ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόεδρος: Έγινε ένα πρώτο σημαντικό, θετικό βήμα

Ανακοίνωσε πρόοδο ο Αντόνιο Γκουτέρες - Νέα πενταμερής τον Ιούλιο

Η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό στη Γενεύη Ολοκληρώθηκε. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι Χριστοδουλίδης και Τατάρ συμφώνησαν στον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου, σε άνοιγμα τεσσάρων οδοφραγμάτων, σε αποναρκοθέτηση, σε τεχνική ομάδα νεολαίας, στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στη νεκρή ζώνη και συνεργασία σε θέματα περιβάλλοντος και την αποκατάσταση νεκροταφείων.

Πρόεδρος: Έγινε ένα πρώτο σημαντικό θετικό βήμα

Η μεγάλη προσπάθεια ξεκινά σήμερα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης διευρυμένης συνάντησης για το Κυπριακό στη Γενεύη, εκφράζοντας ικανοποίηση για το αποτέλεσμά της.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά την Ολομέλεια της Άτυπης Διευρυμένης Συνάντησης για την Κύπρο, την οποία συγκάλεσε ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «σήμερα έγινε ένα πρώτο σημαντικό θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών», που είναι ο μεγάλος στόχος.

Πρόσθεσε πως από τη Γενεύη κρατά τρία θέματα ως τα πιο σημαντικά: Την απόφαση του ΓΓ για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου, τη νέα άτυπη διευρυμένη συνάντηση στα τέλη Ιουλίου και την κοινή επιστολή των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον ΓΓ του ΟΗΕ με κοινοποίηση στον ίδιο και στον Τ/κ ηγέτη.

Είπε ακόμη πως σύντομα θα καλέσει ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για περαιτέρω αξιολόγηση εις βάθος όλων όσων προέκυψαν στην άτυπη διευρυμένη συνάντηση της Γενεύης και για το «πώς κινούμαστε πολύ συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Ιουλίου που θα γίνει η νέα συνάντηση στη μορφή που είχαμε σήμερα».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη δημόσια ρητορική που ακούγαμε από την άλλη πλευρά ερχόμενοι στη Γενεύη, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το αποτέλεσμα, για το γεγονός ότι υπάρχουν εξελίξεις προς την ορθή κατεύθυνση μετά από το 2017, όπως ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ έχει δηλώσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε».

«Σήμερα έγινε ένα πρώτο σημαντικό, θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών», είπε, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, «δεν είμαστε ακόμη εκεί αλλά από το 2017 - και χρησιμοποιώ τα λόγια του ΓΓ- έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα».

Σημείωσε ότι από τη Γενεύη κρατά τρία θέματα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και πολλά άλλα, «αλλά θα ήθελα να κρατήσω τρία ως τα πιο σημαντικά».

Το πρώτο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η απόφαση του ΓΓ για διορισμό ενός προσωπικού απεσταλμένου, «που θα αγγίξει και το θέμα που προανέφερα, που είναι ο μεγάλος μας στόχος για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

«Το δεύτερο, θεωρώ σημαντικό ότι σήμερα αποφασίσαμε ότι στα τέλη Ιουλίου θα γίνει νέα συνάντηση αυτής της μορφής, διευρυμένης μορφής, για να δούμε την πρόοδο που θα επιτευχθεί από σήμερα μέχρι τα τέλη Ιουλίου», πρόσθεσε.

«Τρίτο, και ιδιαίτερα σημαντικό, θεωρώ την κοινή επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τον ΓΓ των ΗΕ, με κοινοποίηση σε μένα και στον κ. Τατάρ», ανέφερε. Σημειώνοντας ότι «τα γραπτά μένουν», είπε ότι θεωρεί ότι η επιστολή «καθορίζει χωρίς να επιτρέπει την οποιαδήποτε διαφορετική ερμηνεία, αμφιβολία, διαφορετική προσέγγιση, τη θέση της ΕΕ σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, κάτι που αγγίζει φυσικά και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και τις επιθυμίες της Άγκυρας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που ήταν στη Γενεύη. «Αυτές τις μέρες έγινε ουσιαστική συζήτηση, έγινε ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος, ακούστηκαν απόψεις, ιδέες, προσεγγίσεις, οι οποίες για μένα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικές μέσα στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχα και ειδικότερα σήμερα κατά τη διάρκεια της διευρυμένης διάσκεψης», δήλωσε.

Ευχαρίστησε και τους συνεργάτες του, τον Υπουργό Εξωτερικών, την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, όλη την ομάδα του Τύπου, το Διπλωματικό του Γραφείο, «γιατί αυτό το διάστημα εργάστηκαν πολύ σκληρά, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε αυτό που ανέφερα, ένα πρώτο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών».

Κλείνοντας είπε ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια «φυσικά και δεν ολοκληρώνεται σήμερα, μπορώ να πω ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια ξεκινά σήμερα». «Έχουμε πλάνο και τον σχεδιασμό για το πώς θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία», συνέχισε, αναφέροντας ότι σύντομα θα καλέσει ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου «για να αξιολογήσουμε ακόμη περισσότερο, εις βάθος, όλα αυτά που προέκυψαν από τη διευρυμένη συνάντηση στη Γενεύη, αλλά και για το πώς κινούμαστε πολύ συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Ιουλίου που θα γίνει η νέα συνάντηση στη μορφή που είχαμε σήμερα».

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέδρευσε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου μετά την ολομέλεια και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της άτυπης διευρυμένης συνάντησης.

Σημαντική εξέλιξη ο διορισμός προσωπικού απεσταλμένου ΓΓ ΟΗΕ που αρχικά απέρριπτε ο Τατάρ

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η απόφαση για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, καθώς ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αρνήθηκε έντονα αρχικά να γίνει αυτό το βήμα, και αποδέχθηκε μόνο έπειτα από διαβούλευση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, ανέφεραν πηγές μετά την ολοκλήρωση της άτυπης διευρυμένης συνάντησης στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τατάρ ζήτησε αρχικά ο διορισμός ενός Προσωπικού Απεσταλμένου ν’ αφορά τα ΜΟΕ κάτι που ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δεν αποδέχθηκε. Θετική εντύπωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άφησαν οι παρεμβάσεις του Χακάν Φιντάν στη συζήτηση κατά την ολομέλεια της άτυπης διευρυμένης συνάντησης στο Παλάτι των Εθνών στην Γενεύη, καθώς δεν έκανε αναφορές που μπορούσαν να πυροδοτήσουν το κλίμα και να χρήζουν απάντησης, σημείωσαν.

Θετικό χαρακτήρισαν οι ίδιες πηγές και το γεγονός ότι όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΓΓ, πλην της τουρκικής και της τ/κ πλευράς, έκαναν αναφορά στη βάση λύσης του Κυπριακού με τη μορφή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θεωρείται δε σημαντικό το ότι δεν έγινε αναφορά πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος, όπως είχε γίνει στην δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ μετά το δείπνο στην Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου 2024.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μίλησε πρώτος στην ολομέλεια της άτυπης διευρυμένης συνάντησης και είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει την ουσία του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η σύνθεση αυτής της συνάντησης έχει να γίνει από το 2021. Παρουσιάστηκε θετικός σε συζήτηση ΜΟΕ, παρουσίασε 5 σενάρια για να προχωρήσει η διαδικασία και ζήτησε αυτός τον διορισμό ενός απεσταλμένου από τον ΓΓ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε, ακόμη, ότι είναι έτοιμος να συζητήσει ΜΟΕ τόσο με την τ/κ πλευρά, όσο και με την τουρκική πλευρά, όπως τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, επεσήμαναν. Κι αυτό έγινε κατόπιν αναφοράς του Ερσίν Τατάρ, που μίλησε έπειτα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το θέμα των υδρογονανθράκων. Ο Πρόδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει και για το υδατικό - το οποίο επίσης έθιξε ως θέμα συνεργασίας ο κ. Τατάρ - αλλά με την Τουρκία, καθώς άπτεται θεμάτων της κυριαρχίας.

Ο Ερσίν Τατάρ πρότεινε τη δημιουργία «Κυπριακού Συμβουλίου Συνεργασίας», πρόταση που απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη καθώς θεωρεί ότι αυτό άπτεται θεμάτων κυριαρχίας επίσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι αυτή η εισήγηση είναι εκτός πλαισίου ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η παρέμβαση του Ελληνα ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη, που ακολούθησε αυτήν του κ. Τατάρ ήταν υποστηρικτική προς τις θέσεις της ε/κ πλευράς ενώ και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του Κυπριακού χρησιμοποίησε μη προκλητική φρασεολογία «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άλλαξε και τη θέση του».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, από την πλευρά του, σύμφωνα με τις πηγές, έθεσε αρχικά τρια σημεία, τη συζήτηση πρωτοβουλιών για συνεργασία, το πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση και τον διορισμό απεσταλμένου, και ακολούθησε συζήτηση πάνω σε αυτά τα σημεία.

Στην συζήτηση για τα οδοφράγματα ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε εντός της ολομέλειας μόνο στο οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει για το άνοιγμα τεσσάρων σημείων διέλευσης που να ικανοποιούν και την ε/κ και την τ/κ πλευρά, δηλαδή σε Πυρόϊ – Αθηένου, Λουρουτζίνα, Μια Μηλιά και Κόκκινα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τατάρ απέρριψε εισηγήσεις για προτάσεις από την κοινωνία των πολιτών προς τους δύο ηγέτες, τη σύσταση Επιτροπής Αλήθειας, ενώ το θέμα της μόλυνσης στην περιοχή της Σκουριώτισσας από το μεταλλείο θα τεθεί στα πλαίσια της συζήτησης για θέματα περιβάλλοντος.

Για το θέμα του ηλεκτρισμού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι από το 2015 είναι διασυνδεδμένο το σύστημα, ενώ για τον τουρισμό, θέμα που έθιξε ο κ. Τατάρ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στον κανονισμό της ΕΕ για τις διελεύσεις.

Οι ίδιες πηγές στάθηκαν στην αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ αρχικά ότι σήμερα ήθελε «ουσιώδη βήματα μπροστά» και εκτίμησαν ότι το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την ΕΕ έπαιξε ρόλο στις σημερινές συζητήσεις.

Διορισμό προσωπικού απεσταλμένου εξήγγειλε ο ΓΓ OΗΕ - Νέα άτυπη τέλη Ιουλίου

Την απόφασή του να διορίσει έναν προσωπικό απεσταλμένο προκειμένου να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό ανακοίνωσε στη Γενεύη μετά την ολοκλήρωση της Άτυπης Διευρυμένης Συνάντησης ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προαναγγέλλοντας μια νέα τέτοια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.

Ακόμη είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αποφάσισαν μια σειρά από πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συγκεκριμένα το άνοιγμα τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης, αποναρκοθέτηση, τη δημιουργία μιας Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία, πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη νεκρή ζώνη και την αποκατάσταση των κοιμητηρίων.

Σε δηλώσεις του μετά την Ολομέλεια, ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και ότι σήμερα έγινε άλλη μια προσπάθεια να εξευρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός. «Οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα - με αμφότερες τις πλευρές να επιδεικνύουν σαφή δέσμευση για την επίτευξη προόδου και τη συνέχιση του διαλόγου», πρόσθεσε ο ΓΓ των ΗΕ.

Είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για μια ομάδα πρωτοβουλιών για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συγκεκριμένα, το άνοιγμα τεσσάρων σημείων διέλευσης, αποναρκοθέτηση, δημιουργία Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία, πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στις περιοχές μεταλλείων, την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην νεκρή ζώνη και την αποκατάσταση νεκροταφείων.

«Συμφωνήσαμε να έχουμε σε αυτή τη μορφή την επόμενη συνάντηση στα τέλη Ιουλίου και θα ορίσω έναν προσωπικό απεσταλμένο για να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα» είπε ακόμη.

Σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεωνα αν με βάση τις σημερινές εξελίξεις είναι βέβαιος ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε ουσιαστικές συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και πριν το Κραν-Μοντανά το 2017 μέχρι τώρα, «δεν υπήρξε πραγματική πρόοδος σε οποιαδήποτε πτυχή», ενώ σήμερα «σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ή οι πρωτοβουλίες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης μαζί με την απόφαση να γίνει σύντομα μια επόμενη συνάντηση και η αποδοχή από όλους διορισμού προσωπικού απεσταλμένου για την Κύπρο για να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα, «επιδεικνύουν μια αίσθηση δέσμευσης και μια αίσθηση κατεπείγοντος που πιστεύω ότι ήταν εξαιρετικά σημαντικά».

«Είναι μια νέα ατμόσφαιρα», είπε ο κ. Γκουτέρες.

Ερωτηθείς εάν η τέως προσωπική του απεσταλμένη Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα συνεχίσει στη συγκεκριμένη θέση, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι θα διορίσει νέο απεσταλμένο, αλλά δεν έχει ακόμη επιλεγεί.

Τι αναφέρουν τα κόμματα

Θετικά αποτιμά το ΔΗΚΟ τα αποτελέσματα της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη

Θετικά αποτιμά το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) τα αποτελέσματα της άτυπης διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, σημειώνοντας ότι κάθε διερεύνηση και κάθε προσπάθεια πρέπει να παραμείνουν αυστηρά εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρεται, στη Γενεύη επετεύχθη μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό, η πρώτη μετά το 2017, παρά την παρελκυστική τακτική της Άγκυρας. Πρόκειται, συνεχίζει η ανακοίνωση, για ένα σημαντικό πρώτο αποτέλεσμα της νέας κινητικότητας στο Κυπριακό την οποία έχουν τροχιοδρομήσει οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη και τις οποίες από την πρώτη στιγμή το Δημοκρατικό Κόμμα έχει στηρίξει.

Σημειώνεται ότι το ΔΗΚΟ αποτιμά ως θετικά και αξιοσημείωτα 5 σημεία.

Πρώτο, το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έκανε αναφορά σε «πρόοδο για πρώτη φορά μετά το 2017».

Δεύτερο, την ξεκάθαρη αναφορά του Γενικού Γραμματέα, εντός της διάσκεψης, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ ως τη βάση επίλυσης του Κυπριακού.

Τρίτο, το γεγονός ότι αποφεύχθηκε η αναφορά «no common ground» που επιδίωκε η τουρκική πλευρά στο κοινό ανακοινωθέν, η οποία θα παρέπεμπε σε άλλες μορφές λύσης πέραν των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της συμφωνημένης βάσης.

Τέταρτο, τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος θα αναλάβει να εξετάσει και να προτείνει τα επόμενα βήματα.

Πέμπτο, τη συμφωνία για περαιτέρω συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία δεν προϋποθέτουν και δεν συνεπάγονται αναγνώριση θεσμών του ψευδοκράτους, αλλά αφορούν ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν και τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους.

Αναφέρεται ακόμη ότι είναι σαφές πως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος «που πρέπει να διανύσουμε για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις».

«Ως Δημοκρατικό Κόμμα, επιμένουμε ότι κάθε διερεύνηση και κάθε προσπάθεια πρέπει να παραμείνουν αυστηρά εντός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», σημειώνει το ΔΗΚΟ. Την ίδια ώρα, συνεχίζει, η τουρκική πλευρά είναι αναμενόμενο να επιχειρεί να παρουσιάσει τα δικά της αφηγήματα.

«Γι' αυτό χρειάζεται να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά, προσεκτικά και μεθοδικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΚΕΛ: Θετικό το γεγονός ότι η διαδικασία κρατήθηκε ζωντανή

Είναι θετικό το γεγονός ότι η διαδικασία κρατήθηκε ζωντανή. Ο στόχος συνεχίζει να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής λύσης.

Ενόψει των όσων αποφασίστηκαν και ειδικά ενόψει της επόμενης συνάντησης τον Ιούλιο χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία από μέρους της πλευράς μας.

Θα πρέπει να κτίσουμε πάνω στη θέση ότι επιδιώκουμε συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις και εκφράζοντας χωρίς αμφισημίες την ετοιμότητά μας για διαπραγμάτευση των εκκρεμούντων ζητημάτων που περιλαμβάνονται στο Πλαίσιο Γκουτέρες.

Επιδιώκουμε λύση που να τερματίζει την τουρκική κατοχή και επανενώνει τον τόπο και τον λαό μας στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για λύση καταθέτοντας συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις.

Κάρογιαν: Ένα πρώτο θετικό βήμα

Ως Δημοκρατική Παράταξη αποτιμούμε το αποτέλεσμα της Πενταμερούς στη Γενεύη ως ένα πρώτο θετικό βήμα, προς την κατεύθυνση επίτευξης του στόχου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Για πρώτη φορά από το 2017, το Κυπριακό εισέρχεται ξανά σε μια πορεία ελπιδοφόρων εξελίξεων. Θα πρέπει να πιστωθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρωτοβουλίες, ενέργειες και σωστοί χειρισμοί, τόσο πριν όσο και κατά τα διάρκεια της Διάσκεψης στη Γενεύη, καθώς και η πολύ καλή δουλειά των συνεργατών του.

Αυτά τα στοιχεία, κρίνουμε ότι επιτέλεσαν καθοριστικό ρόλο στο να αποτραπεί ένα οριστικό και πρόωρο «ναυάγιο» στις προσπάθειες του Γ.Γ ΟΗΕ, καθώς και να αποφευχθούν επικίνδυνες για τη δική μας πλευρά εξελίξεις, που ενδεχομένως να άλλαζαν με πολύ επιζήμιο τρόπο την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού Προβλήματος.

Εκφράζουμε ικανοποίηση και καλωσορίζουμε τη γραπτή επαναβεβαίωση από πλευράς ηγεσίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών, της προσήλωσης της Ε.Ε. στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και την ετοιμότητα για ενεργή εμπλοκή της στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Η σημαντική, από κάθε άποψης, κίνηση αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αφού δίδει το στίγμα της ΕΕ στο Κυπριακό.

Η ανακοίνωση συγκεκριμένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κρίνουμε ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των πλευρών. Ελλείψει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων για την εφαρμογή των ΜΟΕ που συμφωνήθηκαν, ευελπιστούμε ότι δεν θα έχουμε επανάληψη της ατέρμονης συζήτησης, που παρατηρήθηκε μετά την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης, τον Οκτώβριο 2024.

Την ίδια ώρα, καλωσορίζουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι συμφωνήθηκε νέα Πενταμερής Διάσκεψη, περί τα τέλη Ιουλίου 2025, εξέλιξη που αναμφίβολα κρίνεται σημαντική για τη συνέχεια.

Περαιτέρω, κρίνουμε ότι οι τοποθετήσεις του κ. Γκουτέρες περί ουσιαστικής προόδου, μέσα σε εποικοδομητικό κλίμα και με ξεκάθαρη δέσμευση για πρόοδο μεταξύ των δύο πλευρών, προσδίδουν μια νότα αισιοδοξίας στην όλη διαδικασία. Αυτό το θετικό μομέντουμ θα πρέπει να διαφυλαχθεί και να αξιοποιηθεί, έτσι ώστε να πετύχουμε την όσο το δυνατό συντομότερη επάνοδο σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος.

Η πρόθεση του κ. Γκουτέρες για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου αποτελεί άλλη μια θετική εξέλιξη, εργαλείο όμως που πρέπει να αξιοποιηθεί σε πολύ καλύτερο βαθμό, έτσι ώστε να μην έχει την ίδια τύχη με τις προσπάθειες των προκατόχων του.

Εν τη απουσία δημόσιας αναφοράς στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, από τον κ. Γκουτέρες και ανεξαρτήτως του τι λέχθηκε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η Δημοκρατική Παράταξη επαναδιατυπώνει τη θέση ότι η πρόοδος της διαδικασίας του διαλόγου και η μετέπειτα διαπραγμάτευση θα πρέπει να βασίζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ και να είναι συμβατά με το Ενωσιακό Κεκτημένο.

Η Πρέσβης των ΗΠΑ χαιρετίζει το εποικοδομητικό κλίμα στη Γενεύη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δια της Πρέσβειράς τους στην Κύπρο, καλωσόρισαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την Άτυπη Διευρυμένη Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα “X”, η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Σ. Ντέιβις, αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα των συνομιλιών, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν το εποικοδομητικό κλίμα που επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι διευρυμένες συναντήσεις στη Γενεύη σήμερα αντανακλούν θετικά νέα για τις πρωτοβουλίες οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Κύπρο. Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν το εποικοδομητικό κλίμα που επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ @antonioguterres, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για συγκεκριμένα επόμενα βήματα», αναφέρει η ανάρτηση.

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν είχε, μετά το τέλος της Άτυπης Διευρυμένης Συνάντησης για το Κυπριακό στη Γενεύη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αυτό αναφέρεται σε ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα Χ.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα συνεχίσουμε προσπάθειες για ανάπτυξη κουλτούρας συνεργασίας στην Κύπρο

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη της κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί», δηλώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του έπειτα από την ολοκλήρωση της άτυπης διευρυμένης συνάντησης για το Κυπριακό στη Γενεύη, σημειώνοντας παράλληλα ότι «στο σημερινό περιβάλλον δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών στο νησί για την τελική λύση του Κυπριακού».

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Οντσού Κετσελί αναφέρει ότι «στην άτυπη συνάντηση διευρυμένης μορφής για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 17-18 Μαρτίου 2025, συζητήθηκαν τομείς με τους οποίους θα μπορούσε να αναπτυχθεί συνεργασία προς όφελος των ‘δύο λαών’ στο σημερινό περιβάλλον όπου δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών στο νησί για την τελική λύση του Κυπριακού».

«Οι ηγέτες συμφώνησαν να σημειώσουν πρόοδο όσον αφορά το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, την αποναρκοθέτηση του νησιού, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη νεκρή ζώνη, την αποκατάσταση νεκροταφείων και τη σύσταση Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία", πρόσθεσε.

Είπε πως στη συνάντηση έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη "σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών στο νησί", κατά την έκφρασή του.

"Αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί μια δεύτερη άτυπη συνάντηση σε ανάλογο μορφή στα τέλη του ερχόμενου Ιουλίου. Προβλέπεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα διορίσει Προσωπικό Αντιπρόσωπο για το θέμα», πρόσθεσε ο κ. Κετσελί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, «το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη της κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί, σε στενή συνεννόηση με την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Οι ηγέτες συμφώνησαν σε δέσμη πρωτοβουλιών, λέει ο Φαρχάν Χακ στην έδρα ΗΕ

«Στη Γενεύη σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας ολοκλήρωσε την άτυπη συνάντηση για την Κύπρο που συγκάλεσε με τους δύο Κύπριους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να επιδεικνύουν σαφή δέσμευση για πρόοδο και συνέχιση του διαλόγου», ανέφερε ο κ. Χακ.

Πρόσθεσε ότι «οι ηγέτες συμφώνησαν σε μια δέσμη πρωτοβουλιών για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης: Το άνοιγμα τεσσάρων σημείων διέλευσης, την αποναρκοθέτηση, τη δημιουργία μιας τακτικής επιτροπής για τη νεολαία, πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στις περιοχές εξόρυξης, την ηλιακή ενέργεια στη νεκρή ζώνη και την αποκατάσταση των νεκροταφείων».

Ο κ. Γκουτέρες, ανέφερε ο κ. Χακ, δήλωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να πραγματοποιήσουν άλλη μια συνάντηση με την ίδια μορφή στα τέλη Ιουλίου, καθώς και τον διορισμό ενός προσωπικού του απεσταλμένου για την προετοιμασία των επόμενων βημάτων.

«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και όπως είχε συμφωνηθεί με τους δύο ηγέτες στις 15 Οκτωβρίου 2024» ανέφερε τέλος ο κ. Χακ.

Κυβέρνηση: Σε τροχιά θετικών εξελίξεων

Με ανάρτηση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει, «η ολομέλεια της διευρυμένης συνεδρίασης έχει πλέον ολοκληρωθεί. Για πρώτη φορά από το 2017 βρισκόμαστε σε τροχιά θετικών εξελίξεων. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη μεγάλη προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με το πλαίσιο του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αρχές και αξίες».

Τοποθέτηση Αβέρωφ

«Τα νέα από την πενταμερή της Γενεύης είναι καλά. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο επικείμενος ορισμός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ και η σύγκληση νέας διάσκεψης για τον Ιούλιο είναι θετικές εξελίξεις. Μετά από χρόνια ακινησίας, το Κυπριακό βρίσκεται μπροστά σε μια καλή, νέα αρχή».

Εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει διάλογος, μόνη λύση η επανένωση, λέει ο Γεραπετρίτης

Παρά το γεγονός ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκεται σε άλλη γραμμή σε σχέση με το πλαίσιο το οποίο καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει ο διάλογος για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και η μόνη λύση είναι η επανένωση της Κύπρου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Άτυπης Διευρυμένης Συνάντησης για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής και της κυπριακής Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ανέλαβε το τελευταίο διάστημα ως μείζονα προτεραιότητα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την επανεκκίνηση των άτυπων συζητήσεων σχετικά με το Κυπριακό. Επεσήμανε ότι η συζήτηση που έγινε εδράστηκε στους τομείς που αναφέρονται στα μέτρα για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, όπως ιδίως αναφέρονται τα ζητήματα αποναρκοθέτησης, προστασίας του περιβάλλοντος, νεολαίας, της αποκατάστασης νεκροταφείων και άλλα.

«Αποφασίστηκε ότι θα οριστεί προσωπικός απεσταλμένος εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα των συζητήσεων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην αιχμή της ατζέντας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα υπάρξει συνέχεια στις άτυπες συναντήσεις, τόσο διμερώς όσο και με τη σύνθεση της Πενταμερούς. Αναμένουμε ότι στο τέλος Ιουλίου θα υπάρξει και νέα πενταμερής συνεδρίαση. Αντιλαμβανόμαστε ότι παρά το γεγονός ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκεται σε άλλη γραμμή σε σχέση με το πλαίσιο το οποίο καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει ο διάλογος για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και η μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Έγινε ένα θετικό βήμα στη Γενεύη, να ληφθούν υπόψη οι συγκυρίες λέει η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

"Θετικό βήμα αποτελεί η κατάληξη της πενταμερούς, προς το ενδεχόμενο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με διορισμό απεσταλμένου, επανασύγκληση της επόμενης διάσκεψης, αλλά και δρομολόγηση κατάληξης για μέτρα ή εισηγήσεις εμπιστοσύνης», δήλωσε στη Γενεύη η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης διευρυμένης συνάντησης για το Κυπριακό. Σημείωσε, πάντως, ότι χρειάζεται να ληφθούν υπόψη οι συγκυρίες στα ευρωτουρκικά.

«Παράλληλα χρειάζεται να λάβουμε υπόψη τις συγκυρίες, τη στροφή της Τουρκίας προς την ΕΕ, ειδικά για θέματα άμυνας και ασφάλειας, αλλά και ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις», είπε.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε, ακόμα, στον ρόλο που διαδραμάτισε η επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας πως αυτή ήταν «καθόλου τυχαία και βοηθητική για το αποτέλεσμα», «ειδικά η αναφορά για το συμφωνημένο ως το μόνο βιώσιμο πλαίσιο λύσης, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, δηλαδή τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπάρχει συγκυρία γεγονότων, την οποία χρειάζεται να λάβουμε υπόψη και απαιτείται σχεδιασμός και προετοιμασία για την επόμενη συνάντηση, με στόχο το τρένο της λύσης να επανατοποθετηθεί στις ράγες», πρόσθεσε η κ. Δημητρίου, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο ΔΗΣΥ «δηλώνει για ακόμα μία φορά απόλυτα προσηλωμένος προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζοντας να καταθέτει εισηγήσεις και θέσεις που ενισχύουν την κοινή μας εθνική προσπάθεια».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούσαν τα όσα συζητήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι θεωρεί «παντελώς απαράδεκτο να διαρρέουν διαστρεβλωμένες θέσεις που λέχθηκαν ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου».

«Θεωρώ ότι αυτές οι στιγμές είναι κρίσιμες και χρειάζονται από όλους σοβαρότητα, αλλά και κοινή στοχοπροσήλωση στον επιδιωκόμενο στόχο, που δεν είναι άλλος από την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «τέτοιες προσεγγίσεις δεν βοηθούν το καλό της Κύπρου».

Τέλος, έθεσε τον ευατό της «στη διάθεσή οποιουδήποτε να διευκρινίσω θέσεις του ΔΗΣΥ, που παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες ακριβώς για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε ένα βήμα πιο κοντά στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται «στο πλαίσιο Γκουτέρες και στη φιλοσοφία του».

«Προς το παρόν, όμως, διαχειριζόμαστε τις εξελίξεις όπως ακριβώς εκτυλίσσονται και είναι θετικό το αποτύπωμα από το αποτέλεσμα της πενταμερούς», κατέληξε.

Ολοκληρώθηκε η Ολομέλεια

Ολοκληρώθηκε στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη η Ολομέλεια της άτυπης διευρυμένης συνάντησης για το Κυπριακό η οποία ξεκίνησε κατά τις 13:00 ώρα Κύπρου. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα η συζήτηση συνεχίστηκε κανονικά.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της Ολομέλειας αναμένεται να προβεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αλλά και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. 

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Ολομέλεια ξεκίνησε με τις αρχικές τοποθετήσεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών, του ΓΓ των ΗΕ, του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας και του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Ευρώπη και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρακάθονται στις εργασίες της Ολομέλειας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά, ο Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου, η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Μαίρη Αν Σταυρινίδου και ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, μαζί με τον κ. Γκουτέρες, συμμετέχουν και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ και η Γενική Διευθύντρια του Γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη Τατιάνα Βαλόβαγια.

Συνάντηση Χριστοδουλίδη - Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα, το πρωί, στη Γενεύη, διμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες.

Η συνάντηση αποτελεί μέρος των διμερών συναντήσεων του Γενικού Γραμματέα στο πλαίσιο της διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό. Ο Γενικός Γραμματέας πραγματοποιήσε νωρίτερα διμερείς συναντήσεις με τον Υφυπουργό Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, τον τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για τη συνεχιζόμενη προσωπική του προσήλωση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για τη σύγκληση της πολυμερούς συνάντησης. Επανέλαβε επίσης την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη, υπό το φως των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων, και τη σημασία προσήλωσης στα σχετικά ψηφίσματα και στο πλαίσιο των ΗΕ τα οποία αποτελούν το θεμέλιο της προσπάθειας για επανένωση της Κύπρου και επίτευξης διαρκούς ειρήνης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε την καταλυτική συμβολή που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ σε συνέχεια της σημαντικής, κοινής επιστολής της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα ότι προσέρχεται με συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών που μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθειά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Της διμερούς συνάντησης θα ακολουθήσει η Ολομέλεια της πολυμερούς συνάντησης στο κτήριο των ΗΕ.



Εκπρόσωπος Κομισιόν από Βρυξέλλες στην «Κ»: Ούρσουλα-Κόστα στηρίζουν την άτυπη με επιστολή στον Γκουτέρες

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, απηύθυναν χθες επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σε σχέση με τη συνάντηση για την Κύπρο που διοργάνωσε ο ΟΗΕ στη Γενεύη», ανέφερε στην «Κ» η Εκπρόσωπος Κομισιόν από Βρυξέλλες.

Συνεχίζοντας η Εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι «εξέφρασαν την πλήρη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τη διοργάνωση της άτυπης συνάντησης για διευθέτηση του Κυπριακού, επισημαίνοντας πως «επανέλαβαν επίσης τη σταθερή δέσμευση της ΕΕ για την επανένωση της Κύπρου, μέσω μιας συνολικής διευθέτησης στη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές, τις αξίες και τη νομοθεσία της ΕΕ».

Δεδομένης της σημασίας της διαδικασίας, η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της και να εντείνει τις προσπάθειές της για τη στήριξή της. Εκφράζουμε την ελπίδα ότι η συνάντηση αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη θα επιφέρει περαιτέρω πρόοδο και να ανοίξει το δρόμο για επίσημες διαπραγματεύσεις, είπε η Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Χριστοδουλίδης - Γκουτέρες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Από τη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες όπου ο ίδιος αλλά και ο ΓΓ των ΗΕ, θα ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Μαρτίου, για τα αποτελέσματα της Γενεύης.

Σύμφωνα με την πρόσκληση που απέστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τους ηγέτες της ΕΕ για το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη 20 Μαρτίου, οι ηγέτες των χωρών-μελών, θα έχουν γεύμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X