Ποια είναι η Κάμαλα Χάρις για την οποία μιλά όλος ο πλανήτης μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από τη διεκδίκηση νέας προεδρικής θητείας; Τι θα άλλαζε για αυτήν εάν ο Μπάιντεν είχε παραιτηθεί από την προεδρία και δεν παρέμενε να υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας του;
Η Χάρις γεννήθηκε το 1964 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια από μητέρα βιολόγο που ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ινδία ως φοιτήτρια. Ο μαύρος πατέρας της ήταν καθηγητής οικονομικών που ήρθε στις ΗΠΑ από την Τζαμάικα, επίσης ως φοιτητής.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ στην Ουάσιγκτον, προτού λάβει το πτυχίο της νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Κολέγιο Νομικής του Χέιστινγκς. Είχε μια ιστορική καριέρα ως δικηγόρος, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο το 2004. Κέρδισε επίσης την κούρσα του 2010 για τη γενική εισαγγελεία της Καλιφόρνια και επανεξελέγη για δεύτερη θητεία της ως γενική εισαγγελέας το 2014.
Το 2016, η Χάρις κέρδισε τον αγώνα της Γερουσίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, και έγινε η πρώτη γερουσιαστής με καταγωγή από τη Νότια Ασία και η δεύτερη μαύρη γερουσιαστής που εισήλθε στο Κογκρέσο από αυτήν την πολιτεία. Ξεκίνησε μια εκστρατεία για την προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών για το 2020 τον Ιανουάριο του 2019, αλλά αποχώρησε από την κούρσα λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο.
Όταν ο Μπάιντεν ορίστηκε επίσημα ως υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία του 2020, ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2020 ότι επέλεξε την Χάρις ως αντιπρόεδρό του. Αφού ο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ στις εκλογές του 2020, η Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως η 49η αντιπρόεδρος καθώς και η πρώτη μαύρη γυναίκα και πρόσωπο με καταγωγή από τη Νότια Ασία που υπηρέτησε στο δεύτερο υψηλότερο αξίωμα της χώρας.
Συμμετείχε ενεργά στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του σεξισμού και ήταν θερμός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των αμβλώσεων
Κατά τη διάρκεια της αντιπροεδρίας της, η Χάρις ταξίδεψε σε περισσότερες από 19 χώρες και συναντήθηκε με περισσότερους από 150 ηγέτες σε όλο τον κόσμο. Συνεργάστηκε επίσης με τον Μπάιντεν για τη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ επενδύοντας στην οικονομία. Η Χάρις συμμετείχε ενεργά στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του σεξισμού και ήταν θερμός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των αμβλώσεων.
Μετά την είσοδό της στο Κογκρέσο, η Χάρις έκανε αίσθηση με την αντίδρασή της σε έναν κανονισμό που απαγόρευε τα ταξίδια στις ΗΠΑ από επτά μουσουλμανικές χώρες, τον οποίο ο Τραμπ υπέγραψε ως νόμο στις 28 Ιανουαρίου 2017 αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Ενώ η Χάρις συνέχισε να ελέγχει και να αμφισβητεί το υπουργικό συμβούλιο και τους διορισμούς ανώτερων στελεχών του Τραμπ το 2017, εξελέγη στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας το 2018. Η Χάρις είχε επίσης ενεργό ρόλο στις έρευνες της Γερουσίας σχετικά με την παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Σε αυτό το πλαίσιο, το όνομα της Χάρις, η οποία ανέκρινε τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπαρ στη Γερουσία σχετικά με την «έκθεση Muller», αναφερόταν συχνά στα μέσα ενημέρωσης. Εκτός από τη δικαστική επιτροπή, η Χάρις υπηρέτησε επίσης στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Πληροφοριών και στην Επιτροπή Προϋπολογισμού.
Εάν ο Μπάιντεν είχε παραιτηθεί από την προεδρία, η Χάρις θα τον είχε αντικαταστήσει αυτόματα ως υποψήφια του κόμματος, αλλά επειδή σχεδιάζει να υπηρετήσει το υπόλοιπο της τετραετούς θητείας του, η Χάρις δεν γίνεται αυτόματα υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για τις εκλογές του 2024.
Με πληροφορίες από το CNN.gr