ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Γιατί οι γαλλικές εκλογές απειλούν να κλονίσουν συθέμελα ΕΕ και ΝΑΤΟ

To Politico «διαβάζει» τις γαλλικές εκλογές επιχειρώντας να δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας

Η Γαλλία ψηφίζει σήμερα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που έχουν δυνητικά τεράστιες επιπτώσεις στον ηγετικό ρόλο της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το Politico ετοίμασε έναν οδηγό με ερωταπαντήσεις που αφορούν τις γαλλικές εκλογές.

Γιατί πρέπει να ανησυχούμε για τη Γαλλία;

Η ακροδεξιά έχει υπολογίσιμες πιθανότητες να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση σε ένα πυρηνικά εξοπλισμένο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ασφάλεια από τον Βόρειο Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό. Η ίδια ακροδεξιά είναι επίσης σκεπτική για τη δέσμευση της Γαλλίας τόσο με την ΕΕ όσο και με το ΝΑΤΟ, ενώ χωρίς μια αφοσιωμένη Γαλλία, και οι δύο είναι σημαντικά αποδυναμωμένες.

Από οικονομικής πλευράς, οι traders στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές φοβούνται ότι αυτές οι πολιτικές εντάσεις θα αναστατώσουν την έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και θα διακινδυνεύσουν άλλη μια περίοδο αστάθειας στην καρδιά της ευρωζώνης. Συνολικά, αυτές είναι οι πιο σημαντικές εκλογές στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Στις 9 Ιουνίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αιφνιδίασε προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές μετά από μια ταπεινωτική ήττα στα χέρια του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στις ευρωπαϊκές εκλογές

Πώς προέκυψε μια τόσο καθοριστική πολιτική στιγμή σχεδόν… από το πουθενά;

Στις 9 Ιουνίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αιφνιδίασε προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές μετά από μια ταπεινωτική ήττα στα χέρια του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στις ευρωπαϊκές εκλογές. Ο στόχος του ήταν να σταματήσει την άνοδο της δεξιάς, αλλά είναι ένα μεγάλο στοίχημα που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Είναι κοινοβουλευτικές εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι ο Mακρόν θα πρέπει να παραμείνει πρόεδρος μέχρι το 2027. Είναι πιθανό να χρειαστεί να συνεργαστεί με μια νέα κυβέρνηση και πρωθυπουργό που μπορεί κάλλιστα να είναι εχθρικοί απέναντί του, αυξάνοντας το φάσμα του αδιεξόδου ή του χάους. Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού εάν ο Εθνικός Συναγερμός κερδίσει τις εκλογές.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός είναι πιο κοντά στην εξουσία από ποτέ

Το ερώτημα στο μυαλό όλων είναι αν ο αντιμεταναστευτικός Εθνικός Συναγερμός θα κυβερνήσει τη χώρα από τον επόμενο μήνα.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν χρειάζεται τουλάχιστον 289 έδρες για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο και αυτή τη στιγμή η ακροδεξιά φαίνεται πιθανό να σημειώσει μεγάλα κέρδη μετά από μια επιτυχημένη εκστρατεία στις ευρωπαϊκές εκλογές. Και πάλι, οι δημοσκοπήσεις πρέπει να διαβάζονται με επιφύλαξη, αλλά ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να πάρουν μεταξύ 220 και 260 εδρών σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις. Αυτό θα ήταν μια αύξηση ρεκόρ από τους 88 βουλευτές που έχουν σήμερα.

Εάν η ακροδεξιά πάρει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να συνάψει συμφωνία «συγκατοίκησης» με τον Εθνικό Συναγερμό και να διορίσει έναν ακροδεξιό πρωθυπουργό. Ο Μπαρντελά, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει να ηγηθεί κυβέρνησης αν δεν έχει την πλειοψηφία. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι θα χρειαστεί εταίρους συνασπισμού – ή είναι μια εκλογική στρατηγική για να εξασφαλίσει μεγάλη συμμετοχή.

