ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εμπάργκο Μπάιντεν στη βότκα και το χαβιάρι

Για 16η μέρα συνεχίζεται ο εφιάλτης - Όλες οι εξελίξεις

Kυκλώνουν οι ρωσικές δυνάμεις το Κίεβο ενώ μπήκαμε στην 16η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για προώθηση των Ρώσων για άλλα πέντε χιλιόμετρα πιο κοντά στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να αναδιατάσσονται σε περιοχές κοντά στο Κίεβο με τους ειδικούς να μιλούν για προπαρασκευαστικές κινήσεις ενόψει μια νέας επίθεσης στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

-«Fake και ανοησία» η είδηση ρωσικού βομβαρδισμού σε χωριό της Λευκορωσίας, λέει το Μινσκ

Το Μινσκ διέψευσε την πληροφορία που διακινήθηκε νωρίτερα από τους Ουκρανούς περί σκόπιμου βομβαρδισμού ενός λευκορωσικού χωριού από τους Ρώσους, προκειμένου να συρθεί και η Λευκορωσία στον πόλεμο. Είναι «fake και ανοησία» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας, Ίνα Γκορμπάτσοβα.

«Το Υπουργείο Άμυνας δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι πληροφορίες για επίθεση με πυραύλους σε χωριό της Λευκορωσίας είναι σκέτη ανοησία», ανέφερε ο Γκορμπατσόβα, μιλώντας στο Sputnik. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του λευκορωσικού υπουργείου Άμυνας, τα μηνύματα που διακινήθηκαν απο την ουκρανική πολεμική αεροπορία είναι «fake».

-12 ανθρωπιστικοί διάδρομοι την Παρασκευή - Κονβόι με τρόφιμα και φάρμακα στις αποκλεισμένες πόλεις

Την οργάνωση 12 ανθρωπιστικών διαδρόμων από διαφορετικές πόλεις που βρίσκονται σε αποκλεισμό από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε στις δηλώσεις του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρόκειται για μία κίνηση που δίνει ανάσα σε χιλιάδες εγκλωβισμένους αμάχους που θέλουν να απομακρυνθούν από τα πεδία των μαχών και η οποία αναμενόταν με μεγάλη αγωνία, μετά και το μπαράζ διπλωματικών επαφών που έλαβαν χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ενημέρωσε ότι κονβόι με τρόφιμα και φάρμακα έχουν ήδη ξεκινήσει την πορεία τους και κατευθύνονται προς τις πόλεις που βρίσκονται υπό καθεστώς πολιορκίας και υπάρχουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι άμαχοι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ζελένσκι, τα κονβόι με τα τρόφιμα και τα φάρμακα κατευθύνονται προς τις πόλεις: Izyum, Enerhodar, Volnovakha, Polohy, Bucha, Hostomel, Borodyanka, Andriivka, Mykulychi Makariv, Kozarovychi και Mariupol.

Όπως τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, ο στρατός της χώρας του έχει φροντίσει για την παύση του πυρός στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι άμαχοι κατά τη διαδικασία της εκκένωσης. Επεσήμανε, ωστόσο, τον κίνδυνο να «σπάσει» η προσπάθεια από τους Ρώσους στρατιώτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο είχε συμβεί τις προηγούμενες ημέρες.

-Νέο πακέτο κυρώσεων ανακοίνωσε ο Μπάιντεν κατά της Ρωσίας, εμπάργκο στη βότκα και το χαβιάρι

Την ανάπτυξη περαιτέρω τιμωρητικής δράσης σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε o πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ το Κρεμλίνο κλιμακώνει τις επιθετικές κινήσεις.

Σε συντονισμό με την Ευρώπη, οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα, εισάγοντας ένα νέο πακέτο κυρώσεων μετά τα τιμωρητικά μέτρα που αφορούσαν στην ενέργεια και πιστοποιούν τον τερματισμό των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου στην Αμερική.

Το νέο πακέτο κυρώσεων από τις ΗΠΑ αφορά στο εμπάργκο σε διαμάντια, αλκοόλ, ρωσική βότκα, θαλασσινά και χαβιάρι. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν να εξάγουν είδη πολυτελείας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η απαγόρευση ισχύει, μεταξύ άλλων, για κοσμήματα, ρούχα και οχήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν επίσης να αυξήσουν τους δασμούς σε πολλά ρωσικά προϊόντα.

 

 

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και σε πιθανή σύγκρουση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ με τον ρωσικό στρατό, λέγοντας πως αυτό θα ξεκινούσε τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο και ο ίδιος σκοπεύει να κάνει τα πάντα, ώστε να αποφευχθεί. «Δεν πρόκειται να κάνουμε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, στη «μαύρη λίστα» της Ουάσινγκτον μπαίνουν όλο και περισσότερα ονόματα Ρώσων δισεκατομμυριούχων που θα υπόκεινται σε περιορισμούς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεμήνυσε ότι η Ρωσία θα τιμωρηθεί σκληρά εάν αποδειχθεί ότι χρησιμοποίησε χημικά στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, κάτι στο οποίο προχώρησε τόσο το 2020 στην περίπτωση δηλητηρίασης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι όσο και στου πράκτορα που δηλητηριάστηκε στο Λονδίνο, Σεργκέι Σκριπάλ.

«Λαμβάνουμε επίσης επιπρόσθετα μέτρα για την απαγόρευση βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, της βότκας και των διαμαντιών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Μόσχα απολάμβανε προηγουμένως το λεγόμενο εμπορικό καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους», το οποίο ευνοούσε το ελεύθερο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι μίλησε με τον πρόεδρο Μπάιντεν και συμφώνησαν για περαιτέρω υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Του δώσαμε την αξιολόγηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, τον ενημέρωσα για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Μπάιντεν τόνισε, σε κάθε περίπτωση, ότι αυξάνει την πίεση σε βάρος του Κρεμλίνου λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς του Πούτιν.

Το 2019, η Ρωσία ήταν ο 26ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος αγαθών των Ηνωμένων Πολιτειών, με περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια να ανταλλάσσονται μεταξύ των δύο χωρών.

Περίπου το 60% αυτού είναι ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τα οποία ο Μπάιντεν απαγόρευσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Άλλες κορυφαίες εισαγωγές από τη Ρωσία περιελάμβαναν ορυκτά καύσιμα, πολύτιμα μέταλλα και πέτρες, σίδηρο και χάλυβα, λιπάσματα και ανόργανα χημικά.

-«Δεν είναι αυτό που περιμένουμε» είπε ο Ζελένσκι για τις εξελίξεις με την «ταχεία ένταξη» στην ΕΕ

Τη δυσαρέσκειά του για τις «διαφορετικές απόψεις των κρατών μελών της ΕΕ» σχετικά με την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση, εξέφρασε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

«Πώς αξιολογούμε την απόφαση που ελήφθη (στην ΕΕ την Πέμπτη); Πρέπει να είναι πιο ισχυρή. Δεν είναι αυτή που περιμένουμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε μια ομιλία του την Παρασκευή.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι «είναι απαραίτητο η απόφαση των πολιτικών να συμπίπτει με τα αισθήματα του λαού τους», εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι οι περισσότεροι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Επιπλέον, ο Ουκρανός ηγέτης υποστήριξε ότι αναμένει «νέες αποφάσεις κυρώσεων» από τους διεθνείς εταίρους «σήμερα».

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι ζήτησε από την ΕΕ την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της. Την 1η Μαρτίου, ο επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου Αντρέι Γέρμακ αποκάλυψε ότι η αίτηση για την ταχεία διαδικασία «έγινε δεκτή, καταχωρήθηκε και εξετάζεται» από την ΕΕ.

-Η Ουκρανία φοβάται ότι η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση «προβοκάτσια» στο Τσερνόμπιλ

«Πιθανό» είναι το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, προσπαθώντας να μεταθέσουν την ευθύνη στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες, που πάντως δεν παρείχαν σαφή στοιχεία για τους ισχυρισμούς τους.

Το πυρηνικό εργοστάσιο έχει περάσει πλέον στον έλεγχο της ρωσικής πλευράς. Ωστόσο ανησυχητικά αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για την κατάσταση με την τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρότι χθες, η ρωσική πλευρά υποστήριξε ότι το πρόβλημα τροφοδότησης αποκαταστάθηκε από Λευκορώσους, σήμερα, η κρατική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας εάν η γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης, που έχει καταστραφεί κατά τη διάρκεια της εισβολής δεν επισκευαστεί, κι ενώ το πυρηνικό εργοστάσιο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

«Οι προσπάθειες αποκατάστασης της εξωτερικής τροφοδοσίας ισχύος του χώρου βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κρατική ρυθμιστική αρχή που είναι αρμόδια για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. Όταν διακόπτεται η εξωτερική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενεργοποιείται μια γεννήτρια ντίζελ έκτακτης ανάγκης.

Ανησυχία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πρόσφατες εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η EBRD. «Η EBRD, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε διεθνή κεφάλαια για να μεταμορφώσει το Τσερνόμπιλ από το 1995, πιστεύει ότι τα πρόσφατα γεγονότα θέτουν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα δεκαετιών επιτυχημένης διεθνούς συνεργασίας για την εξασφάλιση της τοποθεσίας».

Η EBRD τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί η αδιάλειπτη παροχή ρεύματος στο Τσερνόμπιλ. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να λειτουργούν συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου, οι κανονικές εναλλαγές βάρδιας θα πρέπει να επαναληφθούν μετά τη διακοπή τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών και οι προμήθειες πρέπει να διατηρηθούν στο προσωπικό που λειτουργεί το εργοστάσιο.

Οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στην ίδια την τοποθεσία είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» για μια εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου και απαιτούνταν επιθεωρήσεις από την ουκρανική ρυθμιστική αρχή και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ανέφερε.

-Καταγγελίες Ουκρανών: Ρώσοι βομβάρδισαν οικισμό στη Λευκορωσία για να «σύρουν» το Μινσκ στον πόλεμο

Προβοκάτσια των Ρώσων για να «σύρουν» και τη Λευκορωσία στον πόλεμο, κατήγγειλε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με την οποία ένας λευκορωσικός οικισμός στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας βομβαρδίστηκε «σκόπιμα» κατά τη διάρκεια ρωσικής επιδρομής.

«Ενημερωθήκαμε στις 14:30 της Παρασκευής, πως ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στον λευκορωσικό οικισμό Κοπάνι, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, την Παρασκευή για να εμπλέξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας» μετέδωσε το ουκρανικό Interfax.

 

 

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ακόμα ότι τα ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από λευκορωσικό έδαφος, πέταξαν πάνω από ουκρανικό και επέστρεψαν στη Λευκορωσία για να βομβαρδίσουν το Κοπάνι.

«Στόχος είναι να συρθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία, είναι πρόκληση» αναφέρει η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, με ανάρτηση στο Facebook.

-Σύνοδος Κορυφής: Έρχεται νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Στις «ελληνικές καλένδες» παραπέμπουν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επίσημο αίτημα της Ουκρανίας για την ένταξή της στην Ένωση. Παρόλο που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να σταθεί στο πλευρό της χώρας και των πολιτών της που δοκιμάζονται από την ρωσική εισβολή, και κράτη - μέλη όπως η Πολωνία και η Εσθονία τάχθηκαν υπέρ της άμεσης πρόσδεσης του Κιέβου με την ΕΕ, μια ομάδα κρατών - μελών, με κυρίαρχη την Ολλανδία, επιμένουν ότι δεν υπάρχει διαδικασία fast track ένταξης στην ΕΕ και θα πρέπει να ακολουθηθεί μια μακροχρόνια διαδικασία.

Η θέση της Χάγης προκάλεσε πολλές συζητήσεις καθώς η Ολλανδία είχε θρηνήσει 196 πολίτες της όταν αυτονομιστές που εικάζεται ότι υποστηρίζονταν από τη Ρωσία, κατέρριψαν ένα πολιτικό επιβατικό αεροσκάφος, της Malaysia Airlines, πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014.

Οι 27 της ΕΕ οι οποίοι συναντήθηκαν για μια διήμερα άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, στο Ανάκτορο όπου το 1871 ανακηρύχτηκε η Δεύτερη Γερμανική Αυτοκρατορία και το 1919 υπογράφηκε η συνθήκη με την οποία τελείωσε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, υπογράμμισαν ομόφωνα την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία, ωστόσο η θέση της Χάγης δεν άλλαξε, παρόλο που οι πρεσβευτές των κρατών - μελών διαβίβασαν επίσημα τη Δευτέρα την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας, με ορισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες να κάνουν υπογραμμίζουν ότι καίτοι δεν υφίσταται μια ταχεία διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, εάν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα μπορούν να γίνουν.

Ελάχιστη σύγκλιση υπήρξε και για το ενδεχόμενο να δανειστεί εκ νέου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών - μελών της ΕΕ καθώς σύμφωνα με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ τα κράτη - μέλη δεν έχουν καταφέρει προς το παρόν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από 230 δισ. ευρώ των δανείων που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης από την πανδημία. Παρόλο που η Γαλλία, η χώρα που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ζητεί, μαζί με την Ιταλία, το ενδεχόμενο πρόσθετου δανεισμού της ΕΕ για να χρηματοδοτηθούν έργα που θα συμβάλλουν στην ενεργειακή και αμυντική αυτονομία της ΕΕ, αρκετά κράτη - μέλη, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία, εκφράζουν διαφορετικές προσεγγίσεις, υποστηρίζοντας ότι η προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες δημοσιονομικές διευκολύνσεις της ΕΕ θα χρησιμοποιηθούν πλήρως. Το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ από την πανδημία προσφέρει τόσο επιχορηγήσεις όσο και δάνεια, αλλά ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα δάνεια που προσφέρει η ΕΕ σε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

Συγκεκριμένα, η Ισπανία εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τουλάχιστον 70 δισ , η Πορτογαλία 12 δισ. ευρώ και η Κύπρος 1,3 δισ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίον συντάχθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί σε όλα τα σενάρια και το βασικό ζήτημα είναι ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορεί να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η ΕΕ βρίσκεται σε «σταυροδρόμι». Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μακρόν, χώρες που εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο πρέπει να βοηθηθούν αυτή τη στιγμή και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι απαραίτητη. Ένα νέο ταμείο βοήθειας της ΕΕ που βασίζεται στο μοντέλο του ταμείου για την ανάκαμψη του κορωνοϊού βρίσκεται υπό συζήτηση. Ένα πρόγραμμα στήριξης που χρηματοδοτείται από το χρέος δεν θα πρέπει μόνο να ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και την ευρωπαϊκή άμυνα.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της άτυπης συνόδου κορυφής οι 27 ενημερώθηκαν από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και των κυρώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία χθες ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ είναι μεν έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα τα διαθέσιμα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για να καθησυχάσει τις αγορές εν μέσω του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά θα καταργήσει παράλληλα το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την άτυπη αυτή Σύνοδο Κορυφής και η οποία έλαβε χώρα στην «Πινακοθήκη των Μαχών» του Ανακτόρου των Βερσαλλιών, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εκ μέρους της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ δήλωσε ότι η ΕΕ αντέδρασε στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με ενότητα, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι πρέπει να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό και την ειρήνη και παράλληλα εξετάσαμε και τα ζητήματα ένταξης στην ΕΕ ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως τον Μάιο, δηλαδή πριν από τη σύνοδο του Ιουνίου, για να συζητηθούν τα αμυντικά ζητήματα της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι ότι η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Η επιθετικότητα του Πούτιν είναι επίθεση στις αξίες μας. Η επίθεση καθορίζει το μέλλον της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι 27 της ΕΕ συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά όλες τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας έως το 2027. «Διαφοροποιήστε την προσφορά μας και επενδύουμε μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Μια νέα πρόταση θα κατατεθεί στα μέσα Μαΐου για να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου.

 

-ΟΗΕ: Στις 564 οι επιβεβαιωμένες απώλειες αμάχων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 564 αμάχων στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Στα θύματα συγκαταλέγονται και 41 παιδιά.

Όπως υπογραμμίζει στην ημερήσια ενημέρωσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ, ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων του πολέμου εκτιμάται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος. Η Υπηρεσία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επιβεβαιώσει αναφορές από περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες εχθροπραξίες.

Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση εκρηκτικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών βαρέος πυροβολικού, πυραύλων και αεροπορικών επιδρομών, πρόσθεσε.

- Δηλώσεις Μάριου Πελεκάνου για την Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι εξελίξεις μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμέτωπες με αρκετές προκλήσεις τις οποίες συλλογικά καλούμαστε να διαχειριστούμε ώστε ο αντίκτυπος στους Ευρωπαίους πολίτες να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, αναφερόμενος στις εργασίες της δεύτερης μέρας της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στις Βερσαλλίες.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κατά τη δεύτερη μέρα της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η συζήτηση των ηγετών επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Παρά τα σημαντικά βήματα ανάκαμψης που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο και τις θετικές προοπτικές που συνεπάγεται η εφαρμογή των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι εξελίξεις μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμέτωπες με αρκετές προκλήσεις τις οποίες συλλογικά καλούμαστε να διαχειριστούμε, ώστε ο αντίκτυπος στους Ευρωπαίους πολίτες να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα ήταν το πώς αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις που προκύπτουν από τις στρεβλώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση στις τιμές ενέργειας, όπως επίσης και η οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης, οι πολιτικές που θα προσελκύσουν επενδύσεις στην επικράτεια της ΕΕ, το νέο μοντέλο ανάπτυξης και η εφαρμογής της στρατηγικής για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».

-«Ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν την Οδησσό»

Ο Δήμαρχος της Οδησσού δήλωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν τη νότια ουκρανική πόλη-λιμάνι από τρεις πλευρές.

Ο Δήμαρχος Γκενάντι Τρουχνάνοφ ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιδιώξουν να προελάσουν από εδάφη που έχουν καταλάβει στην περιοχή Μικολάγιεφ της Ουκρανίας προς την περιοχή της Υπερδνειστερίας που ελέγχεται από αυτονομιστές της Μολδαβίας, όπου εδρεύουν ρωσικά στρατεύματα. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποκόψει την Οδησσό από την υπόλοιπη Ουκρανία.

«Επίσης, πιστεύουμε ότι ενώ αυτό συμβαίνει, ρωσικά αποβατικά πλοία ενδέχεται να μας περικυκλώσουν από τη θάλασσα», πρόσθεσε ο ίδιος.

-Η διεθνής κοινότητα άφησε την Ουκρανία μόνη, λέει ο Ερντογάν

Η διεθνής κοινότητα δεν έδειξε την απαραίτητη ευαισθησία για την Ουκρανία και την άφησε μόνη, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και διερωτήθηκε κατά πόσο θα βρισκόμασταν σε αυτή την κατάσταση εάν η Δύση είχε υψώσει τη φωνή της ενάντια στην εισβολή στην Κριμαία το 2014.

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “το γεγονός ότι η πρώτη επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε χθες εδώ δείχνει ότι το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας έχει αρχίσει να επιτυγχάνει τον σκοπό του”.

“Έχουμε αναπτύξει μία έντονη διπλωματική κινητικότητα ήδη πριν από την κρίση και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έχω συνομιλήσει με 25-30 ηγέτες. Όπως σε όλες τις συνομιλίες μας, θα μοιραστούμε τις τεχνικές λύσης με τους συνομιλητές μας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος εκφράζοντας την ελπίδα ότι “η κοινή λογική θα επικρατήσει και ότι τα όπλα θα σιγήσουν το συντομότερο δυνατόν”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “η Τουρκία είναι χώρα και της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι γείτονες και φίλοι μας στη Μαύρη Θάλασσα. Είμαστε βαθιά λυπημένοι από αυτή την σύγκρουση. Το γεγονός ότι η ένταση έχει κλιμακωθεί τόσο, μάς στεναχωρεί και μας ανησυχεί περισσότερο”.

