ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μέτρα ΕΤΕΚ για αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Για την αντιμετώπιση ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος

ΚΥΠΕ

Έκκληση στην Πολιτεία, τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα της διαχείρισης του νερού απευθύνει το ΕΤΕΚ, καταθέτοντας σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. 

Σε ανακοίνωση, το Επιμελητήριο, σε ό,τι αφορά την πολιτική πτυχή του θέματος και δη σε σχέση με τη χάραξη στρατηγικής, διατυπώνει τη θέση όπως μειωθούν οι πολιτικές παρεμβάσεις στην εκτελεστική διαχείριση του προβλήματος.

«Η καταστροφή της μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, η αστοχία στο φράγμα του Μαυροκόλυμπου και η απώλεια πολύτιμου νερού κατέδειξαν την έλλειψη προετοιμασίας, προληπτικής στρατηγικής και σχεδιασμού», παρατηρεί.

Σημειώνει επίσης ότι είναι «εξαιρετικής σημασίας η καλλιέργεια κουλτούρας ορθολογικής κατανάλωσης καθώς το νερό είναι ένας πολύτιμος, πεπερασμένος φυσικός πόρος».

Αναφέρει ότι η κλιματική κρίση η οποία οδηγεί σε συχνότερες και μακρύτερες περιόδους ανομβρίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη για μελετημένες, ανθεκτικές και ολοκληρωμένες λύσεις.

Αναφέρντας ότι για τα επόμενα δύο καλοκαίρια απαιτούνται και άμεσα ανακουφιστικά μέτρα, το ΕΤΕΚ καταδεικνύει ως προβληματικες τις διαχρονικές χαλαρώσεις για την υδροδότηση των γηπέδων γκόλφ και σημειώνει πως δόθηκαν μάχες για να αποχαρακτηριστεί η περιοχή απέναντι από τον Κούρρη από ζώνη οικιστικής ανάπτυξης.

Όπως επίσης αναφέρετα, το Επιμελητήριο τονίζει ότι «οι λύσεις για το υδατικό πρόβλημα οφείλουν να ακολουθούν μια συνεπή, μακροπρόθεσμη στρατηγική και πως είναι αναγκαία τα μικρά, σταθερά βήματα  προς την ίδια κατεύθυνση, ανεξαρτήτως της εκάστοτε διακυβέρνησης και ανεξαρτήτως των ετών κατά τα οποία παρατηρούνται αυξημένες βροχοπτώσεις».

Σχετικά με τα μέτρα προς αντιμετώπιση του προβλήματος, το ΕΤΕΚ υπογραμμίζει την ανάγκη για έναρξη, άμεσα, εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη λειψυδρία.

Προτείνει παράλληλα αμεση μελέτη για τη σύζευξη της λειτουργίας των ιδιαίτερα ενεργοβόρων μονάδων αφαλάτωσης  με χρήση ενέργειας από ΑΠΕ. Προσθέτει πως  μια διέξοδος στη λειψυδρία είναι η διαχείριση του νερού που παράγεται από την αφαλάτωση να γίνεται σε ετήσια βάση σε συνδυασμό με αποθήκευση νερού σε λιμνοδεξαμενές, και όχι μόνο την περίοδο αιχμής της ζήτησης.

Εισηγείται περαιτέρω την κατάρτιση σχεδίου για άμεσο περιορισμό διαρροών σε περιοχές με υψηλή έλλειψη, όπως η Πάφος και η Λεμεσός και ένταξη του ανακυκλωμένου νερού στο υδατικό ισοζύγιο.

Επίσης το ΕΤΕΚ θεωρεί ότι για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση κατά  10-15 εκατ. κ.μ. ετησίως, χωρίς οι περικοπές να εστιάζουν στους πολίτες.

Ειδκότερα προτείνει απαγόρευση χρήσης πόσιμου νερού σε πισίνες (κατοικιών, ξενοδοχείων κ.λ.π.), με χρήση μόνο υπόγειου ή αλμυρού νερού, μείωση της οικιακής και ξενοδοχειακής κατανάλωσης μέσω πρακτικών λύσεων (π.χ. τοποθέτηση πλαστικών φιαλών στα καζανάκια), απαγόρευση χρήσης πόσιμου νερού για άρδευση οικιακών κήπων – χρήση γεωτρήσεων όπου είναι εφικτό και επαναφορά του παλαιού σχεδίου επιδότησης για γεωτρήσεις και σύνδεση με τα αποχωρητήρια, προγραμματισμένη παρακολούθηση, συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών και των φραγμάτων για περιορισμό διαρροών, ελέγχους για περιορισμό του μη τιμολογημένου νερού μέσα από εντοπισμό παράνομων συνδέσεων, ελαττωματικών υδρομετρητών ή καταναλωτών χωρίς υδρομέτρηση, τροποποίηση νομοθεσίας για επιβολή εξώδικων προστίμων στους παραβάτες.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΕΤΕΚ, απαιτείται η επιτάχυνση των έργων επεξεργασίας λυμάτων και της εγκατάστασης αγωγών μεταφοράς νερού, ώστε να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα για άρδευση, που διατυπώνει τη θέση ότι απαιτούνται μακροπρόθεσμα στοχευμένες παρεμβάσεις όπως η επανεξέταση του μοντέλου αξιοποίησης του νερού στον αγροτικό τομέα, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για αποτελεσματικότερη διαχείριση του νερού, τόσο στην ύδρευση όσο και στην άρδευση, εκσυγχρονισμός των αστικών δικτύων ύδρευσης και του τρόπου λειτουργίας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση