24news team
Ένα από τα συχνά θέματα συζήτησης πολιτών στα social media, μετά από έντονη βροχόπτωση σε παράλιες αστικές περιοχές, αφορά τις εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπου σημαντική ποσότητα νερού καταλήγει στη θάλασσα.
Οι απόψεις πολλές και διαφορετικές: Πρόκειται για νερό που χάνεται άδικα; Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί; Ακολουθεί τη φυσική του πορεία; Θεωρείται απαραίτητο να καταλήγει στη θάλασσα για να αποφεύγονται πλημμύρες σε σημεία των πόλεων; Είναι ωφέλιμο το νερό της βροχής για τη θαλάσσια ζωή; Τι ισχύει από όλα αυτά;
Από πού είναι ωφέλιμο
Το 24News έθεσε τα πιο πάνω ερωτήματα, σε έναν ειδικό σε θέματα περιβάλλοντος, τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Ο πρόεδρος της ομώνυμης κοινοβουλευτικής επιτροπής, μάς ανέφερε πως το νερό της βροχής που καταλήγει είναι όντως ωφέλιμο για τη θάλασσα, υπό μία προϋπόθεση: να καταλήγει εκεί απευθείας από ποταμούς. Χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Γιατί είναι ωφέλιμο; Επειδή μεταφέρει ιζήματα που μειώνουν τη διάβρωση των ακτών και δίνουν ζωή στο θαλασσινό δέλτα από την ακτή, που τροφοδοτείται από ποταμούς. Πρόκειται για μέρος της φυσικής διαδικασίας που οι επιστήμονες εντάσσουν στον κύκλο του νερού του πλανήτη μας.
Οι εστίες της ρύπανσης
Εάν πρόκειται όμως για περιπτώσεις όπου το νερό της βροχής διοχετεύεται στη θάλασσα μέσω υπόνομων, φρεατίων ή άλλων διόδων από τσιμέντο, τότε όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμο αλλά προκαλεί ρύπανση. Ο λόγος είναι πως στις τεχνητές αυτές υποδομές καταλήγουν τα πάντα: ακαθαρσίες, λύματα, σκουπίδια, νερό από πισίνες και διάφορα άλλα απορρίμματα, σχεδόν αποκλειστικά με ανθρώπινη υπαιτιότητα.
Επίσης, όπως μας είπε ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, η θάλασσα μπορεί επίσης να μολυνθεί από νερό βροχής που προέρχεται από χωράφια στα οποία γίνεται χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Αντιπλημμυρική λύση
Μια εναλλακτική αντιπλημμυρική λύση, πρόσθεσε, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις κυπριακές πόλεις είναι η δημιουργία υπόγειας υποδομής σε σπίτια, πολυκατοικίες και άλλα κτίρια που ανεγείρονται, με ειδικά βαρέλια και σωλήνες που συγκρατούν το νερό της βροχής. Ακολούθως, είτε το απελευθερώνουν σταδιακά στα υπόγεια νερά είτε αξιοποιείται για πράσινους χώρους εντός του οικοπέδου ή για τις αποχετευτικές ανάγκες του κτιρίου.
Ένα από τα βίντεο που συζητήθηκαν αρκετά, από το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού (Πηγή: Καιρόφιλοι Κύπρου):