ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΑΔΜΗΕ: Οι τρομερές πιέσεις, τα 125 εκατομμύρια και το 8,3% κέρδος

Από το τελεσίγραφο, στο περιθώριο χρόνου από τη Nexans

24news team

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα κριθεί το μέλλον της πολιτικής συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου για το πώς θα χρηματοδοτηθεί ο ΑΔΜΗΕ ώστε να προχωρήσει το έργο Great Sea Interconnector, σύμφωνα με ελλαδικά δημοσιεύματα που έχουν ως πηγή ενημέρωσης τον φορέα υλοποίησης του έργου.

Ο ΑΔΜΗΕ, μέσω των πιέσεων που άσκησε, έχοντας τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατάφερε να πάρει τη δέσμευση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πληρώσει 125 εκατομμύρια ευρώ για πέντε χρόνια, από το κρατικό ταμείο δημοπράτησης ρύπων.

Αμέσως μετά, έδωσε την πληροφόρηση πως δεν τίθεται θέμα πλήρους αναστολής εργασιών από τη Nexans, για την οποία προειδοποιούσε έντονα, αλλά και πως η εταιρεία, του έδωσε ένα εύλογο χρονικό περιθώριο επειδή της παρουσίασε «παραδοχή εκ μέρους των κυπριακών Αρχών ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο εάν δεν ξεκινήσει η περίοδος ανάκτησης των εσόδων από την κατασκευή του έργου».

Μια αναφορά που προκαλεί ερωτήματα καθώς μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (2/9), η ΡΑΕΚ δεν είχε δώσει καμία συγκατάθεση, ούτε συμφώνησε στο να αρχίσουν να χρεώνονται οι καταναλωτές από τον Ιανουάριο του 2025.

Αναμένει δύο αποφάσεις

Σύμφωνα με αναφορές σε ελληνικά ΜΜΕ που αποδίδονται στον ΑΔΜΗΕ, επόμενος σταθμός πλέον είναι η έκδοση δύο αποφάσεων από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, την Τετάρτη και την Παρασκευή:

  • Για τον βαθμό απόδοσης της επένδυσης που συμφωνήθηκε στο 8,3 % για 17 χρόνια λειτουργίας του έργου.
  • Για ανάκτηση ποσού ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ από την κυπριακή πλευρά για τα πρώτα πέντε χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση