
24news team
Ποιο πρόσωπο προκάλεσε την οδική σύγκρουση τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Λεμεσό, που στοίχησε τη ζωή στον 17χρονο τότε Ανδρέα Λοΐζου; Ποια είναι «η ξανθιά οδηγός Audi που εγκατέλειψε το θύμα της», βάσει μαρτυριών και όπως σημειώνει μέχρι σήμερα ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Μακάριος Δρουσιώτης; Υπήρξε συγκάλυψη;
Τα βασικά αυτά ερωτήματα, αναπάντητα εδώ και 13 σχεδόν χρόνια από τις αρμόδιες αρχές στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρόκειται να απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο προσέφυγε ο Κυριάκος Νικολάου, συνεπιβάτης στη μοτοσικλέτα που ενεπλάκη στο δυστύχημα, ο οποίος είχε τραυματιστεί αλλά επέζησε.
Την προσφυγή κατέθεσε η Λητώ Καριόλου, εκ μέρους του Κυριάκου Νικολάου, με αποτέλεσμα το ΕΔΑΔ να ζητήσει από την κυπριακή κυβέρνηση αντίγραφο των φακέλων της έρευνας και «όλων των σχετικών εκθέσεων, αποφάσεων, αλληλογραφίας ή άλλων επίσημων εγγράφων που σχετίζονται με το περιστατικό, στο οποίο είχε τραυματιστεί σοβαρά ο αιτών και τις δύο επίσημες έρευνες που ακολούθησαν».
Δημητριάδης για προθεσμία
Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, σε ανάρτησή του στα social media, έγραψε για το θέμα: «Κανονικά, ο γενικός εισαγγελέας έχει προθεσμία μέχρι τις 21/5/25 για φιλικό διακανονισμό με τον αιτούντα. Εάν όχι, θα πρέπει πλέον να απαντηθούν ερωτήσεις για το δυστύχημα στη Λεμεσό στις 1/9/12. Είναι επίσης ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τη σύγκρουση συμφερόντων υπό το άρθρο 113 για τον γενικό εισαγγελέα».
Τι δημοσιευσε το ΕΔΑΔ
Στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρεται σχετικά: «Η αίτηση αφορά τη διερεύνηση τροχαίου συμβάντος την 1η Σεπτεμβρίου 2012 κατά το οποίο αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα. Ο προσφεύγων, επιβάτης της μοτοσυκλέτας, τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ ο οδηγός της μοτοσικλέτας απεβίωσε. Ενεπλάκη και ένα άλλο αυτοκίνητο που οδηγούσε άγνωστη γυναίκα, το οποίο όμως μετά το περιστατικό απομακρύνθηκε.
Έρευνα της Αστυνομίας το 2012 δεν οδήγησε σε καμία δίωξη ή στον εντοπισμό της γυναίκας. Το 2015 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε την ιατροδικαστική έρευνα για τον θάνατο του οδηγού μοτοσικλέτας, καθορίζοντας τις συνθήκες του ατυχήματος.
Το 2023, μετά από φήμες στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την ταυτότητα της άγνωστης γυναίκας, ο γενικός εισαγγελέας διόρισε μια ομάδα αστυνομικών ερευνητών για να επανεξετάσουν τις συνθήκες του ατυχήματος καθώς και να εξετάσουν τυχόν ανεπάρκειες στην αρχική έρευνα.
«Δεν πρέπει να διωχθεί»
Στις 29 Φεβρουαρίου 2024 ο γενικός εισαγγελέας εξέδωσε δήλωση ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της επανεξέτασης. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου που συγκρούστηκε δεν πρέπει να διωχθεί. Περαιτέρω, τόνισε ανεπάρκειες στην αρχική έρευνα που αφορούν συγκεκριμένα την ταυτοποίηση της άγνωστης γυναίκας και πρότεινε να διωχθεί ποινικά ένας αστυνομικός που εμπλέκεται στην αρχική έρευνα. Παραμένει ασαφές εάν αυτό έχει επιδιωχθεί από τις εγχώριες αρχές.
Ο αιτών διαμαρτύρεται, σύμφωνα με το διαδικαστικό σκέλος του άρθρου 2, για την αρχική και την επακόλουθη έρευνα που διεξήχθη από τις αρχές και ισχυρίζεται ότι ήταν ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές. Συγκεκριμένα, ο αιτών ισχυρίζεται ότι οι αρχές δεν ακολούθησαν μια προφανή γραμμή έρευνας, υπονομεύοντας έτσι την ικανότητα της έρευνας να αποδείξει τις συνθήκες της υπόθεσης και την ταυτότητα των υπευθύνων. Ο αιτών ισχυρίζεται περαιτέρω, βάσει του άρθρου 13 της σύμβασης, ότι δεν είχε κανένα αποτελεσματικό ένδικο μέσο στη διάθεσή του σχετικά με την καταγγελία του βάσει του άρθρου 2 της σύμβασης».