ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι αταίριαστοι υπουργοί: Το name and shame, οι επιδοτήσεις και ο Interconnector

Ένα ιστορικό διαφωνιών επί των ημερών Μάκη Κεραυνού και Γιώργου Παπαναστασίου

24news team

Η κάθετη διαφωνία του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Ενέργειας, φρενάρει τη λήψη απόφασης από την κυβέρνηση, για το αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει στο μετοχικό σχήμα του Great Sea Interconnector, έντεκα σχεδόν μήνες μετά από την ανάληψη του έργου από τον ΑΔΜΗΕ.

Μια διαφωνία που αποτυπώθηκε με έντονο τρόπο στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της επιτροπής ενέργειας της Βουλής.

Μετά από τις παλαιότερες αναφορές του υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, για γκρίζες ζώνες, ο γενικός διευθυντής του, Γιώργος Παντελή, είπε ξεκάθαρα χθες ότι δεν είναι σε θέση να αποτυπώσουν το γεωπολιτικό ρίσκο και τις επιπτώσεις στην οικονομία λόγω απουσίας αποφάσεων και μελετών που δεν ολοκληρώθηκαν. Δεν υπάρχει ενώπιον των κυπριακών Αρχών, πλάνο χρηματοδότησης του έργου, ούτε δόθηκαν στοιχεία της συμφωνίας του ΑΔΜΗΕ με τη Nexans και τη Siemens (κατασκευαστές καλωδίου και μετατροπέων τάσης), σημείωσε.

Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά θα απαντηθούν αν και όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίσει να ενταχθεί στο κεφάλαιο του έργου. Για να επανέλθει ο Γιώργος Παντελή λέγοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν συμφωνεί με την τοποθέτηση του Γιώργου Παπαναστασίου.

Δεν πρόκειται ωστόσο για την πρώτη αντιπαράθεση θέσεων μεταξύ των δύο υπουργείων, επί των ημερών του Μάκη Κεραυνού και του Γιώργου Παπαναστασίου. Η έντονη διαφωνία τους εκδηλώθηκε δημόσια και σε άλλα ζητήματα.

Λαθρεμπόριο καυσίμων

Τον Ιούνιο του 2023, όταν βρισκόταν στο επίκεντρο η συζήτηση των αρμοδίων για το λαθρεμπόριο καυσίμων από και προς τα κατεχόμενα, επικράτησε ένα αλαλούμ όταν ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως εξετάζεται σοβαρά το μέτρο να κατονομάζονται (name and shame) οι όποιοι παραβάτες, είτε πρόκειται για εταιρείες είτε για φυσικά πρόσωπα. Για να ακολουθήσει τοποθέτηση από τον Μάκη Κεραυνό, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει και ούτε θα τεθεί ένα τέτοιο μέτρο στο τραπέζι.

Μέτρα στήριξης πολιτών

Ένα άλλο μέτωπο έντονων διαφωνιών παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2023 και σχετιζόταν με τα προσωρινά μέτρα στήριξης των πολιτών, σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Ο υπουργός Ενέργειας τάχθηκε υπέρ της επιδότησης και βάσει πληροφοριών, δόθηκε από το υπουργείο του συγκεκριμένη εισήγηση.

Ο υπουργός Οικονομικών και οι επιτελείς του όμως είχαν αντίθετη άποψη. Τότε, οι δύο πλευρές επέλεξαν να μην δώσουν έκταση στο θέμα αν και ήταν φανερή η δυσφορία για κάποιες τοποθετήσεις εκατέρωθεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση