλήρως και οι πέντε μονάδες αφαλάτωσης, με υψηλό κόστος όμως για τους φορολογούμενους αλλά και με περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση