ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπεράσπιση μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Ησαΐα»

Τη θέση για δεδικασμένο επανέλαβε η υπεράσπιση μοναχών ΙΜ Αββακούμ, ολοκληρώνονται οι καταθέσεις

ΚΥΠΕ

Με την κατάθεση σήμερα του Ιερομόναχου Αββακούμ ολοκληρώνονται ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής οι καταθέσεις των μελών της αδελφότητας της Μονής Οσίου Αββακούμ, με την υπεράσπιση να επαναλαμβάνει δια στόματος του συνήγορου Αναστάσιου Βαβούσκου της θέση περί δεδικασμένου επικαλούμενη τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο ιερομόναχος Αββακούμ προσήλθε σήμερα γύρω στις 17:00 στην Αρχιεπισκοπή για να καταθέσει στην Ανακριτική Επιτροπή.

«Σήμερα το απόγευμα ολοκληρώνονται οι καταθέσεις των αδελφών της Μονής. Η διαδικασία έγινε κατ’ άψογο τρόπο, τηρήθηκαν όσα προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη (της Εκκλησίας της Κύπρου). Ο ανακριτής και ο γραμματέας ευγενέστατοι και φιλικοί, έγινε σωστά όλη η διαδικασία. Οι μοναχοί κατέθεσαν όλα όσα είναι γνωστά και από την Αστυνομία αλλά και από τα έγγραφα που έχουν διαβιβαστεί στην Ιερά Σύνοδο και πλέον αναμένουμε τη συνέχιση της διαδικασίας» δήλωσε στα ΜΜΕ ο Αναστάσιος Βαβούσκος ο οποίος συνόδευε τον ιερομόναχο Αββακούμ.

Σε ερώτηση αν η θα προχωρήσει η κλήτευση των μαρτύρων ο κ. Βαβούσκος απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι η Ανακριτική Επιτροπή σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη υποχρεούται να καλέσει όσους δηλώσει ο καθ’ ου η ανάκριση. Αν θέλει να απορρίψει κάποιους θα πρέπει αιτιολογημένα για τον κάθε ένα να ενημερώσει τον καθ’ ου η ανάκριση, είπε.

Σε ερώτηση για το πως προχωρεί η διαδικασία ο κ. Βαβούσκος είπε ότι η Ανακριτική Επιτροπή αφού περατώσει τις καταθέσεις των μαρτύρων και καθ’ ου η ανάκριση θα βγάλει κάποιο πόρισμα και κανονικά θα πρέπει να στείλει την υπόθεση στον Εκκλησιαστικό Εισαγγελέα «αν υπάρχει πράξη να προχωρήσει με κατηγορητήριο».

Πρόσθεσε πως η πλευρά της υπεράσπισης αναμένει να κριθεί πως λόγω δεδικασμένου η όλη διαδικασία δεν είναι έγκυρη και από εκεί και πέρα να οδηγηθεί η υπόθεση στο Αρχείο.

Αναμένουμε την ολοκλήρωση και της κατάθεσης του ιερομόναχου Αββακούμ σήμερα για την ολοκλήρωση των καταθέσεων των μελών της αδελφότητας, είπε.

Κληθείς να διευκρινίσει σε ό,τι αφορά την υπερασπιστική γραμμή περί δεδικασμένου ο κ. Βαβούσκος εξήγησε πως θέση της υπεράσπισης είναι πως από τη στιγμή που υπάρχει η απόφαση για το θέμα του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, κατά το άρθρο 45 του Καταστατικού Χάρτη, η υπόθεση πρέπει να θεωρηθεί δεδικασμένη και απαγορεύεται να δικαστεί δεύτερη φορά.

«Συνεπώς υπάρχει αυτό που λέμε εμείς οι νομικοί δεδικασμένο και απαγορεύεται η συνέχιση και υποχρεούται η Ανακριτική Επιτροπή να παύσει τη διαδικασία που έχει κινηθεί μέχρι σήμερα, η οποία δυστυχώς κινήθηκε από ένα σφάλμα και από μια λάθος εκτίμηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα» είπε.

Σε ερώτηση αν έχουν καταθέσει άτομα της Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής ο κ. Βαβούσκος απάντησε πως δεν γνωρίζει και επανέλαβε ότι σήμερα ολοκληρώνεται η ανάκριση των μελών της αδελφότητας και πως η υπεράσπιση έχει καταθέσει κατάλογο με 20 μάρτυρες κάποιοι εκ των οποίων «επιφανή πρόσωπα», όπως είπε και αναμένει από εκεί και πέρα από την Ανακριτική Επιτροπή είτε να συζητήσει το αίτημα για δεδικασμένο είτε να εξετάσει του υπόλοιπους μάρτυρες και στη συνέχεια ν’ αποφασίσει.

Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι θα γίνει το πρώτο, δηλαδή η Ανακριτική Επιτροπή να εξετάσει τη θέση περί δεδικασμένου καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα γίνει «άδικα» μια διαδικασία, όπως ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X