ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ψάχνεσαι για στέγαση; Δες τι έρχεται το 2025

Οι εκτιμητές ακινήτων μας προετοιμάζουν – «Βραχυκυκλώθηκαν οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης»

24news team

Απροετοίμαστους για να διαχειριστούν τον μεγάλο όγκο αιτήσεων που κληρονόμησαν για στεγαστική αδειοδότηση, στον οποίο προστέθηκαν και οι νέες αιτήσεις που υποβάλλονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Ιππόδαμος», βρήκε τους νεοσύστατους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης η έναρξη της μεταρρύθμισης, όπως διαπίστωσε ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου, Πόλυς Κουρουσίδης, ανέφερε το ότι «υπάρχουν Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης που δεν έχουν ακόμα εκδώσει ούτε μία άδεια», από τον Ιούλιο που ξεκίνησε η λειτουργία τους μέχρι σήμερα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τη μεγάλη στροφή του κόσμου προς την αγορά διαμερισμάτων, καθώς το κόστος για την απόκτηση σπιτιού αγγίζει πλέον ή ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ, όπως ανέφερε, προσθέτοντας πως η ζήτηση συνεχώς μεγαλώνει αλλά «δυστυχώς δεν υπάρχει απόθεμα και θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των ακινήτων», σημείωσε ως μία από τις βασικές αιτίες «το ότι οι ΕΟΑ δεν εκδίδουν πλέον άδειες πολεοδομικές».

Κουρουσίδης: Υπάρχει πρόβλημα

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν τις εκδίδουν, ο Πόλυς Κουρουσίδης απάντησε πως μετά τη μεταρρύθμιση «υπάρχει πρόβλημα. Δυστυχώς υπάρχει ένα βραχυκύκλωμα στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης». Για να προσθέσει πως έπονται συνέπειες, λέγοντας ότι «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην αγορά που θα οδηγήσει και σε αύξηση των τιμών. Προβλέπουμε δυστυχώς ότι τον επόμενο χρόνο, το πρόβλημα με την αύξηση των τιμών θα είναι τεράστιο. Και τα ενοίκια θα ακριβύνουν λόγω του ότι δεν θα υπάρχει προσφορά. Το 2025 αναμένουμε μεγάλο πρόβλημα στο θέμα της στέγασης».

Ο σύνδεσμος των εκτιμητών ανακοίνωσε ότι προγραμμάτισε συναντήσεις με όλους τους ΕΟΑ, όπως και με άλλους φορείς λόγω της αυξημένης εξωγενούς ζήτησης που αναμένουν ότι θα προκύψει και η οποία όπως διαπίστωσαν έχει υποτιμηθεί. Περιμένουν ότι η ζήτηση για ακίνητα θα αυξηθεί ιδιαίτερα από πλευράς Ισραήλ και Λιβάνου ενώ θεωρούν ως επιβαρυντικό παράγοντα «τη μη έκδοση αδειών». Με τον Πόλυ Κουρουσίδη να εκφράζει την εκτίμηση ότι «το 2025 και το 2026 θα είναι πολύ δύσκολα για τους συμπολίτες μας οι οποίοι θα ψάχνουν σπίτι».

Οι συνέπειες για τον κόσμο

Οι εκτιμητές ακινήτων διαπίστωσαν πως η μεγάλη καθυστέρηση στις αδειοδοτήσεις δημιουργεί πρόβλημα σε άτομα τα οποία θέλουν να κτίσουν το δικό τους σπίτι και είναι έτοιμοι αλλά δεν έχουν την άδεια οικοδομής και ως εκ τούτου δεν μπορούν να πάρουν τα λεφτά του δανείου. «Όσο καθυστερούν, το κόστος κατασκευής ανεβαίνει, πληρώνουν δόσεις για τα οικόπεδά τους και ενοίκια, με όλη αυτή την ακρίβεια. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί», ανέφερε ο Πόλυς Κουρουσίδης.

Υπερφορτώθηκε ο «Ιππόδαμος»

Ο «Ιππόδαμος» είναι το μέσο για την υποβολή αιτήσεων «αλλά και εκεί υπήρχε πρόβλημα λόγω της υπερφόρτωσης», πρόσθεσε, εξηγώντας πως το θέμα δεν είναι η υποβολή της αίτησης αλλά η έκδοση άδειας. «Λόγω της μεταρρύθμισης ίσως δεν ήταν έτοιμοι οι ΕΟΑ. Αναμέναμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα το πρώτο εξάμηνο», πρόσθεσε. «Δεν εκδίδονται άδειες», συνέχισε, με αποτέλεσμα «ο κόσμος στον τομέα των ακινήτων, οι ιδιώτες που θέλουν να αγοράσουν και όσοι θέλουν να ξεκινήσουν έργα, να μην μπορούν να προχωρήσουν με τη δανειοδότηση χωρίς τις απαραίτητες άδειες».

Καταληκτικά, ο πρόεδρος του συνδέσμου ανέφερε: «Κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου αλλά έχουν υποτιμήσει το πρόβλημα. Δεν ήταν έτοιμοι οι ΕΟΑ. Ίσως και το Υπουργείο Εσωτερικών να έπρεπε να κάνει καλύτερη ρύθμιση. Δυστυχώς την πληρώνει ο κόσμος και θα συνεχίσει να την πληρώνει και για τα επόμενα χρόνια».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση