ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αβέρωφ: Στήριξη σε 52.000 οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

Ανέφερε επίσης, πως το ποσοστό των νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας έχει μειωθεί πολύ σημαντικά σε σύγκριση με το 2012-2013

ΚΥΠΕ

Θέλουμε να δημιουργήσουμε την καλύτερη Κύπρο και μπορούμε, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που έδωσε στα γραφεία του ΔΗΣΥ, το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο κ. Νεοφύτου παρουσίασε τη διαδικτυακή εφαρμογή που αποτελεί, όπως είπε, εργαλείο στήριξης των 52.000 οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας.

Αρχικά, απαντώντας στους συνυποψηφίους του, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι χαιρετίζει την έγνοια τους για τα δημόσια οικονομικά και τη δημοσιονομική σταθερότητα και πειθαρχία, προσθέτοντας ότι για δεκαετίες στην πολιτική αυτός ήταν ο άξονας της προσέγγισής του. «Αν σήμερα έχουμε δυνατή οικονομία, είναι γιατί λειτουργήσαμε με αυτόν τον κανόνα. Ισχυρά δημόσια οικονομικά που να μη θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», είπε.

«Έχουμε βιώματα από το κόμμα του οποίου είναι υποψήφιος ο κ. Μαυρογιάννης», ανέφερε. «Λόγω του ότι δεν είχαν ως πυξίδα τους τη δημοσιονομική πειθαρχία και νομίζοντας ότι αυξάνοντας τις δαπάνες θα βοηθούσαν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, στο τέλος χρεωκόπησαν τη χώρα. Τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης ήταν αυτοί που με καλές προθέσεις και τότε ήθελαν να βοηθήσουν», σημείωσε.

Ακόμη, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι σημειώνει την υπόδειξη του Νίκου Χριστοδουλίδη για δημοσιονομική πειθαρχία. «Με όλο τον σεβασμό, με τα πεπραγμένα μας εδώ και δεκαετίες στην πολιτική και στη διαχείριση κρίσεων αλλά και στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, ταπεινά λέμε ότι μαθήματα από τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ ή τον υποψήφιο των κομμάτων, κάποιο εκ των οποίων άφησε τη χώρα χωρίς προϋπολογισμό εν μέσω πανδημίας, ίσως να ήταν καλύτερα να τα απέφευγαν», πρόσθεσε.

«Πρώτη φορά το κράτος αναγνωρίζει τη συνεισφορά της μεσαίας τάξης», συνέχισε. Αναφερόμενος στον Νικόλα Παπαδόπουλο, Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, είπε ότι η μεσαία τάξη είναι η σπονδυλική στήλη της κοινωνίας, αυτοί που πλήρωναν χωρίς να έχουν οποιαδήποτε οφέλη. «Η φορολογία είναι το καλύτερο εργαλείο καταπολέμησης της κοινωνικής ανισότητας», σημείωσε.

Ακόμη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «η πρωτοποριακή μεταρρύθμιση που προτείνουμε θέτει τη χώρα μας στις 10 καλύτερες χώρες με τις καλύτερες πρακτικές σε ό,τι αφορά το οικογενειακό εισόδημα και τη στήριξη των 52.000 οικογενειών που σήμερα ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας». Πρόσθεσε ότι «το εργαλείο υπολογισμού της φορολογικής ελάφρυνσης αφορά τη μεσαία τάξη. Οι πλούσιοι και οι εκατομμυριούχοι ας μην μπουν στον κόπο να το χρησιμοποιήσουν».

«Ο υπολογισμός του χρηματικού ορίου κινδύνου φτώχιας αποτελεί μια αντικειμενική μέθοδο υπολογισμού του ποσοστού του πληθυσμού που διαβιοί κάτω από το όριο της φτώχιας», είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι το ποσοστό των νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας έχει μειωθεί πολύ σημαντικά σε σύγκριση με το 2012-2013. «Από τις 340.000 κυπριακά νοικοκυριά, οι 52.000 είναι κάτω από το όριο της φτώχιας», συνέχισε.

Επιπλέον, είπε ότι το όριο της φτώχιας για κάθε νοικοκυριό υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων του. «Όσα περισσότερα είναι τα άτομα σε ένα νοικοκυριό, το όριο κινδύνου της φτώχιας αυξάνεται», ανέφερε, παραθέτοντας αριθμητικά παραδείγματα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διευκρίνισε ότι «όταν μιλάμε για συμπληρώματα, λαμβάνουμε υπ’ όψιν και οποιαδήποτε άλλη κοινωνική στήριξη του νοικοκυριού, όπως τα επιδόματα, που συνυπολογίζονται στη δική μας φόρμουλα». «Αν οποιοδήποτε νοικοκυριό με την κοινωνική στήριξη παραμένει κάτω από το όριο της φτώχιας, θα παίρνει συμπλήρωμα ούτως ώστε κανένα νοικοκυριό να μη μείνει κάτω από το όριο της φτώχιας, σημείωσε.

Εν συνεχεία, ο κ. Νεοφύτου παρουσίασε την ιστοσελίδα του, όπου βρίσκεται και η εφαρμογή, η οποία είναι απλή στη χρήση της, όπως είπε. Ακόμη, έδωσε αριθμητικά παραδείγματα για υπολογισμό του ποσού από τη χρήση της εφαρμογής.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε την καλύτερη Κύπρο και μπορούμε», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι αυτό στηρίζεται σε 3 άξονες. Ο πρώτος είναι η παροχή κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων, «για να έχουμε δυνατή οικονομία». Ο δεύτερος, ανέφερε, είναι ότι «δεν θέλουμε κανέναν Κύπριο να είναι κάτω από το όριο της φτώχιας» και ο τρίτος είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης με συγκεκριμένη πολιτική πράξη.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι μαζί με την προετοιμασία για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό, η πρώτη του πράξη στον τομέα της εσωτερικής διακυβέρνησης θα είναι τα νομοσχέδια φορολογικής ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης τον Μάρτιο του 2023 και η στήριξη των 52.000 οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X