ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τάσος Χριστοφίδης: Αισθάνθηκα ως εγκληματίας, κλέφτης, απατεώνας (ΒΙΝΤΕΟ)

Αντικρούει Γενικό Ελεγκτή - Βολές για βουλευτές χωρίς στοιχειώδη ευγένεια και για παραπληροφόρηση

24news team

Την έντονη αντίδραση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσου Χριστοφίδη, προκάλεσαν τα όσα λέχθηκαν χθες στην επιτροπή ελέγχου της Βουλής, καθώς και για δημοσιεύματα για γκρίζες ζώνες, για εκτόξευση του κόστους και για ρίξιμο μιας ολόκληρης μελέτης στα σκουπίδια, από πλευράς του ιδρύματος.

Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη μετά τις αναφορές στην έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και στην οποία γίνεται λόγος για καθυστερήσεις και μη αποτελεσματική διαχείριση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε σχέση με την σύμβαση ανέγερσης των κτηριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και των Κοινόχρηστων Χώρων Διδασκαλίας 03 του Πανεπιστημίου. 

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου αντικρούει τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και επισημαίνει πως οι βουλευτές αλλά και ΜΜΕ έχουν παραπληροφορηθεί.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Sigma, ο Τάσος Χριστοφίδης έκανε λόγο για «αποκορύφωση της παραπληροφόρησης». Δήλωσε πως «μας έχουν στήσει στον τοίχο», ότι «αισθάνθηκε ως ένας άνθρωπος που βρισκόταν υπό κατηγορίες, ως ένας εγκληματίας, ως ένας κλέφτης, ως ένας απατεώνας»

Όπως είπε, «πρέπει να το κοιτάξει αυτό το πράγμα η Βουλή. Δεν μπορούν να προσκαλούνται εκεί προσκεκλημένοι για να πουν τις απόψεις τους και να θεωρούνται εκ των προτέρων ένοχοι και να τους αντιμετωπίζουν κάποιοι βουλευτές ως απατεώνες, ως κλέφτες. Η στοιχειώδης ευγένεια απαιτεί να συμπεριφέρονται με αβροφροσύνη σε αυτούς που προσκαλούν. Σε οποιονδήποτε προσκεκλημένο. Η απαξιωτική συμπεριφορά πρέπει να αλλάξει».

«Αλίμονο αν κοστίζει 35 εκατομμύρια»

Ο πρύτανης σχολίασε δημοσίευμα που ανέφερε στον τίτλο του ότι το πανεπιστήμιο πέταξε στα σκουπίδια μια μελέτη που κοστίζει 35 εκατομμύρια, λέγοντας «αλίμονο αν μια μελέτη κοστίζει 35 εκατομμύρια. Το ποσό που αναφέρονται είναι το κόστος ανέγερσης των εστιών». Για να τονίζει πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου θεωρεί πολύ σημαντικό το θέμα της στέγασης, σημειώνοντας πως έγιναν όλες οι διεργασίες με το Υπουργείο Οικονομικών για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη έγκριση».

Η πρόταση παρέμβαινε τους όρους

Μίλησε ακολούθως για την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού το 2021, ο οποίος δεν τελεσφόρησε, εξήγησε ότι δόθηκε δεύτερο βραβείο για να μπορούν να ζητηθούν αλλαγές, ανέφερε ότι έγινε διαβούλευση με οίκο και πως τελικά η πρόταση παρέμβαινε τους όρους του διαγωνισμού γιατί χρησιμοποιείτο μεγαλύτερη έκταση γης από ότι προβλεπόταν.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ακύρωσε τότε τον διαγωνισμό και η εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια. «Φτάσαμε με όλες τις διαδικασίες στο σήμερα που έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τη διαδικασία», ανέφερε.

Όπως είπε, το κατασκευαστικό κόστος των εστιών περιλαμβανομένων και των μελετών ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ για 700 δωμάτια. Πρόσθεσε ότι το κόστος των εστιών θα καλυπτόταν από την ενοικίασή τους σε ένα διάστημα 25 ετών. Ωστόσο λόγω της ακύρωσης του διαγωνισμού και της παρέλευσης του χρόνου το πανεπιστήμιο ζήτησε από το υπ. Οικονομικών να επιτραπεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για 900 δωμάτια με αυξημένο κόστος το οποίο έφτασε στα 91 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό λόγω της παρόδου του χρόνου και της αύξηση της τιμής των υλικών και της αύξησης των δωματίων, όπως είπε. Στη συνέχεια εξήγησε πως το κόστος έπεσε στα 73 εκατομμύρια ευρώ με αλλαγές που προτάθηκαν από το Πανεπιστήμιο στα μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, αφού το υπ. Οικονομικών βρήκε ψηλό το κόστος των 91 εκατομμυρίων. 

Ο πρύτανης καταφέρθηκε και κατά εφημερίδων για τον τρόπο που κάλυψαν τη συζήτηση στη Βουλή και τους τίτλους που χρησιμοποίησαν.

Δείτε τα όσα είπε ο πρύτανης Τάσος Χριστοφίδης στο «Μεσημέρι και Κάτι», αναλυτικά:

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση