
Σύνταξη αναπηρίας εισέπραττε, επί 16 χρόνια, μία γυναίκα από την Ισπανία, προφασιζόμενη ότι είχε απωλέσει την ικανότητά της να μιλά. Η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι έμεινε βωβή, μετά από ένα περιστατικό, που συνέβη κατά τη διάρκεια της εργασίας της, το 2003. Τότε, εργαζόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στην Ανδαλουσία, όταν δέχθηκε επίθεση από πελάτη. Μετά το τραυματικό περιστατικό, η γυναίκα διαγνώστηκε με διαταραχή μετατραυματικού στρες και απώλεια της ικανότητάς της να μιλάει. Οι υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, αφοτου εξέτασαν την υπόθεση, της χορήγησαν μόνιμη σύνταξη αναπηρίας. Επειδή η απώλεια της ομιλίας της σχετιζόταν με περιστατικό που συνέβη κατά την εργασίας της, υπεύθυνη για να καλύψη το κόστος της σύνταξης κρίθηκε η ασφαλιστική εταιρεία της. Χρόνια αργότερα,, σύμφωνα με την τακτική διαδικασία, η ασφαλιστική εταιρεία επανεξέτασε την υπόθεση και διαπίστωσε κάποιες παρατυπίες οι οποίες υπήρξαν και η αφορμή για την περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού. Η εταιρεία προσέλαβε έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, ο οποίος ανακάλυψε ότι, η εργαζόμενη, μιλούσε κανονικότατα, εξακολουθούσε ωστόσο, να εισπράττει τη σύνταξη αναπηρίας.
Το 2019, 16 ολόκληρα χρόνια μετά το περιστατικό που προκάλεσε τη διαταραχή στην ομιλία της ισπανίδας, η υπεύθυνη ασφαλιστική υπηρεσία για την καταβολή των παροχών αναπηρίας της άρχισε να επανεξετάζει τα ιατρικά της αρχεία και παρατήρησε ότι κανένας από τους ειδικούς που είχε επισκεφθεί από το 2009 (ένας οφθαλμίατρος, ένας ορθοπεδικός και ένας δερματολόγος) δεν είχε καταγράψει στις εκθέσεις του αδυναμία της να μιλάει. Η υπηρεσία, θεωρώντας εξαιρετικά περίεργα τα ιατρικά δεδομένα, ανέθεσε σε μία ιατρική ομάδα να επανεκτιμήσει την κατάσταση της ασφαλισμένης. Τουλάχιστον ένας ψυχίατρος ανέφερε την πιθανότητα να πρόκειται για απάτη.
Επειδή, ωστόσο, οι υποψίες ενός ιατρικού εμπειρογνώμονα δεν ήταν αρκετές για να οδηγηθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη, η ασφαλιστική εταιρεία προσέλαβε έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ ο οποίος θα παρακολουθούσε τη γυναίκα και θα συγκέντρωνε περισσότερα στοιχεία. Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ ανέφερε ότι «η βωβή γυναίκα μιλάει κανονικά στο δρόμο, συνομιλεί με άλλες μητέρες έξω από το σχολείο των παιδιών τους, χρησιμοποιεί το κινητό της τηλέφωνο χωρίς προβλήματα και παρακολουθεί μαθήματα Zumba».
Τους έκανε μήνυση για παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων της
Ο ερευνητής, προκειμένου να αποδείξει χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι η γυναίκα μπορούσε να μιλήσει, την πλησίασε μια μέρα στο δρόμο και της ζήτησε οδηγίες για το πώς να φτάσει σε ένα τοπικό πολυκατάστημα. Η ίδια έπεσε κατευθείαν στην παγίδα, δίνοντάς του εύγλωττα και σε τέλεια αρθρωμένα ισπανικά της οδηγίες. Δε γνώριζε ότι, εκείνη τη στιγμή, ο ντετέκτιβ κατέγραφε την επικοινωνία τους. Τα αποδεικτικά στοιχεία, πλέον, ήταν υπεραρκετά προκειμένου η ασφαλιστική εταιρεία να κινηθεί νομικά εναντίον της εργαζόμενης και να αποδείξει ότι , πλέον, δεν είχε καμία υποχρέωση να της καταβάλλει σύνταξη αναπηρίας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανδαλουσίας τον περασμένο Γενάρη αποφάσισε υπέρ της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν αδιάσειστα. Επιπλέον, απέρριψε την προσφυγή της επιτήδειας για «σαφή παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων της» λόγω της ακούσιας καταγραφής της από τον ερευνητή.
Η απόφαση του δικαστηρίου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «διαπιστώθηκε προσομοίωση ψευδομουτισμού ή τουλάχιστον πολύ ευνοϊκή εξέλιξη ή εξέλιξη των συμπτωμάτων αυτών, καθώς τα ανασταλτικά συμπτώματα έχουν εξαφανιστεί». Οι δικαστικές περιπέτειες της γυναίκας, ωστόσο, δεν τελείωσαν με τη διακοπή της σύνταξης αναπηρίας της αφού, εναντίον της, απαγγέλθηκαν και νέες κατηγορίες, για παράνομη είσπραξη παροχών για ανύπαρκτη πάθηση. Το προστιμο που θα κληθεί να πληρώσει η κατηγορούμενη δεν έχει καθοριστεί ακομα ενώ εκκρεμεί η μήνυση εναντίον της από την ασφαλιστική εταιρεία προκειμένου να διεκδικηθούν οι παροχές που της καταβληθηκαν επί 16 χρόνια.
Πηγή: ethnos