ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τάσος Ισαάκ: 27 χρόνια από την άγρια δολοφονία του

Οι δράστες της άνανδρης δολοφονίας παραμένουν ατιμώρητοι

24news team

Συμπληρώνονται σήμερα, 11 Αυγούστου, 27 χρόνια από το θάνατο του 24χρονου Τάσου Ισαάκ ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια μέχρι θανάτου από πολίτες και μέλη της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους εντός της Πράσινης Γραμμής στην περιοχή της Δερύνειας.

Το 1996, με αφορμή την 22η επέτειο από την Τουρκική Εισβολή, η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών διοργάνωσε αντικατοχική πορεία με αφετηρία το Βερολίνο και με σύνθημα «Απελευθέρωση η μόνη λύση». Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας ανταποκρίθηκαν μοτοσικλετιστές από 12 χώρες και η πορεία ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου διασχίζοντας πόλεις της Ευρώπης, πριν καταλήξει στις 10 Αυγούστου στην Κύπρο και ενωθεί με τους υπόλοιπους μοτοσικλετιστές που βρίσκονταν στο νησί.

Ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης ζητά από την ηγεσία της Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών να ματαιωθεί η πορεία υπό τις απειλές της Τουρκίας πως μέλη των ακροδεξιών «Γκρίζων Λύκων» θα ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών. Μερίδα μοτοσικλετιστών που συμμετείχαν στην πορεία αγνοεί την ηγεσία και κατευθύνεται προς τα οδοφράγματα. Στη Δερύνεια, οι «Γκρίζοι Λύκοι» και οι Τουρκοκύπριοι επιτίθονται στους διαδηλωτές.

Με το ξέσπασμα των συγκρούσεων, ο Τάσος Ισαάκ σπεύδει να βοηθήσει συμπατριώτη του που κινδυνεύει με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί και να ξυλοκοπηθεί άνανδρα μέχρι θανάτου. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, ο Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από την ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 από την τουρκοκυπριακή. Από τη μεγάλη συμπλοκή στη νεκρή ζώνη τραυματίστηκαν συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.

Η κηδεία του Ισαάκ έγινε στις 14 Αυγούστου με τραγική φιγούρα τη γυναίκα του που ήταν έγκυος το πρώτο τους παιδί. Μετά την κηδεία, ομάδα διαδηλωτών κατευθύνεται και πάλι προς το οδόφραγμα Δερύνειας για να εναποθέσει στεφάνια εις μνήμη του. Το σημείο μετατράπηκε σε πεδίο μάχη από τους «Γκρίζους Λύκους», με τον Σολωμό Σολωμού, οργισμένος από το θάνατο του ξαδέλφου του ανεβαίνει στον ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία πέφτοντας νεκρός από πυρά που προήλθαν από τα κατεχόμενα.

Τόσο για τη δολοφονία του Ισαάκ, όσο και για τους πυροβολισμούς στον Σολωμό, οι δράστες δεν τιμωρήθηκαν ποτέ, ενώ στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για τις δολοφονίες Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του 2ου άρθρου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δηλαδή δεν προχώρησε σε ενέργειες για την εύρεση των ενόχων.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X