Επικρίνοντας τη Δύση, ο Τούρκος Πρόεδρος διερωτήθηκε “εάν ολόκληρη η Δύση και όλος ο κόσμος είχαν υψώσει τις φωνές τους ενάντια στην εισβολή στην Κριμαία το 2014, θα ήμασταν αντιμέτωποι με τη σημερινή εικόνα;” “Αλλά αυτοί που σιώπησαν στην εισβολή στην Κριμαία, τώρα μιλάνε. Η διεθνής κοινότητα δεν έδειξε την απαραίτητη ευαισθησία. Η Ουκρανία έμεινε μόνη στον δίκαιο αγώνα της”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε πυρκαγιά που δεν καταφέρνουμε να σβήσουμε, κάθε σύγκρουση που δεν καταφέρνουμε να σταματήσουμε, θα μας επηρεάσει τελικά και θα κάψει κι εμάς”.

-Αξιόπιστες πληροφορίες για χρήση βομβών διασποράς στην Ουκρανία διαθέτει η Ύπατη Αρμοστεία για ανθρώπινα δικαιώματα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα πως έχει λάβει «αξιόπιστες αναφορές» για αρκετές περιπτώσεις όπου ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας πως η χρήση αδιακρίτως τέτοιων όπλων μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

«Λόγω των συνεπειών τους σε μια εκτεταμένη περιοχή, η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές δεν συνάδει με τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που πρέπει να τηρούνται κατά τις εχθροπραξίες», δήλωσε η εκπρόσωπος Λιζ Θρόσελ στους δημοσιογράφους με έδρα τη Γενεύη.

«Υπενθυμίζουμε στις ρωσικές αρχές πως οι επιθέσεις που κατευθύνονται εναντίον αμάχων και αστικών στόχων, καθώς και ο λεγόμενος βομβαρδισμός τομέα σε πόλεις και χωριά και άλλες μορφές επιθέσεων χωρίς διάκριση, απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου».

Απαντώντας σε ερώτηση για μια ενδεχόμενη αλλαγή στην πολιτική του Facebook προκειμένου να επιτραπεί σε κάποιους χρήστες να καλούν σε βία εναντίον Ρώσων και Ρώσων στρατιωτών, η Θρόσελ τη χαρακτήρισε «ανησυχητική» και είπε πως η υπηρεσία της θα θέσει το θέμα στην εταιρεία.

-Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 78 παιδιά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Τουλάχιστον 78 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, δήλωσε την Παρασκευή η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Λουντμίλα Ντενίσοβα.

Επεσήμανε, παράλληλα, πως οι μάχες γύρω από τη νότια πόλη Μαριούπολη, την ανατολική πόλη Βολνοβάκα και την πόλη Ιρπίν στην περιοχή του Κιέβου σημαίνουν ότι οι αρχές δεν μπόρεσαν να καταγράψουν πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε αυτές τις περιοχές.

-Πούτιν: Βλέπει θετικά σημάδια στις συνομιλίες με τους Ουκρανούς. Πιθανή συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι η οικονομία της Ρωσίας βιώνει ένα σοκ και ότι λαμβάνονται μέτρα για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις αυτού που περιέγραψε ως «απολύτως άνευ προηγουμένου» οικονομικού πολέμου που διεξάγεται κατά της Μόσχας.

Η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. «Η οικονομία μας υφίσταται ένα σοκ τώρα και υπάρχουν αρνητικές συνέπειες, θα ελαχιστοποιηθούν», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.

Χαρακτήρισε την κατάσταση ταραχώδη, αλλά είπε ότι ήδη λαμβάνονται μέτρα για ηρεμία και σταθεροποίησή της. «Αυτό είναι απολύτως άνευ προηγουμένου. Ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει εναντίον της χώρας μας δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε κάτι», είπε.

