Κύπρια μητέρα θα πρέπει να αποχωριστεί το πεντάχρονο παιδί της μετά από απόφαση του δικαστηρίου. Η καταγγελία έγινε από τον πατέρα του παιδιού και πρώην σύζυγο της 29χρονης Κύπριας, ο οποίος διαμένει στην Αμερική. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος η μητέρα του παιδιού, απήγαγε τον γιο τους και τον μετέφερε στην Κύπρο με παράνομο τρόπο και χωρίς την έγκρισή του.
Η 29χρονη μητέρα ενώπιον του Δικαστηρίου Πάφου, υποστήριξε πως ο πατέρας του παιδιού την κακοποιούσε και αυτός ήταν ουσιαστικά ο λόγος που τους ώθησε να φύγουν το 2017 από την Αμερική και έρθουν μόνιμα στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Πάφο.
Η ίδια φέρεται ότι τότε, προτού εγκαταλείψει την πόλη όπου ζούσε με τον σύζυγο και το παιδί της, απευθύνθηκε σε αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ για προστασία και στην συνέχεια, να κατάφερε να εξασφαλίσει την κυπριακή υπηκοότητα του παιδιού, μέσω του προξενείου της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, χωρίς όμως την συγκατάθεση του πατέρα.
Το Δικαστήριο δεν πείστηκε με την μαρτυρία της 29χρονης, αλλά έκρινε αξιόπιστη αυτή του πατέρα. Σημειώνεται πως με βάση την απόφαση του δικαστηρίου η μητέρα καλείται να παραδώσει το παιδί της ως τις 10/2 και να πληρώσει τόσο τα έξοδα του ταξιδιού όσο και τα δικαστικά έξοδα.
Η μητέρα, μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Βορκά, υπέβαλε έφεση και ζήτησε αναστολή της απόφασης επικαλούμενη οκτώ λόγους, μεταξύ των οποίων την υπέρμετρη καθυστέρηση στην αποπεράτωση της διαδικασίας και δη στην έκδοση απόφασης, κατά παράβαση του άρθρου 11 της Σύμβασης για τις αστικές πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών. Σύμφωνα με τους λόγους της έφεσης, επιχειρείται η ανατροπή του ευρήματος του Δικαστηρίου ότι δεν τελούσε εις γνώση ή δεν είχε υποψία ο πατέρας του ανήλικου υιού της ότι είχε διαφύγει με τον μικρό στην Κύπρο, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2017, αλλά και του ευρήματος ότι δεν υφίσταται σοβαρός κίνδυνος ότι η επιστροφή του ανήλικου στις ΗΠΑ θα τον εκθέσει σε φυσική ή ψυχική δοκιμασία και ή σε αφόρητη κατάσταση.
Η μητέρα επίσης μέσω της έφεσης εξέφρασε την διάθεση της να αποδεχτεί οποιουσδήποτε όρους και να υπογράψει οποιαδήποτε εγγύηση απαιτείται, χρηματική ή μη, για την περίοδο στην οποία θα είναι σε ισχύ ή αναστολή εκτέλεσης. Δεσμεύτηκε δεν πως εάν το επιθυμεί ο πατέρας, παρόλο που όπως ισχυρίζεται δεν το έπραξε τόσο καιρό, θα βοηθήσει όπως αυτός επικοινωνήσει με τον γιο του.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αποφασίζει την Τετάρτη επί της αίτησης που υπέβαλε η παραπονούμενη μητέρα για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης Δικαστηρίου.
Διαμαρτυρία έξω από το Δικαστήριο:
Έξω από το Δικαστήριο Πάφου, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία για την εν λόγω απόφαση.
Συγγενείς και φίλοι της οικογένειας της νεαρής μητέρας συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου και διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Οικογενειακού Δικαστηρίου. Το παρών έδωσε και η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεικών Οικογενειών και Φίλων, Αργεντούλα Ιωάννου, η οποία ανέφερε πως συμπαραστέκονται στη μητέρα, η οποία βρίσκεται με το παιδί της στην Κύπρο εδώ και τρεισήμισι περίπου χρόνια.
«Δεν μίλησαν ποτέ στο τηλέφωνο, δεν ανέπτυξαν κάποια επικοινωνία»
Η μητέρα βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή του OMEGA, «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ» με αφορμή την συγκεκριμένη εξέλιξη. Όπως υποστήριξε: «Ζητάμε αναστολή αυτής της απόφασης της άδικης, ενδεχομένως πολύ ζημιογόνας για τον Λεωνίδα μου για την οποία δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε απάντηση. Περιμένουμε μέχρι αύριο το πρωί, νομίζαμε ότι θα μαθαίναμε σήμερα όμως ακόμη η απόφαση εκκρεμεί».
Όσον αφορά το παιδί της είπε: «Ο Λεωνίδας μόνο εμένα γνωρίζει σαν γονιό με τον πατέρα του δεν έχει καμία σχέση, του είναι ένας άγνωστος».
Σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου επισήμανε: «Είναι ενάντια στα δικαιώματα του Λεωνίδα. Δώδεκα μηνών ένα μωρό δεν έχει συνειδητή μνήμη», ενώ επανέλαβε ότι ο πατέρας του παιδιού είναι άγνωστος γι' αυτόν και όπως και η Αμερική.
«Δεν μίλησαν ποτέ στο τηλέφωνο, δεν ανέπτυξαν κάποια επικοινωνία» είπε επίσης, ενώ αναφέρθηκε και στη σχέση που έχει με την ίδια του την μάνα, τους αγαπημένους του, τους φίλους του, το σχολείο του, την ρουτίνα του την γιαγιά και τον παππού.
«Ο Λεωνίδας είναι συνδεδεμένος με όλους, ενώ εκεί ο πατέρας του είναι μόνος του δεν έχει άλλα μέλη της οικογένειας του μαζί του. Τον ίδιον το πατέρα δεν τον γνωρίζει, τον τόπο διαμονής δεν τον γνωρίζει. Δηλαδή, αντιλαμβάνεστε θα αλλάξει και γλώσσα και σχολείο και οικογένεια και φίλους και περιβάλλον φυσικό. Τα πάντα όλα έτσι ξαφνικά μετά από 4,5 χρόνια που είναι μαζί μου. Αυτό δεν είναι απαγωγή από την μητέρα του; Αυτό το ξερίζωμα τι είναι; Πώς θα πάρουμε εμείς την συγκατάθεση κάποιος που μας φοβερίζει πώς θα το κάνουμε αυτό; Αυτό που λέχθηκε, αυτό που θεωρείται με την απόφαση ότι θα πάει πίσω στο συνήθη τόπο διαμονής του πώς είναι δυνατό αυτός να είναι ο συνήθης τόπος διαμονής;» κατέληξε.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Παγκύπρος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων ανέφερε εξάλλου ότι αναμένει πως θα εκδοθεί διάταγμα αναστολής ισχύος της απόφασης παράδοσης του παιδιού, και ότι το Εφετείο θα αναθεωρήσει την απόφαση του πρωτοδίκου δικαστηρίου λαμβάνοντας υπόψη ότι η μητέρα και το παιδί ήλθαν στην Κύπρο ως θύματα βίας, αναμένοντας να έχουν την προστασία που επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις τόσο για την ίδια όσο και για το παιδί της.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