Ο Γενικός Εισαγγελέας απαντά στα στοιχεία που ανήρτησε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Αντρέα Θεμιστοκλέους και δημοσιεύτηκαν σε διάφορα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση τα συγκεκριμένα στοιχεία συνιστούν συνέχεια της μόνιμης προσπάθειας στοχοποίησης και διασυρμού του Γενικού Εισαγγελέα, για τους λόγους που είναι σε πολλούς καλά γνωστοί.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Υποβάλλεται κατ’ αρχάς μέσω του δημοσιεύματος το ερώτημα κατά πόσο τα υπό ανάρτηση έγγραφα-επιστολές του Γενικού Εισαγγελέα, σε σχέση με την αναστολή διώξεων, είναι γνήσια ή χαλκευμένα. Η απάντηση είναι ότι βεβαίως είναι γνήσια και δεν είναι χαλκευμένα. Είναι απλώς προϊόν υποκλοπής, ενώ μπορούσαν κάλλιστα να ζητηθούν από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος ευχαρίστως θα παρείχε αντίγραφα χωρίς να μπει κάποιος στη διαδικασία εξασφάλισής τους με αθέμιτα μέσα.
Λυπούμαι που θα απογοητεύσω τόσο τον πρώην βουλευτή, του οποίου ήρθη η ασυλία για να δικαστεί για τις γνωστές παραβάσεις του Νόμου με την ανοίκεια συμπεριφορά έναντι των οργάνων της τάξης, όσο και τη συγκεκριμένη εφημερίδα, η οποία πίστεψε ίσως ότι ανακάλυψε και σήμερα κάτι βάσιμο εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα.
Το σύνολο των δημοσιευμάτων και της πηγής τους είναι κακόηθες και παραπλανητικό για τους ακόλουθους λόγους:
Οι καταγγελίες αυτές αφορούσαν παραβάσεις που εντοπίστηκαν με το σύστημα της φωτοεπισήμανσης (κάμερες), το οποίο τέθηκε σε λειτουργία από τις 02.06.14 στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή, στη Λευκωσία. Εκατοντάδες οδηγοί οι οποίοι χρησιμοποιούσαν καθημερινά τη λεωφόρο είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε μεταβαίνοντας στην οικία τους, κατά τα πρώτα στάδια της λειτουργίας του συστήματος, επισημαίνονταν να παραβιάζουν επανειλημμένα το όριο των 50 χ.α.ω. χωρίς να το αντιλαμβάνονται, καθότι η εξώδικη καταγγελία τους απεστέλλετο μετά από μήνες. Ως αποτέλεσμα, γίνονταν χιλιάδες καταγγελίες εναντίον πολιτών μέχρι που έγινε γνωστότερη η εφαρμογή του συστήματος και αυξήθηκε το όριο ταχύτητας στη συγκεκριμένη λεωφόρο στα 65 χ.α.ω από την 27.10.2014 οπότε και δεν εγίνοντο καταγγελίες για παραβάσεις μέχρι τα 70 χ.α.ω.
Λόγω αυτής της κατάστασης που προηγήθηκε, η Νομική Υπηρεσία θεώρησε δίκαια και αντίκρισε θετικά πολυάριθμα αιτήματα για διαγραφή καταγγελιών από πολίτες, οι οποίοι, θα στερούντο της άδειας οδήγησής τους λόγω των πολλαπλών παραβάσεων κατά την αρχική περίοδο της λειτουργίας της φωτοεπισήμανσης. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο μόνο του μηνός Ιουνίου 2014 σημειώθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Τροχαίας, 14.376 περιπτώσεις παραβάσεων του ορίου ταχύτητας στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή, η δε Νομική Υπηρεσία ενέκρινε σχετικά αιτήματα και διέγραψε για τους πιο πάνω λόγους συνολικά 3082 καταγγελίες εναντίον φυσικών ή νομικών προσώπων. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η αναφερόμενη στο δημοσίευμα.
Ως αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης από τους πολίτες της εφαρμογής του συστήματος φωτοεπισήμανσης και της αύξησης του ορίου ταχύτητας στο πιο λογικό όριο των 65 χ.α.ω, ο αριθμός των καταγγελιών από 14.376 που ήταν τον Ιούνιο 2014, μειώθηκε στις 636 τον Μάιο 2016.
Ο καθένας ας εξάξει τα δικά του συμπεράσματα."