Η ακροδεξιά έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τον Éric Ciotti, ηγέτη των κεντροδεξιών Les Républicains, για να υποστηρίξει ορισμένους ομοϊδεάτες συντηρητικούς, ώστε να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες. Αλλά θα πρέπει ακόμα να λάβει υποστήριξη από άλλους βουλευτές του LR ή από το κόμμα Reconquest, το οποίο είναι επίσης ακροδεξιό, αλλά του οποίου ο ηγέτης είναι εχθρικός προς τη Λεπέν, για να πλησιάσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Αυτή η κεντροδεξιά / ακροδεξιά σύνδεση είναι μια μεγάλη ιδεολογική νίκη για τον Εθνικό Συναγερμό, αλλά έχει επίσης προκαλέσει μια μαζική αντίδραση μεταξύ άλλων συντηρητικών που είναι ανήσυχοι που το ρεπουμπλικανικό κόμμα κάνει συμφωνίες με την άκρα δεξιά.

Η δύσκολη συκγατοίκηση

Ένα άλλο ερώτημα είναι πόση προσπάθεια θα καταβάλει η Λεπέν στις συνομιλίες συνασπισμού, δεδομένης της επιθυμίας της να διατηρήσει ανέπαφο το πολιτικό της κεφάλαιο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2027. Εάν το κόμμα της ηγηθεί μιας κυβέρνησης που έχει μια δύσβατη πορεία στην εξουσία, θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητές της να κερδίσει την προεδρία μελλοντικά.

Για πρώτη φορά, ο συνασπισμός του Mακρόν δεν κατεβαίνει ως ενιαίο κόμμα. Το Horizons, το κόμμα υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ (ο οποίος έχει προεδρικές φιλοδοξίες), προχωρά μόνο του, αλλά μπορεί να επανενταχθεί σε έναν συνασπισμό μετά τις εκλογές.

Ενώ ο συνασπισμός του Mακρόν είναι τρίτος στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο, εξακολουθεί να υπάρχει διατηρεί ότι δεν θα εξαφανιστεί από τον χάρτη. Η υψηλή προσέλευση σημαίνει ότι τρεις υποψήφιοι είναι πιθανό να περάσουν στον δεύτερο γύρο σε έως και 170 εκλογικές περιφέρειες, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις.

Αυτό είναι ευλογία και κατάρα για τους φιλελεύθερους του Mακρόν και την αριστερή συμμαχία. Οι τρίτοι υποψήφιοι σε τρεις αναμετρήσεις που κυριαρχούνται από την ακροδεξιά θα αντιμετωπίσουν πιέσεις να αποσυρθούν και να συσπειρωθούν πίσω από τον δεύτερο καλύτερο για να νικήσουν τον υποψήφιο του Εθνικού Συναγερμού.

Ενώ οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές έχουν δηλώσει ότι αυτή θα είναι η πολιτική τους, το στρατόπεδο του Mακρόν και η Ανυπότακτη Αριστερά του Mελανσόν δεν έχουν τοποθετηθεί με σαφήνεια. Η απόφασή τους το βράδυ της Κυριακής θα αξιολογηθεί.

Η αριστερά

Με μεγάλη ταχύτητα που ουσιαστικά επέβαλαν τα ραγδαία γεγονότα, τα αριστερά κόμματα της Γαλλίας άφησαν στην άκρη τις διαμάχες τους και ενώθηκαν πριν από την ψηφοφορία.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο σίγουρα αγγίζει μια ευαίσθητη χορδή των ψηφοφόρων. Οι τρέχουσες προβλέψεις θέλουν τη συμμαχία να κερδίζει 180 έως 210 έδρες. Αυτό εξακολουθεί να απέχει από τις 289 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία και η αριστερά θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό εάν σκοπεύει να προτείνει έναν πρωθυπουργό που θα κερδίσει την κοινοβουλευτική έγκριση.

Πηγή ΟΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X