
ΚΥΠΕ
Διακρατική σύμβαση για την προμήθεια 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet από την Ελλάδα υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος ομόλογός του, Σεμπαστιάν Λεκορνού.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Λεκορνού, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι επιβεβαιώθηκε ότι «Ελλάδα και Γαλλία είναι στενοί σύμμαχοι και φίλοι, ότι μοιράζονται την ίδια αντίληψη για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας».
Αναφερόμενος στη διμερή συμφωνία στρατηγικής εθνικής σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας, που υπογράφηκε το 2021, για την άμυνα και την ασφάλεια, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «με το άρθρο 2 διασφαλίζεται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα και των δύο εθνών όπως και τα κοινά μας συμφέροντα».
«Η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού. Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά απειλείται», τόνισε ο κ. Δένδιας, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ανανέωση της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας. «Έχουμε ήδη μια στενή συνεργασία», συνέχισε, «που αντικατοπτρίζεται με την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra και τη συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης, την απόκτηση των Rafale που με τα όπλα τους αποτελούν κλειδί για την αποτροπή και την Άμυνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τη θερμή υποδοχή και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το ζήτημα της θαλάσσιας Άμυνας είναι ο θεμέλιος λίθος» των ελληνο-γαλλικών συζητήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που βλέπουμε τη θαλάσσια οδό να γνωρίζει μια τέτοια αστάθεια και αποσταθεροποίηση», διευκρίνισε ο κ. Λεκορνού. «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Γαλλία είναι δύο μεγάλα ναυτικά έθνη», συμπλήρωσε. Ευχαρίστησε, δε, για τον τρόπο που έχει υποδεχθεί η Ελλάδα «το σύνολο του γαλλικού ναυτικού αλλά και το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ».
Λίγη ώρα αργότερα, ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας έγινε δεκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, σε συνέχεια της παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος ReArm Europe. Στο πλαίσιο αυτό ανταλλάγησαν απόψεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συλλογικής άμυνας και την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, καθώς και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας δεν μπορεί να είναι αντίθετη στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.