ΚΥΠΕ
Στο ΕΔΑΔ έχει προσφύγει η «διεύθυνση» του «τμήματος βακουφίων» δήλωσε ο «γενικός διευθυντής», Ισμαήλ Μπεντέρ, διεκδικώντας απλήρωτα ενοίκια στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, υποστηρίζοντας ότι είναι περιουσία Βακουφίων το Βαρώσι. Στο ΕΔΑΔ για απλήρωτα ενοίκια, πρόσθεσε, προσέφυγαν και οι Ε/κ.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της Κίπρις Ποστασί, ο κ. Μπεντέρ είπε ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την περιουσία των βακουφίων εφόσον πληρώνουν ενοίκιο και όταν σταματήσει η πληρωμή του ενοικίου, θα πρέπει η περιουσία να επιστραφεί στο ΕΒΚΑΦ.
Αυτό, ισχυρίστηκε, υπάρχει σε νομοθεσία του 1944 και εάν ληφθούν επίσης υπόψη τα απλήρωτα ενοίκια μετά το 1974, θα προκύψουν σοβαρά ποσά.
Οι Ε/κ, συνέχισε, δεν θέλουν με κανένα τρόπο να παραχωρήσουν δικαιώματα στα βακούφικα και όταν το θέμα έτυχε διαπραγμάτευσης στο παρελθόν, όπως είπε, οι Ε/κ πάντοτε έλεγαν ότι πρόκειται για υπό κατοχή περιοχή και δεν αποδέχονται.
Υπάρχουν απλήρωτα ενοίκια και έχουν αρχίσει ενέργειες προσφεύγοντας στο ΕΔΑΔ. «Ανοίξαμε υπόθεση σχετικά με αυτό στο ΕΔΑΔ και η ε/κ πλευρά έχει προσφύγει στο ΕΔΑΔ θεωρώντας ότι έχουν εξαντληθεί τα εσωτερικά ένδικα μέσα (ΣΣ: για την «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας)».
Ο κ. Μπεντέρ αναφέρθηκε σε παράδειγμα που αφορούσε το 1955-56, όταν οι Βρετανοί άρχισαν να μεταφέρουν τις περιουσίες τους στα βακούφικα, όπως είπε, και Ε/κ υπέβαλαν αίτηση στο βρετανικό δικαστήριο για ένα αγρόκτημα στη Λάρνακα. Οι Ε/κ, κατά τον Ισμαήλ Μπεντέρ, είπαν ‘χρησιμοποιούμε αυτό το μέρος εδώ και 50 χρόνια, παραδώστε το σε εμάς λόγω του χρόνου που παρήλθε’.
Το βρετανικό δικαστήριο, συνέχισε ο κ. Μπεντέρ, εκδίκασε την υπόθεση και αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να παραχωρήσει τον τίτλο ιδιοκτησίας στους Ε/κ με το αιτιολογικό της χρήσης της περιουσίας για πολλά χρόνια. Οι Ε/κ, πρόσθεσε, προσέφυγαν τότε στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου υπήρχε ένας Τ/κ και ένας Ε/κ δικαστής, οι οποίοι κατέληξαν στην ίδια απόφαση. «Από τότε μέχρι σήμερα και παρά την απόφαση του δικαστηρίου, τα βακούφικα δεν παίρνουν ενοίκιο από εκεί», ανέφερε.