24news team
Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέστειλε όλες τις συνταγματικές ελευθερίες, έχοντας συλλάβει πέραν των 60.000 χιλιάδων ατόμων, ύποπτα για τη συμμετοχή τους σε συμμορίες. Αφορμή για αυτή τη μεγάλη επιχείρηση ήταν οι 87 θάνατοι μέσα σε ένα διήμερο τον Μάρτιο του 2022.
Οι δύο πιο γνωστές συμμορίες είναι η Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και η Barrio 18 οι οποίες μετρούν κάπου στα 70.000 μέλη, περίπου τα μισά εκ των οποίων βρίσκονται πλέον στις φυλακές, σύμφωνα με τις αρχές.
Μετά το πρώτο ξέσπασμα συλλήψεων, ο Ναγίμπ Μπουκέλε ανέφερε πως μέλη συμμοριών έκαιγαν τα τατουάζ τους (οι Αρχές προχωρούσαν σε συλλήψεις σε όσους είχα τατουάζ στο σώμα τους) ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν τη σύλληψη. Η «παράδοση» των τατουάζ στους συμμορίτες έχει ως σκοπό την επίδειξη ταυτότητας και ισχυρότητας, τρομοκρατώντας τους αντιπάλους τους.
Συγκεκριμένα, ο Μπουκέλε είχε αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter παλαιότερα: «Ως πρόσφατα, τα μέλη των συμμοριών επιδείκνυαν περήφανα τα τατουάζ τους, που τους έδιναν μια θέση, μια ταυτότητα, έναν βαθμό, και χρησίμευαν για να κατατρομοκρατούν τα θύματά τους. Τώρα, καίνε τα σώματά τους για να προσπαθήσουν να τα κρύψουν».
Hasta hace poco, los pandilleros mostraban orgullosos sus tatuajes, les daba estatus, identidad, rango y les servían para atemorizar a sus víctimas.
— Nayib Bukele (@nayibbukele) April 27, 2022
Ahora se queman el cuerpo para tratar de ocultarlos…
De igual manera, irán a envejecer a la cárcel.
Sus delitos no prescriben. pic.twitter.com/oABPM3AxFq
Μετά από αυτό το πρωτοφανές κύμα συλλήψεων, το Ελ Σαλβαδόρ βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού στις φυλακές, αφού τον Απρίλιο του 2021 ο αριθμός των κρατουμένων ήταν 36.976, δηλαδή 120% περισσότεροι από την πλήρη χωρητικότητα των φυλακών που ήταν για 30.118 κρατουμένους, ενώ από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2022 έφτασαν από 39.500 σε περισσότερους από 94.000.
«Αυτό θα είναι το νέο σας σπίτι»
Ο Πρόεδρος Μπουκέλε βλέποντας τις συνεχείς ροές συμμοριτών στις φυλακές πήρε την απόφαση για τη δημιουργία νέων φυλακών υψίστης ασφάλειας, με σκοπό να μπορούν να μπουν στα νέα άδεια κελιά οι επόμενοι συμμορίτες που θα συλληφθούν. Μάλιστα, ο Μπουκέλε είπε: «Τους τα πήραμε όλα, ακόμα και τα στρώματα. Τους μειώσαμε το φαγητό και πλέον δεν θα βλέπουν τον ήλιο. Σταματήστε να σκοτώνετε, αλλιώς θα την πληρώσουν αυτοί», ήταν το μήνυμα του στα μέλη των συμμοριών που βρίσκονται έξω.
Hoy en la madrugada, en un solo operativo, trasladamos a los primeros 2,000 pandilleros al Centro de Confinamiento del Terrorismo (CECOT).
— Nayib Bukele (@nayibbukele) February 24, 2023
Esta será su nueva casa, donde vivirán por décadas, mezclados, sin poder hacerle más daño a la población.
Seguimos…#GuerraContraPandillas pic.twitter.com/9VvsUBvoHC
Πλέον, έχουν γίνει περίπου 4.000 μεταγωγές συμμοριτών κρατουμένων στις νέες φυλακές στην Τεκολούκα, 74 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ. Σε βίντεο τα οποία δημοσιεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, οι κρατούμενοι είναι αλυσοδεμένοι, φορώντας μόνο λευκά εσώρουχα.
Χθες, Τετάρτη (15/03), πραγματοποιήθηκε ακόμη μια μεγάλη μεταγωγή 2.000 κρατουμένων. Ο Μπουκέλε δημοσίευσε βίντεο από τη μεταγωγή και διευκρίνισε πως οι κρατούμενοι φρουρούνταν καθ’ οδόν από περίπου 1.200 μέλη των ενόπλων δυνάμεων.
Este día, en un nuevo operativo, trasladamos al segundo grupo de 2,000 pandilleros al Centro de Confinamiento del Terrorismo (CECOT).
— Nayib Bukele (@nayibbukele) March 15, 2023
Con esto, ya son 4,000 pandilleros los que habitan la cárcel más criticada del mundo. pic.twitter.com/A2oTUIYubW
Ο νεαρός Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ (41 ετών) βρίσκεται στην εξουσία από το 2019 και αναγνωρίζει ένα μεγάλο κύμα δημοτικότητας λόγω της υπόσχεσης του για πάταξη των εγκληματικών οργανώσεων. Βέβαια, αρκετές ΜΚΟ και η διεθνής κοινότητα επικρίνουν τις κινήσεις του, καθώς θεωρούν πως υπονομεύει τη Δημοκρατία. Να σημειωθεί πως οι Αρχές συλλαμβάνουν τους υποψήφιους συμμορίτες χωρίς ένταλμα σύλληψης, ενώ αρκετά παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους κρατουμένους.