ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προ των πυλών της εξουσίας η ακροδεξιά της Λεπέν

Τι περιμένουμε στον β’ γύρο

«Η αποψινή βραδιά, δε μοιάζει με καμιά άλλη», έλεγε χθες ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ, προειδοποιώντας ότι η Ακροδεξιά «βρίσκεται στις πύλες της εξουσίας. Και είχε δίκιο. Την ίδια ώρα, σε κάποιο άλλο σημείο του Παρισιού, οι σαμπάνιες άνοιγαν η μία μετά την άλλη. Υπό τις ιαχές «Μαρίν- Μαρίν», οι πολυάριθμοι υποστηρικτές της Λεπέν την υποδέχονταν στο εκλογικό της κέντρο, στο οποίο η ατμόσφαιρα θύμιζε πάρτυ. Η Λεπέν, με την τρικολόρ πίσω της, τραγούδησε μαζί τους τον εθνικό ύμνο και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους της.

Ταυτόχρονα, στην Place de la République (Πλατεία της Δημοκρατίας) πλήθος υποστηρικτών του αριστερού συνασπισμού NFP συγκεντρώνονταν κραδαίνοντας γαλλικές σημαίες, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επικράτηση της Ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο των εκλογών. Θα καταφέρει ο «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν να πάρει τον έλεγχο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης;

«Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ήταν λάθος», λέει το μέλος του κόμματος του Εμμάνουελ Μακρόν, Κρίστοφερ Γουάισμπεργκ, ο οποίος εκπροσωπεί τους Γάλλους που ζουν στη Βόρεια Αμερική στη σημερινή Εθνοσυνέλευση. Και, εκ του αποτελέσματος, ίσως να έχει δίκιο. Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, εάν το NR κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Μακρόν ενδέχεται να βρεθεί στην αμήχανη θέση να χρίσει πρωθυπουργό τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά και να μοιράζεται την εξουσία μαζί του. Κάτι εκ των πραγμάτων δύσκολο, με δεδομένο ότι ο Μπαρντελά έχει ξεκαθαρίσει ότι θα «μπλοκάρει» την αποστολή πυραύλων και άλλων οπλικών συστημάτων μακράς εμβέλειας στην Ουκρανία και την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων, κάτι που ο Μακρόν φαίνεται πως συζητά.

Όλα, πάντως, θα κριθούν την ερχόμενη Κυριακή, στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των εκλογών. Σε αυτόν, αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ προσέλευσης της κάλπης, καθώς η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη από τον πρώτο γύρο, όπου ψήφισε το 65,5% των ψηφοφόρων, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε κοινοβουλευτικές εκλογές από το 1997.

Αυτή η διαδικασία έχει ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο για την ιστορική επικράτηση της Ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο με το σαρωτικό 34%. Αλλά και επειδή, σε ένα σπάνιο σκηνικό, οι μονομάχοι θα είναι τρεις: Εκτός από τον συνασπισμό της Ακροδεξιάς, στον δεύτερο γύρο πέρασε ο συνασπισμός των αριστερών κομμάτων «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (στον οποίο συμμετέχουν από μετριοπαθείς σοσιαλιστές ως ακροαριστεροί σχηματισμοί) με 28%, αλλά και η συμμαχία «Μαζί» υπό τον Μακρόν με 21%. Για κάποιους αναλυτές, ο γαλλικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει ποιον από τους τρεις δρόμους θα ακολουθήσει. Της Ακροδεξιάς της Λεπέν, της Αριστεράς του Μελανσόν, ή του Κέντρου του Μακρόν.

Για να καταφέρει κάποιος να είναι πραγματικός νικητής, θα πρέπει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταλάβει τουλάχιστον 289 από τις συνολικά 577 έδρες της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Υπενθυμίζουμε ότι η συμμαχία του Μακρόν είχε 250 έδρες στην απερχόμενη σύνθεση και χρειαζόταν τη στήριξη άλλων κομμάτων για την υπερψήφιση νόμων.

Ενδιαφέρον έχει ο δεύτερος γύρος των εκλογών και σε επίπεδο υποψηφίων. Κάθε υποψήφιος πρέπει να λάβει τουλάχιστον 12,5% για να μην τεθεί εκτός διαδικασίας, ενώ όποιος λάβει άνω του 50% με τη συμμετοχή τουλάχιστον του ενός τετάρτου της εκλογικής του περιφέρειας, εκλέγεται αυτόματα. Στον δεύτερο γύρο, έχουν περάσει σε αρκετές περιπτώσεις τρεις και τέσσερις υποψήφιοι και αναμένεται να δούμε «στρατηγικές» αποσύρσεις. Κάποιοι υποψήφιοι δηλαδή να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους εθελοντικά, για να δώσουν σε κάποιον ανθυποψήφιό τους και σύμμαχο μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει και να ανακόψει τη νίκη κάποιου άλλου, όπως, για παράδειγμα, ενός ακροδεξιού υποψηφίου.

Πηγή: protothema 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση