ΚΥΠΕ
Την εφαρμογή του νέου διατάγματος για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε σε δηλώσεις της, στη Λεμεσό, η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς ξεπερνούν τους 3.600, ενώ άρχισαν εμβολιασμοί από κινητές μονάδες και γίνονται συστάσεις.
Η Πόπη Κανάρη, που επισκέφθηκε το πρωί το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού για το κόψιμο της βασιλόπιτας, ανέφερε ότι το διάταγμα προβλέπει όπως υποβάλλεται σε έλεγχο 48 ωρών και όχι 72 ωρών «ο καθένας ο οποίος εισέρχεται σε νοσηλευτήρια, σε στέγες ευγηρίας, σε κλειστές δομές, σε χώρους φιλοξενίας τρίτης ηλικίας, σε ιατρεία και οδοντιατρεία».
Αυτή η αυστηροποίηση έπρεπε να γίνει, συνέχισε, γιατί «βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες μια σχετική αύξηση και τα δεδομένα μέχρι χθες είναι ότι έχουμε γύρω στις 3.600 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ πιστεύω σήμερα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερους αριθμούς».
«Είναι με λύπη μου που λέω ότι ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτά τα άτομα είναι ηλικιωμένοι, γι' αυτό ξεκινήσαμε από χθες με κινητές μονάδες στην προσπάθεια να εμβολιαστούν όλοι οι ηλικιωμένοι στις στέγες ευγηρίας, γιατί υπήρχε αρχικά μια άρνηση και από πλευράς των συγγενών τους να εμβολιάσουν τους ηλικιωμένους τους αλλά και από τους ιδίους», συμπλήρωσε.
Μπορεί ο κόσμος να κουράστηκε από το θέμα του κορωνοϊού, είπε η Πόπη Κανάρη, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «αυτός ο ιός τώρα που κυκλοφορεί είναι πολύ διαφορετικός από τους προηγούμενους και μόνο το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο δίνουμε στα εμβολιαστικά μας κέντρα, μπορεί να προστατεύσει τον κάθε ασθενή κατά 60 με 70%».
Γι αυτό, συνέχισε, συστήνουμε σε κάθε οικογένεια, στους ηλικιωμένους, στις ευάλωτες ομάδες, να εμβολιαστούν για να υπάρχει αυτή η προστασία. «Δεν θέλουμε ούτε αυτοί να υποφέρουν αλλά ούτε και το σύστημα υγείας να επιβαρύνεται με τις κλίνες να γεμίζουν, κυρίως στα δημόσια νοσηλευτήρια», πρόσθεσε.
Παράλληλα με το διάταγμα, υπέδειξε η Υπουργός, έχουν σταλεί συστάσεις προς το κοινό που είναι θετικό στον ιό, να περιορίζει τις κινήσεις του και να φοράει την προστατευτική μάσκα, τονίζοντας ότι «αν και δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στον καθένα που είναι θετικός να κυκλοφορεί, τουλάχιστον να έχει την αντίληψη και την προσωπική ευθύνη ότι μπορεί να μεταφέρει αυτόν τον ιό σε ευάλωτα άτομα, τα οποία μπορεί να καταλήξουν σε ένα νοσοκομείο και εκεί, αν έχει συννοσηρότητες αυτό το άτομο, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κλινική του πορεία».
Επίσης, συνέχισε, σε κλειστούς χώρους συστήνουμε και πάλι τη χρήση μάσκας, σε χώρους όπου υπάρχει πολυκοσμία, ενώ συστάσεις έχουν γίνει και στους επαγγελματίες υγείας «να υπάρχει έλεγχος στον χώρο που εργάζονται, γιατί και εκείνοι μπορεί να μεταφέρουν τον ιό».
Σύμφωνα με την κ. Κανάρη, αναμένεται να γίνουν συστάσεις και από το Υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία που ανοίγουν ξανά τη Δευτέρα, όπου θα συστήνεται στους γονείς να περιορίζουν τα παιδιά τους στο σπίτι, όταν νοσούν με κορωνοϊό.
«Αν υπάρχει σοβαρό κώλυμα, θα πρέπει τουλάχιστον να ενημερώνουν τους δασκάλους, το προσωπικό του σχολείου, να φοράνε τη μάσκα τους και επίσης το διδακτικό προσωπικό να είναι σε επιφυλακή και να υπάρχει καλός εξαερισμός στις τάξεις, συνθήκες υγιεινής και όλα αυτά που προβλέπονται», συμπλήρωσε.
Κληθείσα να σχολιάσει την εξαίρεση που δόθηκε σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, η Υπουργός εξήγησε πως «σε αυτά που δόθηκαν εξαιρέσεις ήταν νοσηλευτήρια που έχουν να κάνουν με άτομα που είναι καρκινοπαθείς».
Αν χρειαστεί, πρόσθεσε, να αναθεωρήσουμε αυτήν την άποψη θα το κάνουμε, «αλλά σίγουρα σκοπός μας δεν ήταν η εξαίρεσης από το διάταγμα αλλά για να προστατευθούν αυτές οι ευάλωτες ομάδες των ασθενών μας».
Απόφαση του Προέδρου για ανασχηματισμό
Σε σχέση με πληροφορίες ότι το όνομα της βρίσκεται στους Υπουργούς που θα αντικατασταθούν σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, η Πόπη Κανάρη υπέδειξε ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
«Εμείς, σαν ομάδα, στο Υπουργείο, δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά. Έχουμε δημιουργήσει και στήνουμε υποδομές στον τομέα της υγείας που θα είναι σημαντικές για τη βελτίωση του ΓεΣΥ μας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες», είπε.
Σίγουρα, συνέχισε, τα απτά αποτελέσματα αυτών των υποδομών θα φανούν μέσα στο 2024 και «συνεχίζουμε το ρόλο μας με βάση το πρόγραμμα του Προέδρου μας και αυτό μας ενδιαφέρει. Από εκεί και πέρα, οι αποφάσεις είναι στον Πρόεδρο».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, η Υπουργός Υγείας έκοψε την βασιλόπιτα και ευχήθηκε καλή χρονιά στο προσωπικό του δημόσιου νοσηλευτηρίου και «μια χρονιά δημιουργική, παραγωγική και με συλλογικότητα να προσπαθήσουμε όλοι να δώσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας στο να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση».
Λέγοντας πως τα προβλήματα του ΓεΣΥ υπάρχουν, καθώς «είναι ένα ζωντανό, ένα καινούργιο σύστημα», τόνισε πως η αντιμετώπιση τους πρέπει να είναι συλλογική.
Συνεχάρη ακόμη τους επαγγελματίες υγείας «για τις προσπάθειες που κάνουν στο να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες και να τους βεβαιώσω ότι, ως Υπουργείο Υγείας, είμαστε στο πλευρό τους, να τους στηρίξουμε, για να βελτιωθούν αυτές οι υπηρεσίες προς κάθε πολίτη».