ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νέες συγκλονιστικές εικόνες από τα νεκρά ψάρια στον Βόλο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η περιβαλλοντική καταστροφή θέμα στον Guardian - Παραμένουν σε υποστολή επτά γαλάζιες σημαίες

«Οι ελληνικές Αρχές άρχισαν να συλλέγουν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια που ξεχύθηκαν σε ένα τουριστικό λιμάνι στην κεντρική πόλη του Βόλου αυτή την εβδομάδα», γράφει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian.

Σημειώνει ακόμα πως τα νεκρά ψάρια «δημιούργησαν μια ασημένια κουβέρτα στο λιμάνι και μια δυσοσμία που ανησύχησε τους κατοίκους και τις Αρχές, που έσπευσαν να τα μαζέψουν προτού η δυσοσμία φτάσει σε κοντινά εστιατόρια και ξενοδοχεία».

«Εκτείνεται σε μήκος χιλιομέτρων», δήλωσε στο Reuters το μέλος του δημοτικού συμβουλίου, Στέλιος Λημνιός. «Δεν είναι μόνο κατά μήκος της ακτής, αλλά και στο κέντρο του Παγασητικού Κόλπου», είπε, αναφερόμενος στην περιοχή ανοιχτά του Βόλου, της οποίας η ακτή είναι γεμάτη με εξοχικά σπίτια.

Την Τετάρτη, απλώθηκαν δίχτυα για να συλλέξουν τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια πετάχτηκαν στο πίσω μέρος φορτηγών.

Ανυπόφορη η μυρωδιά

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, δήλωσε ότι η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη. Είπε ότι τα ψάρια που σαπίζουν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περιβαλλοντική καταστροφή για άλλα είδη στην περιοχή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο συνοδεύεται από ένα βίντεο με συγκλονιστικές εικόνες με τα νεκρά ψάρια από τον Παγασητικό.

Σημειώνεται πως σήμερα στήθηκε επιχείρηση τοποθέτησης και δεύτερου πλέγματος στον Ξηριά λίγο πριν την εκβολή του στον Παγασητικό για τη συγκράτηση των νεκρών ψαριών που πλέον εκτείνονται σε μία απόσταση 150-200 μέτρα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Επί τόπου επιχειρούν τρία μεγάλα μηχανήματα ενώ από φορείς που στόχο έχουν την προστασία του Παγασητικού επισημαίνεται η ανάγκη περισσότερο μηχανημάτων και σκαφών για την έγκαιρη απομάκρυνση των νεκρών ψαριών, τόσο από τον Παγασητικό και τις ακτές, όσο και από τον Ξηριά, φοβούμενοι μια καταιγίδα που πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα πλημμυρισμού στο χείμαρρο.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Άννα Μαρία Παπαδημήτριου, τα νεκρά ψάρια που συγκεντρώνονται στη στεριά (ακτές, σημεία του Ξηριά που δεν έχει νερό κ.α. ) δεν γίνονται αποδεκτά για καύση και θα γίνει υγειονομική ταφή τους.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ελένη Ραυτοπούλου, με το δεύτερο πλέγμα θα συγκρατηθούν οι τεράστιες ποσότητες των νεκρών ψαριών, που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στο πρώτο που τοποθετήθηκε καθώς εκείνο δέχεται μεγάλη πίεση. Τα ψάρια δεν περνούν πλέον προς το λιμάνι του Βόλου, έτσι ώστε η επιχείρηση συλλογής των ψαριών που ήδη βρισκόταν μέσα στο λιμάνι να διευκολυνθεί.

Πού συνιστάται η αποφυγή κολύμβησης

Εν τω μεταξύ, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με έγγραφό της που εστάλη στον Δήμο Βόλου, συνιστά την αποφυγή κολύμβησης στις παρακάτω ακτές κολύμβησης:

Σουτραλί Αγριάς

Πλάκες

Άναυρος

Ξενία

Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών)

Αλυκές

Αμφανών

Αμαρυλλίς

Η σύσταση αποφυγής κολύμβησης θα ισχύει μέχρι την εξάλειψη της δυσοσμίας και της ύπαρξης νεκρών ψαριών, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων και να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.

Ο Δήμος Βόλου, Αντιδημαρχία Τουρισμού, σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή και τηρώντας τη σχετική νομοθεσία, διατηρεί τους ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες ακτές, που περιλαμβάνονται σε αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, προκειμένου να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες για την ισχύ της παραπάνω σύστασης αποφυγής κολύμβησης.

Επίσης, παραμένουν σε υποστολή οι Γαλάζιες σημαίες σε επτά από τις 11 ακτές του Δήμου Βόλου, μέχρι να ελεγχθεί το φαινόμενο και οι ακτές να πληρούν τα κριτήρια βράβευσης. Η υποστολή έγινε σε ενημέρωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης. Μοναδικός στόχος είναι πάντοτε η προστασία των λουομένων αλλά και της φήμης του προορισμού ως προς το ίδιο το πρόγραμμα.

Οι ακτές Πλατανίδια, Καρνάγιο, Χρυσή Ακτή, Νέα Αγχίαλος, διατηρούν τη Γαλάζια Σημαία, καθώς η κατάσταση των παραλιών ικανοποιεί τα κριτήρια βράβευσης.

Η αντιδημαρχία Τουρισμού επισημαίνει ότι τα στελέχη της επισκέπτονται κάθε βραβευμένη παραλία και παρακολουθούν συνεχώς το φαινόμενο και την εξέλιξή του. «Όλες οι παραλίες ελέγχονται καθημερινά και ο κυματισμός των Γαλάζιων Σημαιών στις ακτές του Βόλου δεν είναι μια τυπική συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά μια ουσιαστική και δυναμικά εξελισσόμενη διαδικασία στην οποία κάθε σημαία είναι ένας ειλικρινής δείκτης της ποιότητας των ακτών και ένας υπεύθυνος τρόπος επικοινωνίας με κατοίκους και επισκέπτες. Επισκεπτόμαστε κάθε ακτή, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και η Γαλάζια σημαία θα κυματίσει ξανά, περήφανα αμέσως μόλις οι συνθήκες είναι κατάλληλες και τα κριτήρια του προγράμματος ικανοποιηθούν», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: newsbeast.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X