Στέλλα Μάρκου
Η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πρόληψης αποτελεί μονόδρομο για τη μείωση των πυρκαγιών στις δασικές περιοχές. Πυρκαγιές οι οποίες είναι ένα μείζων ζήτημα για την Κύπρο όπως καταδεικνύουν και οι αριθμοί, 1927 περιπτώσεις, οι 339 εξ αυτών τον Ιούνιο.
Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, μίλησε στο 24news επί τη ευκαιρία και της εκστρατείας που ξεκινά με στόχο την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει το υπόβαθρο και η ενημέρωση ειδικότερα των κατοίκων της υπαίθρου μέσω των εκπροσώπων τους (κοινοτάρχες) ο κ. Τράγκολας είπε «Με τους κοινοτάρχες έχουμε κάνει συναντήσεις τον μήνα Απρίλιο, τρείς στην Πάφο, τρεις στην Λεμεσό και μία στην Λάρνακα στα πλαίσια της πρόληψης των πυρκαγιών. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα ανάμεσα σε αυτά και τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν για να μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική πρόληψη. Τους έχει τονιστεί επανειλημμένα και γνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονούν για τις κοινότητες τους».
Συνεχίζοντας τόνισε ότι «Θα πρέπει να πω ότι η Πυροσβεστική από μόνη της δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Η πυροσβεστική με βάση την αρμοδιότητα της έχει την ευθύνη για την καταστολή των πυρκαγιών. Για την πρόληψη των πυρκαγιών με βάση την νομοθεσία την ευθύνη την έχουν οι οικείοι έπαρχοι. Η πυροσβεστική Υπηρεσία συνδράμει γιατί ανησυχεί, γιατί όλα εξαρτώνται από το επίπεδο πρόληψης που θα γίνει από τις κοινότητες και τις Επαρχιακές διοικήσεις. Από εκεί εξαρτόμαστε».
«Συνεργαζόμαστε γιατί νοιαζόμαστε. Αφορά όλους. Αφορά τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί. Καταστρέφεται το δικό μας περιβάλλον και υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία» ανέφερε.
Το τελευταίο διάστημα κάποιες εκ των πυρκαγιών μετά από τις απαιτούμενες έρευνες που έγιναν διαφάνηκε ότι επρόκειτο για εμπρησμούς, μάλιστα υπήρξαν συλλήψεις και ακολούθως καταγγελίες. Με αφορμή αυτό ρωτήσαμε τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το κατά πόσον οι εμπρησμοί αυτοί είναι συνέπεια πυρομανών ατόμων ή κακόβουλες ενέργειες που γίνονται επί σκοπού.
Ο κ. Τράγκολας απάντησε «Υπάρχει η κατηγορία των πυρομανών οι οποίοι θέτουν πυρκαγιές κατά συρροή, γιατί αρέσκονται στο άκουσμα των σειρήνων, γιατί τους προκαλεί χαρά και ηδονή. Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία, άτομα με ψυχολογικές διαταραχές, που για τους δικούς τους λόγους θέτουν πυρκαγιές. Φυσικά υπάρχει και η κατηγορία αυτών που θέτουν πυρκαγιές για δικό τους προσωπικό όφελος ή ακόμα και για να εκδικηθούν κάποιον ή λειτουργούν κάτω από θυμό, οργή, έξαψη».
Ο κ. Τράγκολας θέλησε να διευκρινίσει ότι «Υπάρχει και η κατηγορία της αμελούς πρόκλησης πυρκαγιάς διότι δεν πάρθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης».
Σε ερώτηση για το πώς λειτουργούν τα drones σε περίπτωση πυρκαγιας ο κ. Τράγκολας μας είπε: «Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο δίνει εικόνα στον συντονιστή της πυρκαγιάς ούτως ώστε να οριοθετήσει την πυρκαγιά αλλά και να γνωρίζει το πού ακριβώς βρίσκονται τα πυροσβεστικά οχήματα και για το που ταξιδεύει η πυρκαγιά».
Κλείνοντας η ερώτηση ήταν απλή αλλά η απάντηση με πολλά μηνύματα. «Πόσο δύσκολο είναι να είσαι πυροσβέστης; Υπάρχει κάποιο περιστατικό το οποίο σας επηρέασε τόσο ώστε να το θυμάστε για πάντα;»
«Το να είσαι πυροσβέστης πρέπει να το έχεις. Ξεκάθαρο. Είναι ένα δύσκολο και επικίνδυνο επάγγελμα, όσο όμως περισσότερο εκπαιδεύεσαι σε συνδυασμό με το ότι αποκτάς εμπειρίες, μειώνει τον κίνδυνο. Ασφαλώς και θα ρισκάρουν νοουμένου όμως ότι κάποια άλλη ζωή κινδυνεύει. Πάντα με τα απαιτούμενα μέτρα.
Έχοντας σαράντα χρόνια προϋπηρεσία με εμπλοκή στις επιχειρήσεις, καταλαβαίνετε ότι κάποιος έχει ζήσει στιγμές οι οποίες του έχουν μείνει στην μνήμη. Αυτές οι στιγμές είναι πάρα πολλές. Όπως για παράδειγμα οι πλημμύρες στις αρχές της δεκαετίας του 80 στην Λάρνακα όταν κινδύνεψαν ζωές. Ασφαλώς όμως αυτό που ποτέ δεν θα ξεχάσω είναι η περίπτωση στο Μαρί. Το είχα ζήσει από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα όπου είχαν περισυλλεγεί οι συνάδερφοι. Αυτό θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην μνήμη μου. Δεν θα μπορούσα να ζήσω τραγικότερες στιγμές από το να δω έξι συνάδερφους, ενάμισι βάρδια να χάνει την ζωή τους».
Εν κατακλείδι αυτό που μένει είναι πως άνθρωποι όπως τον κ. Τράγκολα τιμούν με την παρουσία τους. Η αξιοπρέπεια, το πάθος, η αγάπη και η θέληση στο να προσφέρεις σε αυτό που κάνεις μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει.