Δεκάδες κινεζικές πόλεις πλήττονται από καύσωνα, με αποτέλεσμα να λιώσουν οι στέγες κάποιων κτιρίων, να λυγίσει τμήμα του οδοστρώματος σε κάποιες περιοχές και οι κάτοικοι να αναζητούν δροσιά σε υπόγεια πολεμικά καταφύγια.
Μέχρι τις 06.00 ώρα Ελλάδος σήμερα (12/7), 68 πόλεις της Κίνας – περιλαμβανομένης της Σανγκάης και της γειτονικής Ναντζίνγκ – είχαν εκδώσει κόκκινο συναγερμό – το υψηλότερο επίπεδο σε ένα σύστημα προειδοποίησης για καύσωνες τριών βαθμίδων, προβλέποντας θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου για το επόμενο 24ωρο.
It's summertime and the weather is high...with scorching temperatures raging across northern China. But amid the crisis, shoppers are demanding new ways to keep cool. Our reporter takes a closer look. #heatwave #shopping pic.twitter.com/YGrXjXEhpf
— China Takeaway (@China24Official) July 9, 2022
Η Σανγκάη, η οποία εξακολουθεί να μάχεται για την ανάσχεση σποραδικών ξεσπασμάτων του κορονοϊού, προειδοποίησε τα 25 εκατομμύρια κατοίκους της να προετοιμαστούν για υψηλές θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα.
Θερμοκρασίες ρεκόρ
Από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία το 1873, η Σανγκάη βίωσε μόλις 15 ημέρες με θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν υγειονομικό υπάλληλο με την ολόσωμη στολή προστασίας για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό να αγκαλιάζει μια παγοκολόνα ύψους ενός μέτρου στην άκρη του δρόμου.
A memorial hall in Chongqing, #China literally "melted" by the #heatwave. The Memorial Hall of the Palace Museum Collection's Evacuation to the South in Chongqing is closing for days to repair a rooftop melted by the hot weather. #hottestdayoftheyear pic.twitter.com/tPSmYBqUY1
— Journey Album GBA (@AlbumGba) July 12, 2022
Σε ένα τεράστιο πάρκο άγριας ζωής στη Σανγκάη το προσωπικό χρειάστηκε να καταναλώνει οκτώ τόνους πάγου ημερησίως για να κρατάει δροσερά τα ζώα.
Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα καλοκαίρι αντιθέσεων αυτό τον χρόνο με καύσωνες που εναλλάσσονται με σφοδρές βροχοπτώσεις προκαλώντας χάος στην χώρα.
Οι αρχές, επικαλούμενες την κλιματική αλλαγή έχουν προειδοποιήσει για πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα από τα μέσα Ιουλίου, κατά παράδοση την θερμότερη και πιο υγρή περίοδο του έτους.
Φούσκωσαν τα τσιμέντα
Σε μια πόλη της επαρχίας της νότιας Κίνας, Τζιανγκσί, ένα τμήμα του δρόμου φούσκωσε τουλάχιστον 15 εκατοστά εξαιτίας της ζέστης, όπως φάνηκε από τα πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
It's summertime and the weather is high...with scorching temperatures raging across northern China. But amid the crisis, shoppers are demanding new ways to keep cool. Our reporter takes a closer look. #heatwave #shopping pic.twitter.com/YGrXjXEhpf
— China Takeaway (@China24Official) July 9, 2022
Η Ναντζίνγκ, ένα από τα τρία «καμίνια» της Κίνας που φημίζεται για τα θερμά καλοκαίρια της, έχει ανοίξει για τους πολίτες τα υπόγεια πολεμικά καταφύγια από την Κυριακή, τα οποία είναι εξοπλισμένα με WiFi, βιβλία, ψύκτες ακόμη και φούρνους μικροκυμάτων. Σήμερα η πόλη εξέδωσε κόκκινο συναγερμό.
Στην Τσονγκίνγκ, το δεύτερο «καμίνι», η στέγη ενός από τα μουσεία της πόλης κυριολεκτικά έλιωσε με τα κεραμίδια μιας παραδοσιακής κινεζικής στέγης να προεξέχουν, καθώς από την ζέστη έλιωσε το υλικό που χρησιμοποιείται ως βάση. Χθες η πόλη εξέδωσε κόκκινο συναγερμό.
Η Τσονγκίνγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα, έχει επιστρατεύσει υδροφόρες που ρίχνουν νερό στους δρόμους για να τους κρατούν δροσερούς.
Αυτή την εβδομάδα υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία και υπέρυθρη ακτινοβολία αναμένεται να περιβάλλουν την πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, η οποία θεωρείται το τρίτο «καμίνι» της χώρας που πλήττεται περισσότερο από τον καύσωνα.
ΠΗΓΗ: in.gr