Εν τω μεταξύ, Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη προκειμένη να να παράγει αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto τηλεφώνησε στον Ουκρανό ομόλογό του Bolont;imir Zel;enski πριν από μια τηλεφωνική επικοινωνία που έχει προγραμματίσει για σήμερα με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε το γραφείο του προέδρου σε δήλωση την Παρασκευή.

Οι δύο ηγέτες σύμφωνα με το Reuters, συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εστιάζοντας στην ανάγκη για ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση αμάχων και την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

-Οι ρωσικές δυνάμεις κτύπησαν ψυχιατρικό νοσοκομείο στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις κτύπησαν ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας Ιζιούμ, την Παρασκευή, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Χάρκοβο, Ολέχ Σινεμπούκοφ, είπε πως 330 άτομα ήταν στο νοσοκομείο και 73 εκκενώθηκαν.

Ο αριθμός των τραυματιών τυγχάνει εξακρίβωσης, ανέφερε, κάνοντας λόγο για βάναυση επίθεση κατά αμάχων.

-Ο Πούτιν «επιστρατεύει» εθελοντές

Τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδεικνύεται πιο δύσκολη υπόθεση για τη Ρωσία, από ότι ίσως είχε φανταστεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ίδιος φαίνεται να θέλει να ενισχύσει το μέτωπο ιδίως στα ανατολικά της χώρας που διεξάγονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ρωσικό στρατό με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ειδικότερα, ο Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι θέλει να επιτρέψει σε «εθελοντές» να πολεμήσουν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων και ενέκρινε την παράδοση των κατασχεθέντων δυτικών πυραυλικών συστημάτων στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία μαχητές.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου πρότεινε την παράδοση αντιαρματικών συστημάτων αμερικανικής κατασκευής, όπως τα Javelin και Stinger, σε μαχητές από τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια τέτοια ιδέα.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να επιτραπεί να έρθουν, σε όσους θέλουν να πολεμήσουν εθελοντικά με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο κ. Shoigu δήλωσε ότι υπάρχουν 16.000 «εθελοντές» στη Μέση Ανατολή που είναι έτοιμοι να έρθουν να πολεμήσουν.

Οι εθελοντές που επιθυμούν να βοηθήσουν τον λαό του Ντονμπάς μπορούν να διευκολυνθούν να φτάσουν στην περιοχή, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Εάν υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να πάνε εκεί και να βοηθήσουν τον λαό του Ντονμπάς ως εθελοντές, ειδικά δωρεάν, λοιπόν, θα πρέπει να ικανοποιήσουμε την επιθυμία τους και να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στη ζώνη μάχης», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στο Κίεβο, Μαρίνος Αλειφέρης, οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για αντάρτικο πόλεων. Στις μεγάλες οδικές αρτηρίες, στο Κιεωβο, οι έλεγχοι γίνονται από το στρατό και την αστυνομία, ενώ στα στενά έντονη είναι η παρουσία της πολιτοφυλακής.

Παντού υπάρχουν αναχώματα, χαρακώματα και οδοφράγματα, ενώ οι πολίτες σπεύδουν να εκπαιδευτούν προκειμένου να συνδράμουν στην επικείμενη μεγάλη μάχη.

-Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε δύο στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις στην Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς επίθεση εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ στην Ουκρανία και τις κατέστησε μη επιχειρησιακές, ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Επεσήμανε ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας. Νωρίτερα ο Κονασένκοφ είχε επισημάνει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη. Εξάλλου, το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι περίπου 222.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία προς τη Ρωσία και τις δύο αποσχισθείσας επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. ΕΜ

-Βομβαρδίστηκαν «παιδικός σταθμός» και «πολυκατοικία» στη Ντνίπρο

Αεροπορικά πλήγματα σε τομείς όπου ζουν άμαχοι, τουλάχιστον ένας νεκρός, αναφέρουν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών

-Άκαρπη η συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα

Χωρίς να σημειωθεί πρόοδος -ακόμη και για τους αμάχους- ολοκληρώθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας –μετά από μόλις 1,5 ώρα– η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, αντίστοιχα χθες Πέμπτη (10.03.2022)

Οι διαπραγματεύσεις των δύο υπουργών ανέδειξαν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, αν και εξαρχής δεν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για πρόοδο.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ -δημιουργώντας κάποιες προσδοκίες- άφησε νωρίτερα ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι. «Τώρα, αυτή η συνάντηση συζητείται μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, με τον Σεργκέι Λαβρόφ να τον προσγειώνει λίγα λεπτά αργότερα στην πραγματικότητα. «Δεν μπορεί να γίνει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι απλά και μόνο για να γίνει».

-Κουλέμπα: «Έκανα ό,τι μπορούσα…»

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν άλλαξε τη ρωσική στάση.

«Έκανα ό,τι μπορούσα» είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ουκρανία ζήτησε κατάπαυση του πυρός, ωστόσο έλαβε αρνητική απάντηση. «Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη» είπε, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική.

«Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί» επεσήμανε.

«Θέσαμε», συνέχισε, «το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία».

«Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί» προειδοποίησε επίσης ο oυκρανός υπουργός Εξωτερικών. «Είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία, αλλά αν αυτό δεν προχωράει, θα προστατεύσουμε τη χώρα μας και τον λαό μας» σημείωσε.

-Λαβρόφ: Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε εναντίον άλλων χωρών

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε πως η ρωσική πλευρά έχει πολύ συγκεκριμένες σκέψεις, τις διατύπωσε και περιμένουμε την απάντηση της ουκρανικής πλευράς.

Ο Λαβρόφ αρνήθηκε να απαντήσει για την εξέλιξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπ. Άμυνας, περιορίστηκε ωστόσο να πει ότι αυτή προχωρά σύμφωνα με το πλάνο.

«Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε εναντίον άλλων χωρών. Να σταματήσει η τακτική των απειλών της Δύσης κατά της Ρωσίας» είπε ακόμη.

Οι Ουκρανοί σχεδίαζαν να επιτεθούν στους ρωσόφωνους, ισχυρίστηκε ο Ρώσος υπουργός και υπογράμμισε ότι αυτοί που γεμίζουν την Ουκρανία με όπλα πρέπει να καταλάβουν ότι φέρουν μεγάλη ευθύνη γι’ αυτές τις ενέργειες.

Ερωτηθείς για το χτύπημα στο μαιευτήριο της Μαριούπολης, υποστήριξε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διατυπώνονται τέτοιες κατηγορίες για φρικτές ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων.

«Τα ακούσαμε και στον ΟΗΕ. Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο μαιευτήριο είχε καταληφθεί από τους ριζοσπαστικούς που χρησιμοποιούσαν τις μητέρες και τα μωρά ως ανθρώπινη ασπίδα. Οτιδήποτε μας επέτρεπε να προσεγγίσουμε την αλήθεια, ουδέποτε προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης» συνέχισε.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως «η Ουκρανία εξελίχθηκε σε ένα δυτικό φερέφωνο».

Συνεχίζοντας ο Λαβρόφ είπε πως «δεν θέλουμε μια βαριά εξοπλισμένη Ουκρανία με βαριά στρατιωτικά συστήματα, δεν θέλουμε μια χώρα δίπλα μας όπου στρατιώτες παρελαύνουν με σήματα SS και άλλων Ναζί. Και δεν θέλουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ»

«Ενδεχομένως ο κ. Ζελένσκι σιγά σιγά να αρχίσει να εκλογικεύεται ακούγοντας αυτή τη θέση και να έχουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας» πρόσθεσε. «Πιστεύουμε ότι και αυτή τη φορά θα βγούμε από αυτή την κρίση με υγιή και ασφαλή τρόπο και με καθαρή συνείδηση».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών Ρωσίας – Ουκρανίας, σχολίασε: «Δεν μπορεί να γίνει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι απλά και μόνο για να γίνει». «Ο Πούτιν θα είναι παρών όταν υπάρχει μια σοβαρή βάση διαπραγμάτευσης» υποστήριξε.

ΠΗΓΗ: protothema.gr / ΚΥΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X