ΚΥΠΕ
Σύμφωνα με τον «υπουργό εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων» στα κατεχόμενα, Χασάν Τατσόι, μέχρι στιγμής 3.800 Τούρκοι σεισμοπαθείς έχουν βρει καταφύγιο στα κατεχόμενα.
Αναφέροντας ότι στοιχεία λαμβάνονται από το «τμήμα κοινωνικών υπηρεσιών» και από το «τμήμα μετανάστευσης», ο κ. Τατσόι δήλωσε ότι ο συντονισμός όσον αφορά την καταγραφή και την επισιτιστική βοήθεια γίνεται από την τουρκική «πρεσβεία» στη Λευκωσία.
«Είναι γνωστό τι δόθηκε σε ποιον, πότε δόθηκε, η ποσότητα που δόθηκε και πού βρίσκουν καταφύγιο αυτοί οι άνθρωποι. Με το έργο που θα επιτελέσει η τουρκική πρεσβεία στη Λευκωσία, υπό την προϋπόθεση ότι οι άνθρωποι αυτοί θα επιστρέψουν, θα εξασφαλιστούν τα δικαιώματά τους στην Τουρκία», είπε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός.
Αναφερόμενος στην προσπάθεια καταγραφής των αναγκών των ανθρώπων που φτάνουν στα κατεχόμενα από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, ο κ. Τατσόι πρόσθεσε ότι «έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι για την εργασιακή εκμετάλλευση και την παράνομη εργασία».
Είπε πως «σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που έρχονται είτε ήρθαν σε κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο είτε εργάστηκαν στο παρελθόν στο νησί. Στα αρχεία μας είναι γνωστός ο βαθμός συγγένειας, η ηλικία και όλα τα στοιχεία τους. Δηλώσαμε ότι θα παρέχουμε ευκολία αν κάποιος ήθελε να εργαστεί. Εξηγήσαμε ότι δεν μπορούσαμε να παράσχουμε στέγη και οποιοδήποτε μισθό".
"Είπαμε ότι μπορούμε να παράσχουμε επισιτιστική βοήθεια. Είπαμε επίσης ότι θα πραγματοποιήσουμε εκστρατείες βοήθειας σε συνεννόηση με την κοινωνία των πολιτών. Πραγματοποιήσαμε μελέτες στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας. Σε περίπτωση που οι σεισμόπληκτοι αποφασίσουν να παραμείνουν μόνιμα τότε θα πρέπει να συμμετάσχουν στην οικονομική ζωή, να αποκτήσουν οικονομικούς πόρους και να μετακομίσουν στα δικά τους σπίτια", ανέφερε.