ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Η αυθαίρετη πισίνα του Κασσελάκη στις Σπέτσες

Κατασκευάστηκε ενώ ήταν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ

Παράνομη και αυθαίρετη πισίνα που έφτιαξε πριν μερικούς μήνες στο εξοχικό του σπίτι στις Σπέτσες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Η κατασκευή πισίνας στις Σπέτσες, που είναι κηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά με βάση το Προεδρικό Διάταγμα ( 21.11-15.12.1981) που καθορίζει τους όρους δόμησης στο νησί και την απόφαση 2471/2016 του ΣτΕ που προβλέπει ρητώς ότι: «Συνεπώς η κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών στον ακάλυπτο χώρο των οικοδομών εντός των παραδοσιακών οικισμών και ειδικότερα στις Σπέτσες, απαγορεύεται, δεδομένου ότι οι προαναφερθείσες διατάξεις δεν προβλέπουν ρητώς την κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών στον ακάλυπτο χώρο των οικοδομών, οι μόνες, δε, δεξαμενές που επιτρέπονται είναι οι δεξαμενές αποθήκευσης ύδατος, οι οποίες τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός της στέγης ή στο δώμα των κτιρίων, κατά τρόπο που να μην προκαλείται αισθητική όχληση».

Συνεπώς η κατασκευή πισίνας στις Σπέτσες είναι σε κάθε περιπτωση παράνομη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια, πράγμα που καθιστά και αυθαίρετη την κατασκευή της.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που παρουσιάζει το « Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί, ο κ.Κασσελάκης έλαβε στις 6/6/2023 οικοδομική άδεια «εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας» από την Υπηρεσία Δόμησης του Πειραιά δηλώνοντας ότι θα προχωρούσε σε «εσωτερικές διαρρυθμίσεις και επισκευές, αλλαγή κεραμιδιών στέγης με χρήση ικριωμάτων» με πρόσθετες επιλογές «εσωτερικές διαρρυθμίσεις- εργασίες αλλαγής χρήσης» και «συντήρηση, επισκευή στεγών με χρήση ικριωμάτων». Πουθενά δεν αναφέρει τίποτα για πισίνα.
Σημειώνεται ότι στις Σπέτσες υπάρχουν πισίνες οι οποίες έχουν κατασκευαστεί ή πριν την απαγόρευση του ΣτΕ το 2016 ή μετά και επομένως είναι επίσης παράνομες και αυθαίρετες.

Στην άδεια που έλαβε ο κ.Κασσελάκης περιλαμβάνεται αεροφωτογραφία με τις συντεταγμένες εντοπισμού του ακινήτου στην οποία διακρίνεται ευκρινώς και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πέρσι τον Ιούνιο δεν υπήρχε πισίνα στον ακάλυπτο χώρο του σπιτιού του κ.Κασσελάκη.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 όμως, και ενώ ο κ.Κασσελάκης είχε αναλάβει τον θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τηλεοπτικά ρεπορτάζ κατέγραφαν τις οικοδομικές εργασίες που γίνονταν στο αρχοντικό των Σπετσών. Εκεί καταγράφηκε το σκάμμα που είχε διανοιχθεί στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου. Μάλιστα, τα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για την υπό κατασκευή πισίνα, πράγμα στο οποίο δεν αντέδρασε επ ουδενί ο κ.Κασσελάκης.

Πλέον, στο αρχοντικό υπάρχει μια εντυπωσιακή πισίνα, υψηλής αισθητικής μεν, πλην όμως δεν συμβαδίζει με τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού οικισμού των Σπετσών, τα οποία ακριβώς επιδιώκει να προστατεύσει ο νομοθέτης με την απαγόρευση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση 2471/2016 του ΣτΕ, που ελήφθη από το Ε' τμήμα του, με πρόεδρο τον κ.Χρήστο Ράμμο, σημερινό πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, «σημαντικό στοιχείο του πολιτιστικού περιβάλλοντος είναι οι παραδοσιακοί οικισμοί, δηλαδή τα οικιστικά σύνολα τα οποία διατηρούν, κατά το μάλλον ή ήττον, τον παραδοσιακό πολεοδομικό τους ιστό και παραδοσιακά οικοδομήματα και στοιχεία» και προστίθεται: «Η προστασία αυτή εν περιορίζεται στην αποτροπή κάθε καταστροφής ή υποβάθμισης του πολιτιστικού περιβάλλοντος, αλλά εκτείνεται και στην αποκατάσταση των προστατευόμενων οικισμών». Επισημαίνεται παράλληλα, ότι η διατήρηση της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής φυσιογνωμίας των παραδοσιακών οικισμών, πέραν της συνταγματικής επιταγής για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, θάλπει και την κατά το άρθρο 106, παρ. 1 του Συντάγματος αρχή της περιφερειακής ανάπτυξης των νησιών, δεδομένου ότι η διατήρηση και η ανάδειξη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μικρής κλίμακας των οικισμών συμβάλλει καθοριστικά, μεταξύ άλλων, και στην ενίσχυση του τουρισμού σε αυτά και εν γένει στην βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Στη συνέχεια του σκεπτικού της απόφασης των δικαστών, επισημαίνεται ότι οι Σπέτσες έχουν υπαχθεί σε ειδικό καθεστώς προστασίας ήδη από το 1967, πράγμα που διατηρήθηκε και από το καθεστώς του νόμου 3028/2002. Αναφέρεται στη συνέχεια στο σκεπτικό του ΣτΕ: «Εν όψει του χαρακτηρισμού αυτού, τόσο για την ανέγερση κτίσματος, όσο και για οποιαδήποτε επέμβαση σε κτίσμα που βρίσκεται στις Σπέτσες ή για την ολική ή μερική κατεδάφισή του, είτε αυτό είναι παλαιότερο του χαρακτηρισμού είτε μεταγενέστερο, απαιτείται άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η μη ύπαρξη ή ανάκληση της οποίας, επιφέρει αυτοτελώς την διακοπή κάθε οικοδομικής εργασίας, ανεξαρτήτως της υπάρξεως ή της ισχύος οικοδομικής άδειας.

Συνεπώς η κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών στον ακάλυπτο χώρο των οικοδομών εντός των παραδοσιακών οικισμών και ειδικότερα στις Σπέτσες απαγορεύεται, δεδομένου ότι οι προαναφερθείσες διατάξεις δεν προβλέπουν ρητώς την κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών στον ακάλυπτο χώρο οικοδομών, οι μόνες, δε, δεξαμενές ύδατος που επιτρέπονται είναι οι δεξαμενές αποθήκευσης ύδατος, οι οποίες τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός της στέγης ή στο δώμα των κτιρίων, κατά τρόπο που να μην προκαλείται αισθητική όχληση».

 

Πηγή, φωτογραφίες: protothema

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση