ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Θα πληγεί η Κύπρος τυχαία από εκτοξεύσεις πυραύλων;

Τι αναφέρει στρατιωτικός μελετητής

ΚΥΠΕ

Το ενδεχόμενο να πληγεί η Κύπρος τυχαία ή μη από τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεταξύ των εμπλεκομένων στη σύγκρουση που λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δυνάμεων είναι πολύ μικρό, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο στρατιωτικός μελετητής, Συνταγματάρχης ε.α. Άντης Λοΐζου, κληθείς να σχολιάσει ενδεχόμενες επιπτώσεις από την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε χθες το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Όπως εξήγησε, επί του παρόντος η Κύπρος βρίσκεται εκτός του κάδρου των ιρανικών επιδιώξεων, ενώ ούτε οι ΗΠΑ θα επέτρεπαν μια τέτοια εξέλιξη, καθώς έχουν αναπτύξει κατά το πρόσφατο διάστημα στενές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάνοντας χρήση των υποδομών της σε πολλές περιπτώσεις για ανεφοδιασμό και υποστήριξη.

Πρόσθεσε πως και το ίδιο το Ιράν δεν έχει την πολυτέλεια να βάλλει κατά άλλων στόχων πλην του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε ως επικίνδυνη πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας στο μέτωπο του Λιβάνου, σε συνέχεια δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου περί στήριξης σε περίπτωση χερσαίας επιχείρησης από πλευράς Ισραήλ.

Όπως σημείωσε, μια τέτοια στήριξη θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παροχή όπλων, πυρομαχικών και συμβούλων, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί η Τουρκία υπέρ της τις εξελίξεις στην περιοχή.

Είπε ακόμη ότι για τον σκοπό αυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και παράνομες στρατιωτικές υποδομές στα κατεχόμενα, αποδεικνύοντας, όπως ανέφερε, τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την παρουσία της στο νησί, η οποία δεν αφορά στην προστασία των Τουρκοκυπρίων αλλά στη δυνατότητα αυτόκλητων παρεμβάσεων και προβολής ισχύος στην περιοχή.

Σε σχέση με τον ρόλο των βρετανικών βάσεων, είπε ότι υπάρχει υποστήριξη στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών προς το Ισραήλ και λοιπούς συμμάχους, ενώ ανέδειξε και τον ρόλο της Ιορδανίας, η οποία, όπως ανέφερε, ήταν μεταξύ των κρατών που αναχαίτισαν τους ιρανικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Αναφορικά με τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύρραξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης είναι μάλλον μικρές, δεδομένης αφενός της στήριξης που παρέχουν στο Ισραήλ οι σύμμαχοί της, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, αφετέρου λόγω γεωγραφικών, επιχειρησιακών, τεχνολογικών και οικονομικών περιορισμών που δεν επιτρέπουν στο Ιράν να εμπλακεί σε απευθείας σύγκρουση με το Ισραήλ, περιοριζόμενο σε χτυπήματα μέσω αντιπροσώπων ή συμβολικών κινήσεων όπως η χθεσινή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση