ΚΥΠΕ
Θα πρέπει πάραυτα να αρθεί το αυτόματο καθεστώς της νομικής προστασίας των Σύρων και ως ΔΗΣΥ θα ασκήσουμε πιέσεις και προς την κατεύθυνση του ΕΛΚ αλλά και προς την κατεύθυνση της ΕΕ και άλλων Προέδρων κοινοβουλίων χωρών που αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα, δήλωσε η Πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου σε διάσκεψη Τύπου για το Μεταναστευτικό την Τρίτη.
Η κ. Δημητρίου χαρακτήρισε κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην γειτονική χώρα σημειώνοντας ότι θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να δούμε πως αντιμετωπίζουμε ένα υπαρκτό μεταναστευτικό κύμα που δημιουργήθηκε και λόγω της κατάστασης στη Γάζα.
Υπενθύμισε ότι το κόμμα της προειδοποιούσε εδώ αρκετούς μήνες και θα πρέπει να δούμε πως εφαρμόζεται η συμφωνία η οποία συνομολογήθηκε το 2000 και επαναβεβαιώθηκε το 2020 με τον Λίβανο, τι γίνεται με τις κλειστές δομές, με τα σκάφη που αγοράστηκαν και πως θα προχωρήσουμε.
«Είναι συγκεκριμένα, παράλληλα βήματα που πρέπει να γίνουν και σε επίπεδο κρατών αλλά και σε επίπεδο εσωτερικό, για να δούμε πραγματικά πως αναχαιτίζονται όλοι αυτοί οι αριθμοί και μια ενδεχόμενη έξαρση του μεταναστευτικού», ανέφερε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Διαβεβαίωσε ότι ο ΔΗΣΥ θα λάβει και επιπρόσθετες πρωτοβουλίες αλλά θα παρακολουθεί επισταμένως το ζήτημα «γιατί είναι πέρα για πέρα ανησυχητικό».
Είπε ότι χρειάζεται ενημέρωση των κομμάτων για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λίβανο για να γίνει συντονισμός ενεργειών, υποδεικνύοντας ότι ο ΔΗΣΥ ανήκει στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια που είναι το ΕΛΚ και θεωρεί ότι και εκεί μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες για άρση της νομικής προστασίας των Σύρων, αλλά και μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.
Σε παρατήρηση ότι για το θέμα του αποχαρακτηρισμού περιοχών στη Συρία δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από πλευράς ΕΕ, απάντησε ότι «εδώ είναι ο ρόλος μας να ασκήσουμε πίεση».
Η κ. Δημητρίου είπε ότι πρόθεση υπάρχει και φάνηκε και σε άλλες συναντήσεις που είχε, αναφέροντας ότι δεν είναι μόνο η Κύπρος που αντιμετωπίζει αυτό το θέμα, και ότι και άλλοι ηγέτες του ΕΛΚ τονίζουν ότι αυτή είναι η οδός που πρέπει να ακολουθηθεί και να ασκηθεί πίεση «και αυτό κάνουμε τους τελευταίους μήνες».
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ θα πρέπει να ανταποκριθεί και η ΕΕ, λέγοντας ότι το συζήτησε και με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου «και η κ. Μέτσολα μας είπε ότι θα υπάρξουν κάποιες αποφάσεις γύρω στα μέσα Απριλίου, δηλαδή τις επόμενες μέρες».
«Αναμένουμε να δούμε, θα επιμένουμε σε αυτό, δεν υπάρχει άλλος τρόπος και θα πρέπει πάραυτα να αρθεί το καθεστώς της νομικής προστασίας, εξάλλου όταν οι ίδιοι οι Σύροι πρόσφυγες επισκέπτονται περισσότερο από οκτώ με δέκα φορές τη Συρία αντιλαμβάνεστε ότι δεν τίθεται θέμα επικινδυνότητας. Άρα δεν μπορεί να ισχύει ένα αυτόματο νομικό καθεστώς προστασίας, αυτό πρέπει να αρθεί και συγκεκριμένες περιοχές να χαρακτηριστούν ασφαλείς και να υπόκεινται στην ίδια διαδικασία που ακολουθείται σε άλλες περιπτώσεις», ανέφερε.
Εξάλλου στην εισαγωγική της ομιλία η κ. Δημητρίου τόνισε ότι το μεταναστευτικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυστηρή διαχείριση και όχι υποτίμηση του προβλήματος, χωρίς εύηχα συνθήματα και ακραίες πολιτικές και συμπεριφορές.
Ανέφερε ότι θα συνεχίσει ο ΔΗΣΥ να διεκδικεί ενιαίο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τις γειτονικές χώρες και τις χώρες προέλευσης (μεταξύ άλλων και τον Λίβανο) και αποτελεσματική εφαρμογή του, επαναξιολόγηση της συμφωνίας του Δουβλίνου με ίσο επιμερισμό ευθύνης και περισσότερη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής, με μετεγκατάσταση μεταναστών, συνομολόγηση συμφωνίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες της Αφρικής και με άλλες τρίτες χώρες για συστηματική επανεισδοχή μεταναστών καθώς και για την παροχή αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας.
Επίσης ζητά ενίσχυση της FRONTEX για την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και προαναχωρησιακά ευρωπαϊκά κέντρα εξέτασης στις χώρες προέλευσης.
Αναφέρθηκε η κ. Δημητρίου και στις πρωτοβουλίες της ως Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι σημαντικά θεμέλια για την αντιμετώπισή του ζητήματος έθεσε η διακυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού επί Προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη με συγκεκριμένα νομοσχέδια, όπως πχ τα ν/σ για την αντιμετώπιση των εικονικών γάμων και του φαινομένου των εικονικών φοιτητών και τη μείωση του χρονικού διαστήματος για άσκηση έφεσης σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ασύλου.
Σε ότι αφορά την ανάγκη για ταχύτερη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου ανέφερε ότι στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία παίρνει 20-25 μέρες.
Αναφέρθηκε και σε άλλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από πλευράς κυβέρνησης όπως η ολοκλήρωση των κλειστών δομών φιλοξενίας για όσους η αίτηση απορρίπτεται μέχρι την αναχώρηση αυτών, οι ειδικές ομάδες ελέγχου για εντοπισμό φαινομένων παράνομης εργοδότησης και πιο έγκαιρη προειδοποίηση και αποτελεσματικότερη φύλαξη των ακτών καθώς και της πράσινης γραμμής.
Σημείωσε ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και η δημογραφική αλλοίωση που συντελείται στα κατεχόμενα μέρη μας, επαυξάνουν την αναγκαιότητα για εγρήγορση και λήψη μέτρων αλλά και για ενίσχυση των προσπαθειών μας για μια συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Η κ. Δημητρίου είπε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του Μεταναστευτικού και επιζητά την αυστηρότατη διαχείρισή του, με αύξηση των επιστροφών και των απελάσεων, «σε αντίθεση με κάποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως το ΑΚΕΛ».
«Από την άλλη πλευρά το σοβαρό αυτό πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί με συνθήματα, με απάνθρωπες πολιτικές ή με ακραίες συμπεριφορές, όπως αυτά προτείνονται από το ΕΛΑΜ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τις πολιτικές εκείνες που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το κρίσιμο αυτό ζήτημα», ανέφερε.
Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι ο ΔΗΣΥ είναι εδώ για να συνδράμει θετικά ώστε να βελτιωθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες αλλά και για να στηρίξει πρωτοβουλίες που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.