Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία αναφορικά με το τραγούδι της Κλαυδίας, «Αστερομάτα», που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision 2025.
Μετά την ανακοίνωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας (TRT) περί εξέτασης των στίχων του τραγουδιού για να διαπιστωθεί αν αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ποντίων, η τουρκική ιστοσελίδα Nefes προχώρησε ακόμη περισσότερο....
Ειδικότερα, σε κείμενο για τις αντιδράσεις, κάνει λόγο για «διπλωματική ένταση» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Eurovision 2025.
Η ανακοίνωση του TRT για την «Αστερομάτα» της Κλαυδίας
Η τουρκική πλευρά επικαλέστηκε δηλώσεις της Κλαυδίας αναφορικά με την καταγωγή της για να στηρίξει τις ενστάσεις της γύρω από την «Αστερομάτα».
Σύμφωνα με το Eurovision Türkiye, σε περίπτωση που η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας διαπιστώσει πως όντως το τραγούδι της Kλαυδίας με τίτλο «Αστερομάτα» αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου -ένα ιστορικό γεγονός που αρνείται να αναγνωρίσει η Τουρκία-, τότε «θα μεταφερθεί η δυσφορία της Τουρκίας στο υψηλότερο επίπεδο».
Yunanistan'ın Eurovision şarkısı hakkında duyurumuz. pic.twitter.com/tUDdBWyldK
— Eurovision Türkiye (@Eurovisn_Turkey) February 4, 2025
Οι δηλώσεις της Κλαυδίας που επικαλούνται οι Τούρκοι -«Το τραγούδι μιλάει για ξεριζωμό και προσφυγιά»
Η νεαρή τραγουδίστρια είχε μιλήσει στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον» της ΕΡΤ1 στις 16 Ιανουαρίου, περιγράφοντας πώς η οικογένειά της αναγκάστηκε να εκπατριστεί και να εγκατασταθεί στη Σοβιετική Ένωση, όπου γεννήθηκαν οι γονείς της, και στη συνέχεια να έρθει να ζήσει στην Ελλάδα, το 1991.
«Γενικά, ανέκαθεν είχαμε στο μυαλό μας να φτιάξουμε ένα κομμάτι με το οποίο να μπορώ να ταυτιστώ εγώ, το οποίο θα με συνδέει με κάποιον τρόπο, και κάπως έτσι ήρθε η έμπνευση. Το τραγούδι μιλάει για ξεριζωμό και προσφυγιά. Η χώρα μας είναι μια χώρα που έχει βιώσει αυτά τα συναισθήματα. Από την ιστορία των παππούδων μας... και το βλέπουμε και σήμερα σε αυτούς που έρχονται στη χώρα μας για μια καλύτερη ζωή. Η οικογένειά μου είναι ποντιακής καταγωγής, είναι πρόσφυγες, οπότε συνδέομαι έτσι εγώ με το κομμάτι. Η γιαγιά μου, η γιαγιά Κλαυδία, μου έχει πει ιστορίες, μου έχει πει για την οικογένειά της, πώς εκείνοι έφυγαν τότε με τον ξεριζωμό και πήγαν στη Σοβιετική Ένωση. Οι γονείς μου γεννήθηκαν εκεί, μεγάλωσαν εκεί μέχρι μια ηλικία, επέστρεψαν στην Ελλάδα το '91 και ξεκίνησαν εδώ μια καινούργια ζωή», είχε πει.
Πηγή: iefimerida