Μετά από 400 και πλέον ημέρες πολέμου και αιματοχυσίας στη Γάζα φαίνεται πως όλες οι πλευρές έχουν καταλήξει στο σχέδιο της δεύτερης εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, από την έναρξη του πολέμου.
Η Χαμάς, στιγμές μετά την διαρροή πως έχει αποδεχθεί τους όρους για το σχέδιο εκεχειρίας στην Γάζα, διέρρευσε μέσω κύκλων στη Ντόχα πως ήδη έχει κινητοποιήσει μέλη της εντός του παλαιστινιακού θύλακα τα οποία μετακινούν τους πρώτους από τους ομήρους που θα επιστραφούν στο Ισραήλ. Με τις εξελίξεις αυτή την φορά να έχουν μεγάλη ταχύτητα και τα γεγονότα να είναι πυκνά οι συμμετέχοντες στην διάσκεψη της Ντόχα δεν αποκλείουν η εκεχειρία να ξεκινήσει από αύριο το πρωί και στην πρώτη ανταλλαγή να επιστραφούν στο Ισραήλ μεταξύ άλλων και εναπομείναντες επτά Αμερικανοί πολίτες.
Η μοναδική εκεχειρία ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ από το «Μαύρο Σάββατο» και την εισβολή στα ισραηλινά εδάφη είχε επιτευχθεί από τις 24 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου του 2023 όταν 50 ισραηλινοί αιχμάλωτοι είχαν ανταλλαχθεί για 150 Παλαιστίνιους φυλακισμένους σε φυλακές του Ισραήλ. Ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστο μετά από μήνες βομβαρδισμών πόσοι από τους περισσότερους από 100 αιχμαλώτους της Χαμάς είναι εν ζωή.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το σχέδιο εκεχειρίας το Ισραήλ δεν πρόκειται να απελευθερώσει κανένα από τα μέλη της Χαμάς που έχουν συλληφθεί για το «Μαύρο Σάββατο» αλλά αναμένεται ανάμεσα στους κρατουμένους που θα παραδώσει στους Παλαιστίνιους, να είναι αρκετοί καταδικασμένοι ακόμη και με ποινές ισοβίων. Το Ισραήλ επίσης φαίνεται να εμμένει στην απόφαση του να μην επιστρέψει στην παλαιστινιακή πλευρά την σορό του Γιαχία Σινουάρ το οποίο κλιμάκιο στρατιωτών του εντόπισε και σκότωσε στα νότια της Λωρίδας στις 16 του περασμένου Οκτωβρίου.
Νωρίτερα, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε για τη δική του πρόταση για την επόμενη ημέρα στον Παλαιστινιακό θύλακα.
Συγκεκριμένα, ο Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος για περισσότερο από έναν χρόνο έχει ταξιδέψει περισσότερες φορές στο Τελ Αβίβ από ότι στην Ουάσιγκτον, υπογράμμισε πως η επόμενη ημέρα στην Γάζα θα πρέπει να έχει και πολιτική αντιπρόταση για τους Παλαιστίνιους καθώς η «Χαμάς δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο στρατιωτικά».
Τι αναφέρει το σχέδιο συμφωνίας
Σύμφωνα με το σχέδιο της συμφωνίας που περιήλθε στην κατοχή του Associated Press, το Ισραήλ θα πληρώσει υψηλό τίμημα για να εξασφαλίσει -ειδικά- την απελευθέρωση των γυναικών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι.
Η συμφωνία σε τρεις φάσεις θα ξεκινήσει με τη σταδιακή απελευθέρωση 33 ομήρων σε διάστημα έξι εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων ενηλίκων και τραυματισμένων πολιτών, σε αντάλλαγμα εκατοντάδων Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ.
Μεταξύ των 33 θα είναι και πέντε γυναίκες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό, καθεμία από τις οποίες θα απελευθερωθεί σε αντάλλαγμα για 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 30 καταδικασμένων κρατουμένων ασφαλείας που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης, 42ήμερης φάσης, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τα πληθυσμιακά κέντρα της Γάζας, θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα και θα υπάρξει ένα κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας, με περίπου 600 φορτηγά να εισέρχονται κάθε μέρα.
Πηγή: Protothema