ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Περπατούσαν με τραύματα στα χέρια, τη μέση και τα μάτια» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρόμος στον Λίβανο: «Δεν ξέρουμε αν τα τηλέφωνά μας είναι ασφαλή»

Ο τρόμος και η σύγχυση κυριαρχούν στον Λίβανο, καθώς οι κάτοικοι ζουν υπό τον φόβο νέων εκρήξεων, μετά από δύο ημέρες φονικών επιθέσεων σε διάφορα σημεία της χώρας που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άτομα και να τραυματιστούν 450.

Οι επιθέσεις σε walkie-talkie, ασυρμάτους και βομβητές εκτός από τον θρήνο για τον χαμό δύο ανηλίκων, έχουν φέρει και τον φόβο στην ίδια την κοινωνία με τους πολίτες να ανησυχούν ακόμη και για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τους συσκευών.

Μια γυναίκα που μίλησε στο BBC περιέγραψε τη σκηνή ως «μακελειό», αναφέροντας πως «νέοι άνδρες περπατούσαν στους δρόμους με τραύματα στα χέρια, τη μέση και τα μάτια... δεν μπορούσαν να δουν τίποτα». Η ίδια πρόσθεσε ότι «ένα κλίμα πανικού κυριεύει τον κόσμο, σε σημείο που φοβούνται να περπατήσουν δίπλα ο ένας στον άλλον... είναι μια πολύ τρομακτική κατάσταση».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κάτοικοι του Λιβάνου αισθάνονται παγιδευμένοι σε μια κατάσταση όπου «δεν ξέρουν αν τα τηλέφωνά τους είναι ασφαλή». Πολλοί κάτοικοι έχουν αρχίσει να απομακρύνουν τις συσκευές τους, ενώ κάποιοι άλλαξαν ακόμη και τους αριθμούς των τηλεφώνων τους, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να εκραγούν.

Η σύγχυση επιδεινώθηκε από φήμες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες ακόμη και ηλιακοί συλλέκτες άρχισαν να εκρήγνυνται. Αυτές οι φήμες ενέτειναν το αίσθημα ανασφάλειας, καθώς οι επιθέσεις θεωρούνται οι χειρότερες παραβιάσεις ασφαλείας στην ιστορία της Χεζμπολάχ.

Απαγόρευση συσκευών στο αεροδρόμιο

Μέσα σε αυτό το κλίμα φόβου, οι αρχές του αεροδρομίου Ραφίκ Χαρίρι στη Βηρυτό επέβαλαν απαγόρευση για τη μεταφορά συσκευών όπως walkie-talkies και pagers σε όλες τις πτήσεις. Η απαγόρευση αυτή έρχεται μετά τις εκρήξεις, καθώς η ανησυχία για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συσκευών έχει αυξηθεί.

Χάος και αβεβαιότητα

Οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει σοκ σε όλο τον Λίβανο, ενώ πολλοί νιώθουν αδύναμοι και ανήσυχοι για το τι θα ακολουθήσει. Οι εκρήξεις έγιναν ενώ οι άνθρωποι βρίσκονταν είτε στα σπίτια τους είτε κάνοντας τα ψώνια τους, με αποτέλεσμα πολλοί να υποστούν τραυματισμούς στο πρόσωπο, τα μάτια και τα χέρια.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από την αναστάτωση που προκάλεσε η Χεζμπολάχ, η οποία σταμάτησε δημοσιογράφους και πολίτες στην προσπάθειά τους να χρησιμοποιήσουν κάμερες και κινητά τηλέφωνα στις περιοχές των επιθέσεων. Ένα μέλος της ομάδας του BBC έλαβε μήνυμα από φίλο του που άλλαξε τη λιβανέζικη κάρτα SIM του σε διεθνή αριθμό, φοβούμενος ότι το τηλέφωνό του θα εκραγεί.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση