24news team
Μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, σημειώνουν οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην Κοινή τους Δήλωση στο πλαίσιο της Δέκατης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Αιγύπτου - Κύπρου - Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.
Οι τρεις ηγέτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρουν ότι «αναγνωρίζοντας τις εξελισσόμενες προκλήσεις και ευκαιρίες στην περιοχή μας, επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την προώθηση της ασφάλειας, της οικονομικής ευημερίας και της βιώσιμης ανάπτυξης για τους λαούς μας και για τις ευρύτερες περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».
Αναφερόμενοι στο Κυπριακό, τονίζουν ότι «αναγνωρίζοντας ότι μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας για την επανέναρξη μιας κυπριακής ιδιοκτησίας ειρηνευτικής διαδικασίας που θα επανενώσει την Κύπρο σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας του να προσκαλέσει τους ηγέτες στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου 2024, και προσβλέπουμε στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων βημάτων».
Όσον αφορά την Περιφερειακή Σταθερότητα και Ασφάλεια, επιβεβαιώνουν τη συλλογική τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ενώ αναμένουν από όλους τους παράγοντες να συμβάλουν στη σταθερότητα και να απέχουν από προκλητικές ενέργειες.
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τον πόλεμο στη Γάζα που οδήγησε σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης μιας άμεσης, πλήρους εκεχειρίας με την απελευθέρωση ομήρων, κρατουμένων, καθώς και την ασφαλή και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας σε όλους τους Παλαιστίνιους πολίτες».
Καλούν επίσης τη διεθνή κοινότητα και τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη να αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες της αστάθειας στη Μέση Ανατολή, τηρώντας τη δέσμευσή τους στη λύση των δύο κρατών, ιδίως μέσω της ίδρυσης του Παλαιστινιακού Κράτους στις γραμμές της 4ης Ιουνίου 1967, επιβεβαιώνοντας το όραμα δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που ζουν δίπλα-δίπλα μέσα σε ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επαινούν τις συνεχείς και αδιάκοπες προσπάθειες της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και εκφράζουν την υποστήριξή τους σε αυτές τις προσπάθειες, προστίθεται.
Η Διακήρυξη αναφέρει ότι η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα παρακολουθούν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και τονίζουν ότι αυτή η στιγμή στην ιστορία της Συρίας απαιτεί ενιαίες προσπάθειες από τον λαό της προκειμένου να ξεκινήσει μια συνολική πολιτική διαδικασία υπό συριακή εθνική ιδιοκτησία, χωρίς ξένες παρεμβάσεις που να περιλαμβάνει όλα τα συριακά εθνικά κόμματα και είναι σύμφωνη με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επιπλέον, αναφέρουν ότι "ανησυχούμε σοβαρά για τη συστημική παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας. Η ενότητα, η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας εντός ασφαλών συνόρων πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο".
"Υπογραμμίζουμε επίσης τη σημασία της προστασίας των μελών θρησκευτικών και των εθνοτικών μειονοτήτων, και για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας", τονίζουν.
Όσον αφορά τη Λιβύη, "χαιρετίζουμε τις δεσμεύσεις της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 για την επανένωση των στρατιωτικών και θεσμών ασφαλείας της Λιβύης. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη για πρόοδο στους πολιτικούς δρόμους και την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων. Επαναβεβαιώνουμε την ανάγκη ύπαρξης μιας νέας ενοποιημένης εθνικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών ταυτόχρονα, στο πλαίσιο μιας Λιβυκής ιδιοκτησίας και μιας χωρίς αποκλεισμούς πολιτική διαδικασία».
Όσον αφορά το ζήτημα της Θαλάσσιας Ασφάλειας και του Διεθνούς Δικαίου, επαναλαμβάνουν τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους και τονίζουν εκ νέου ότι οποιεσδήποτε Συμφωνίες ή Μνημόνια Συνεννόησης για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας θα πρέπει να συνάπτονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και τις από κοινού συμφωνημένες αρχές στο Τριμερές πλαίσιο, και να μην παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών στην περιοχή.
Για την Αντιτρομοκρατία και την Περιφερειακή Ασφάλεια, αναφέρουν ότι ενισχύουν τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και του οργανωμένου εγκλήματος, για την καταστολή των δικτύων εμπορίας ανθρώπων, "θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την ανταλλαγή πληροφοριών, την ασφάλεια των συνόρων και τις πρωτοβουλίες κατά της τρομοκρατίας για την προστασία των λαών μας και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα της περιοχής μας".
Όσον αφορά την Περιφερειακή Συνεργασία και τον Πολιτικό Διάλογο, σημειώνουν ότι θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, να ενισχύσουν τον διπλωματικό διάλογο και να διασφαλίσουν την ευθυγράμμιση των εξωτερικών πολιτικών στο πλαίσιο των κοινών στόχων, ενώ επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για πλήρη λειτουργία μιας Μόνιμης Γραμματεία Τριμερούς Μηχανισμού μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, με έδρα τη Λευκωσία. Οι τρεις ηγέτες δηλώνουν ότι υποστηρίζουν σθεναρά την Ελλάδα κατά την ένταξη της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το 2025 και το 2026.
Όσον αφορά την ΕΕ, χαιρετίζουν την αναβάθμιση των σχέσεων Αιγύπτου-Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, όπως συμφωνήθηκε στις 17 Μαρτίου 2024 στο Κάιρο.
«Γνωρίζοντας τον ζωτικό ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μας, υπογραμμίζουμε τη σημασία της υποστήριξης της οικονομίας της μέσω του πακέτου χρηματοοικονομικής και επενδυτικής στήριξης που συνόδευε την κοινή δήλωση για τη στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης σχετικά με τη δεύτερη δόση της Μακροοικονομικής βοήθειας», αναφέρουν.
Όσον αφορά την Οικονομική Συνεργασία και την Ενεργειακή Ασφάλεια, οι τρεις ηγέτες αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν να ενισχύουν το εμπόριο και τις επενδύσεις και να διερευνούν ευκαιρίες συνεργασίας σε τομείς, όπως η τεχνολογία, οι υποδομές και η βιώσιμη ανάπτυξη.
Έμφαση θα δοθεί στη σύνδεση των επιχειρηματικών κοινοτήτων των τριών χωρών, ιδιαίτερα μέσω του Business-to-Business (B2B) και των οικονομικών φόρουμ, και στην ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ εμπορικών επιμελητηρίων, κοινών επιχειρηματικών ενώσεων και συμβουλίων, προσθέτουν.
Για την Ενεργειακή Συνεργασία και τη Μετάβαση στην Πράσινη Ενέργεια, οι τρεις ηγέτες σημειώνουν ότι θα επεκτείνουν τις προσπάθειες για την εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας μέσω κοινών έργων και ενεργειακής εξερεύνησης στη Μεσόγειο. "Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενίσχυση της συνεργασίας μας στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πράσινων τεχνολογιών ως βασικών στοιχείων του συλλογικού μας μέλλοντος", αναφέρουν.
Όσον αφορά τη Συνεργασία στον Τομέα του Φυσικού Αερίου, εκφράζουν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, προκειμένου να επιτευχθούν τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών.
«Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνουμε τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας για την ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής για τη διευκόλυνση της μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ τους και την προώθηση κοινών επενδύσεων στον τομέα του φυσικού αερίου. Επιβεβαιώνουμε επίσης τη δέσμευσή μας να ανταλλάξουμε εμπειρίες για να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη εκμετάλλευση των πόρων φυσικού αερίου, με τρόπο, που συμβάλλει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας για τους λαούς των τριών χωρών».
Για το σκοπό αυτό, υπενθυμίζουν ότι η ίδρυση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού των δικαιωμάτων των μελών επί των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το EMGF θα υποστηρίξει τις προσπάθειες των μελών για την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού των πόρων φυσικού αερίου στην περιοχή και τη δημιουργία εσόδων από τα αποθέματά τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, Σύμβασης ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Επαναλαμβάνουν ότι το EMGF ως περιφερειακός οργανισμός με έδρα το Κάιρο είναι ανοιχτός σε όλες τις χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες, στόχους και προθυμία να συνεργαστούν για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και την ευημερία των λαών της.
Όσον αφορά τη Συνεργασία στους Θαλάσσιους Ενεργειακούς Πόρους, δηλώνουν ότι συνεχίζουν να ενισχύουν τη συνεργασία για την εξερεύνηση και ανάπτυξη πόρων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, καθώς και τις από κοινού συμφωνημένες αρχές στο Τριμερές πλαίσιο, και να μην παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών στην περιοχή, λαμβάνοντας παράλληλα ισχυρά μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Για την Περιβαλλοντική Αειφορία και την Ασφάλεια των Υδάτων, επιβεβαιώνουν τη βαθιά δέσμευσή τους να εργαστούν για την αντιμετώπιση επειγουσών περιβαλλοντικών προκλήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιβαλλοντικές και κλιματικές προτεραιότητες της Ανατολικής Μεσογείου.
Σημειώνοντας «με βαθιά ανησυχία ότι η Μεσόγειος είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις αυξημένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και αντιμετωπίζοντας αυξημένη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες προσαρμογής του κλίματος, αναπτύσσοντας προσβάσιμες τεχνικές και οικονομικές λύσεις και επενδύοντας πόρους για διασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών ζωτικής σημασίας, με έμφαση στη δημιουργία ικανοτήτων».
Όσον αφορά την ασφάλεια και τη διαχείριση των υδάτων, λένε ότι αναγνωρίζοντας τη σημασία της ασφάλειας των υδάτων, θα εντείνουν τη συνεργασία για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη βιώσιμη γεωργία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της λειψυδρίας.
«Αναγνωρίζοντας την εξάρτηση της Αιγύπτου από τον ποταμό Νείλο σε σοβαρή λειψυδρία, ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υποστηρίζουν τη δέσμευση της Αιγύπτου να επιτύχει μια δίκαιη και ισορροπημένη επίλυση της κρίσης του Αιθιοπικού Φράγματος, μια διαμάχη που έχει εκταθεί για περισσότερο από δεκατρία χρόνια».
Αναφορικά με την Πολιτιστική Συνεργασία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Reviving Roots-Nostos», σημειώνεται ότι «επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων μας και τονίζουμε τη σημασία των πολιτιστικών και διαπροσωπικών επαφών και ανταλλαγών μεταξύ των εθνών μας. Αναγνωρίζουμε την πρωτοβουλία «Reviving Roots-Nostos» ως ένα σημαντικό πλαίσιο για την αναβάθμιση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των χωρών μας, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες για τη διατήρηση της πλούσιας ιστορικής μας κληρονομιάς και κοινά πολιτιστικά μεσογειακά χαρακτηριστικά, συμβάλλοντας στην προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών μας».
Χαιρετίζουν επίσης την ετοιμότητα της UNESCO να εργαστεί μαζί με τις τρεις χώρες για την υποστήριξη της διατήρησης και της προώθησης της κοινής κληρονομιάς Nostos.
Η Διακήρυξη περιλαμβάνει συνεργασία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όπου οι τρεις ηγέτες "συμφωνούν να επικεντρωθούν σε πολλούς βασικούς τομείς, όπως η ψηφιοποίηση της υγείας, η ανάπτυξη συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, ο ιατρικός τουρισμός και η συνεργασία στην επιστημονική έρευνα και τις επενδύσεις στον τομέα της υγείας".
Επίσης, συμφωνούν να δημιουργήσουν συνεργασίες για την αντιμετώπιση τόσο των μεταδοτικών όσο και των μη μεταδοτικών ασθενειών και για την ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία, συμβάλλοντας στην επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, που σχετίζονται με την υγεία.
Στην Διακήρυξη περιλαμβάνεται επίσης συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, στον τομέα της Αρχαιολογίας και της Μουσειολογίας με στόχο την πρόληψη κλοπών, λαθραίων ανασκαφών και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εξαγωγής ή μεταβίβασης ιδιοκτησίας πολιτιστικών αγαθών, καθώς και τον επαναπατρισμό τους. Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν επίσης στους τομείς της νεολαίας και του αθλητισμού.