ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά - Κινδύνεψαν οικίες

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά, κινδύνεψαν οικίες στη Δρούσεια, ζημιές στο στρατόπεδο

24news team

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στην επαρχία Πάφου, ενώ στην επέλασή της κινδύνεψαν οικίες στη Δρούσεια και κάηκαν κιόσκια και αποθήκη στο στρατόπεδο.

Oι δυνατοί άνεμοι ήταν η αιτία της επέκτασης της φωτιάς από την κοινότητα της Δρούσειας στο Πιττοκόπο και ακολούθως στην Ίνεια, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Δρούσειας Σωτήρη Κουπάρη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κουπάρης ανέφερε πως η φωτιά στην περιοχή του κατέκαψε μεγάλη έκταση άγριας βλάστησης, χλωρίδας και πανίδας, ενώ κινδύνεψαν δύο με τρεις κατοικίες και εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Ακολούθως επεκτάθηκε στην κοινότητα Πιττοκόπου και στη συνέχεια στην περιοχή Βουνί της Ίνειας, όπου βρίσκεται το στρατόπεδο.

Από τη φωτιά φέρεται, είπε ο κ. Κουπάρης, «να κάηκαν στο στρατόπεδο κάποια κιόσκια, μια αποθήκη, που είχε στρώματα και μια σκοπιά».

Δυστυχώς, παρατήρησε, ήταν τόσο σφοδροί οι ανέμη που η φωτιά πέρασε από τρεις δρόμους χωρίς να μπορεί να παρεμποδιστεί η επέκτασή της.

Ο κοινοτάρχης Δρούσειας σημείωσε πως χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των εναέριων μέσων και των επίγειων δυνάμεων, η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αντιμετώπιση της, δύο αεροσκάφη αναχώρησαν από την πυρκαγιά της Λεμεσού η οποία και ήταν στον τομέα της ευθύνης του Τμήματος Δασών.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Δρούσειας της επαρχίας Πάφου. 

Ανακοίνωση Τμήματος Δασών

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η δασική πυρκαγιά στις 18:25 της Δευτέρας στην κοινότητα Δρούσειας, αφού έκαψε 1,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας θαμνώδους και χαμηλής βλάστησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών.

Το Τμήμα Δασών αναφέρει ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε η ώρα 13:15 στην κοινότητα Δρούσιας, τοποθεσία Πέτρα της Κάρης.

Η επέμβαση των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις. Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 18:25, αφού έκαψε 1,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας θαμνώδους και χαμηλής βλάστησης.  

Για την κατάσβεσή της εργάστηκαν 42 άτομα του Τμήματος Δασών με 8 πυροσβεστικά οχήματα, 4 προωθητές γαιών, καθώς επίσης και 14 άτομα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 6 πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ίκαρος 2 με 9 πτητικά μέσα και το συντονιστικό πτητικό μέσο της Εθνικής Φρουράς.

Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν επίσης η Πολιτική Άμυνα, με 1 μικρό πυροσβεστικό όχημα με 2 άτομα, 1 ιδιωτικό βυτιοφόρο και μικρός αριθμός εθελοντών.

Σημειώνεται ότι κατά διάρκεια της νύκτας θα παραμείνουν στην περιοχή της πυρκαγιάς ισχυρές δυνάμεις για αντιμετώπιση τυχόν αναζοπυρώσεων.

Τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς διερευνώνται.

Νωρίτερα, και σύμφωνα τον εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργο Κωνσταντίνου, ζητήθηκε προληπτικά η εκκένωση στρατοπέδου πλησίον της πυρκαγιάς.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν πέντε συνολικά πτήτικα μέσα, καθώς και ισχυρές επίγειες δυνάμεις και προωθητές γαιών.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ίκαρος 2 για την πυρκαγιά, που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στο χωριό Πιττοκόπος της Επαρχίας Πάφου, ενώ η πυρκαγιά σταδιακά είχε επεκταθεί από τις περιοχές Δρούσειας και Πιττοκόπου και στην κοινότητα Ίνειας όπου βρίσκεται το στρατόπεδο.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Ινειας μαινόταν ανεξέλεγκτη, ενώ κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης από το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι οποίες ενισχύονται.

Επίσης, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Ίκαρος ΙΙ με 9 πτητικά μέσα και ένα συντονιστικό πτητικό της ΕΦ.

Επί τούτου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών έδιναν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, που εκδηλώθηκε ανατολικά της κοινότητας Πιττοκόπου, στην περιοχή της κοινότητας Δρούσειας, η οποία προσέγγισε το στρατόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή της Ίνειας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ίνειας Γιάγκο Τσίβικο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Τσίβικος ανέφερε πως η πυρκαγιά ήταν ανεξέλεγκτη, καθώς λόγω των σφοδρών ανέμων επεκτάθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και στην περιοχή που βρίσκεται το στρατόπεδο πλησίον της κοινότητας Ίνειας.

Ήδη, είπε ο κ. Τσίβικος, εκκενώθηκε το στρατόπεδο, ενώ ζημιές έχουν υποστεί κάποια κιόσκια. Σημείωσε πως όλες οι δυνάμεις έχουν επιστρατευθεί για την κατάσβεση της φωτιάς τόσο τα εναέρια μέσα όσο και οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, προσθέτοντας πως το στρατόπεδο βρίσκεται στα διοικητικά όρια της Ίνειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση