ΚΥΠΕ
Μέχρι το καλοκαίρι του 2025, όταν θα συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια από την ημέρα που ο πρώην Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιάννης Γιαννάκης, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, το κράτος θα έχει καταβάλει περίπου 76.800 ευρώ σε μισθούς, δήλωσε την Τετάρτη ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) για το 2025 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, εντός της Επιτροπής, η νέα Πρόεδρος του ΟΝΕΚ, Κωνσταντίνα Αχιλλέως, η οποία ανέλαβε στις 15 Ιανουαρίου, εξέφρασε την ελπίδα να έχει μια αγαστή συνεργασία με την Επιτροπή και να προωθηθούν θέματα που αφορούν τη νεολαία, χωρίς διαχωρισμούς.
Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΟΝΕΚ η εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έθιξε το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προσωπικού σημειώνοντας ότι ο εργοδότης δεν θα πρέπει να καταβάλει οποιοδήποτε άλλο ποσό για υπηρεσίες που παρέχονται από το ΓεΣΥ.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, έθεσε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας το ζήτημα της καταβολής μισθών στον πρώην Επίτροπο Εθελοντισμού, Γιάννη Γιαννάκη, από τον ΟΝΕΚ, τη στιγμή που ο τελευταίος βρίσκεται σε διαθεσιμότητα λόγω δικαστικής διαδικασίας.
Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι υπάρχουν θέματα που παραμένουν «ανοιχτές πληγές» στον ΟΝΕΚ και ανέφερε ότι έχει αποστείλει επιστολή στον ΟΝΕΚ σχετικά με την υπόθεση του κ. Γιαννάκη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2025, όταν θα συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια από την ημέρα που ο κ. Γιαννάκης τέθηκε σε διαθεσιμότητα, το κράτος θα έχει καταβάλει περίπου 76.800 ευρώ σε μισθούς.
Επιπλέον, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι ο ΟΝΕΚ εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς εκτελεστικό διευθυντή, χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος για αυτή την κατάσταση.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, δήλωσε ότι θα ήθελε να ενημερωθεί για το όραμα του ΟΝΕΚ και τόνισε την ανάγκη να εξεταστούν σε βάθος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι.
Επεσήμανε τη σημασία της ουσιαστικής προσέγγισης θεμάτων όπως το στεγαστικό ζήτημα, η παραβατικότητα και οι εξαρτησιογόνες ουσίες, ζητώντας συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η νεολαία της Κύπρου.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, αναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου του ΟΝΕΚ, τόσο σε παιδαγωγικό όσο και σε καθοδηγητικό επίπεδο. Ο κ. Σαββίδης είπε ότι ο ΟΝΕΚ θα πρέπει να είναι ένας Οργανισμός με ευρεία εμβέλεια, που να δραστηριοποιείται όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε μικρότερες κοινότητες όπως η Αχερίτου και η Πόλη Χρυσοχούς.
Επιπλέον, ο Βουλευτής ζήτησε να παρουσιαστεί το στρατηγικό πλάνο του ΟΝΕΚ για τα επόμενα χρόνια, ώστε να γίνουν κατανοητοί οι στόχοι του οργανισμού.
Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, εξέφρασε τη στήριξή του προς τη νέα Πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του ΟΝΕΚ, αναμένοντας την ανάπτυξη ενός πολυδιάστατου και ολοκληρωμένου οράματος για τη νεολαία.
Ο κ. Τρυφωνίδης επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας στρατηγικής που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα των νέων, ενώ παράλληλα θα προωθεί την επέκταση των δραστηριοτήτων του Οργανισμού στην ύπαιθρο και τις ορεινές περιοχές.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη καλλιέργειας οδικής συνείδησης και συμπεριφοράς στους μαθητές από την πρώτη τάξη του Γυμνασίου λέγοντας ότι αναμένει τις θέσεις του ΟΝΕΚ σχετικά με αυτή την πρόταση.
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, εξέφρασε την άποψή του σχετικά με την υπόθεση του Γιάννη Γιαννάκη, λέγοντας ότι το κύριο ζήτημα έγκειται στη διαδικασία διορισμού του στη συγκεκριμένη θέση.
Απευθυνόμενος στον ΟΝΕΚ ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε την ανάγκη για μια ευρύτερη θεώρηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα των ναρκωτικών, καλώντας τον ΟΝΕΚ να αντιμετωπίσει το θέμα με την απαιτούμενη προσοχή και αποφασιστικότητα.
Εκπρόσωποι του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και των οργανώσεων νεολαίας επισήμαναν την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης των πρωτοβουλιών που αφορούν τη νεολαία. Συγκεκριμένα, είπαν ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το κονδύλι για τις «Πρωτοβουλίες Νέων», το οποίο υποστηρίζει δράσεις και προγράμματα για τις ανάγκες των νέων.