ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Cyprus Confidential: Η ρωσική επιρροή στην Κύπρο και οι πρωταγωνιστές

Στη δημοσιότητα η έρευνα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η έρευνα ICIJ διαπίστωσε ότι η PwC Κύπρου συνεργάστηκε με τουλάχιστον 12 από τους 25 Ρώσους που υπόκεινται ήδη σε κυρώσεις από τις κυβερνήσεις της Δύσης ή την Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και τον πόλεμο στο Ντονμπάς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ICIJ το αποτέλεσμα μιας οκτάμηνης έρευνας με την ονομασία Cyprus Confidential διερευνά τη μακροχρόνια ηγεμονία της Ρωσίας στο πολιτικο-οικονομικό σκηνικό της Κύπρου. Η έρευνα εξηγεί πώς η πανίσχυρη Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να ελέγξει την Κύπρο, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή να χαλιναγωγήσει ένα τραπεζικό σύστημα φουσκωμένο από παράνομο χρήμα.

Όπως αναφέρεται στο ICIJ από την έρευνα προκύπτει ότι καθώς η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, ο κολοσσός στον τομέα παροχής υπηρεσιών PwC βοήθησε Ρώσους ολιγάρχες να μεταφέρουν-διαχειριστούν τα πλούτη τους και να «υπονομεύσουν» τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Δύση που είχαν σκοπό να κόψουν τη χρηματοδότηση που υποβοηθά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Συγγραφέας του Πούτιν, και ο ρόλος της Cypcodirect

Μεταξύ των πολλών «Δυτικών που έχουν χτίσει» μια καριέρα στηρίζοντας τη Ρωσία και τον «αυταρχικό ηγέτη» της είναι ο Hubert Seipel, ένας Γερμανός δημοσιογράφος, συγγραφέας και τηλεοπτική προσωπικότητα. Έγγραφα που διέρρευσαν που αποτελούν μέρος του Cyprus Confidential αποκαλύπτουν τώρα ότι, τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Seipel συμφώνησε να λάβει περίπου 700.000 δολάρια ως «χορηγία» από μια εταιρεία κέλυφος που συνδέεται με τον πλέον κατακυρωμένο ολιγάρχη Mordashov. Ο Σάιπελ έχει εκδώσει δύο γερμανικά βιβλία για τον Πούτιν, με τίτλους που μεταφράζονται σε «Πούτιν: Εσωτερικές απόψεις της εξουσίας» (δημοσιεύτηκε το 2015) και «Η δύναμη του Πούτιν» (2021). Τα αρχεία δείχνουν ότι σύμφωνα με την Έρευνα, η γραφειοκρατία για τις συναλλαγές που εμπλέκονται στη συμφωνία βιβλίων προετοιμάστηκε από την Cypcodirect και την PwC Κύπρου.

Η Abacus και ο Aven: Η σχέση τους με την εκλογικη νίκη του Τραμ και την εισβολή της Ρωσίας

«Η ICIJ διαπίστωσε ότι η Abacus παρείχε υπηρεσίες σε άλλες 60 εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο που ανήκαν ή ελέγχονταν από άλλους Ρώσους ολιγάρχες όλα αυτά τα χρόνια, συχνά παράλληλα με την PwC»

Η έρευνα του Cyprus Confidential αποκαλύπτει ότι μια άλλη κυπριακή εταιρεία που ιδρύθηκε από πρώην εταίρους της PwC, η Abacus Ltd., βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δικαστικής διαμάχης που εμπλέκει τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Petr Aven. Κατατεθημένη από την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία επιβλέπει τις διεθνείς οικονομικές έρευνες, η αστική υπόθεση κατηγορεί τον Aven ότι απέφυγε τις κυρώσεις χρησιμοποιώντας την Abacus και τις ευρωπαϊκές τράπεζες για να απομακρύνει τον πλούτο πέρα από τις δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία των ερευνητικών δημοσιογράφων, τα δικαστικά αρχεία που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως αποκτήθηκαν από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου Spotlight on Corruption μέσω δικαστικής αναφοράς και κοινοποιήθηκαν στην ICIJ. Η ξεχωριστή και μεγαλύτερη διαρροή του Cyprus Confidential παρέχει μια ευρεία εικόνα του πλούτου του Aven και του κεντρικού ρόλου της Abacus στη διαχείρισή του, προστίθεται.

«Ο Aven, ο οποίος βοήθησε να μετατραπεί η Alfa Group σε έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ομίλους της Ρωσίας, αναφέρθηκε στην έκθεση Mueller του 2019 για τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2016 ως ενδιάμεσος μεταξύ του Πούτιν και της προεδρικής μεταβατικής ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016. Ο Aven ήταν μεταξύ των ολιγαρχών που κλήθηκαν σε συνάντηση με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο στις 24 Φεβρουαρίου 2022 — την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η Alfa Group αναφέρθηκε αργότερα ότι παρείχε ασφάλιση στον όμιλο κατασκευής όπλων Καλάσνικοφ και στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου», αναφέρεται.

Επιπλέον, η ICIJ διαπίστωσε ότι η Abacus παρείχε υπηρεσίες σε άλλες 60 εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο που ανήκαν ή ελέγχονταν από άλλους Ρώσους ολιγάρχες όλα αυτά τα χρόνια, συχνά παράλληλα με την PwC.

Η MeritServus και ο Αμπράμοβιτς

«Η εταιρεία διαχειριζόταν τις καθημερινές εργασίες περισσότερων από 100 κυπριακών εταιρειών και καταπιστευμάτων που ανήκουν ή ελέγχονται από Ρώσους ολιγάρχες».

Η έρευνα ICIJ κάνει αναφορά στον Κύπριο πάροχο εταιρικών υπηρεσιών, τον Δημήτρη Ιωαννίδη, σημειώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο τον κατηγόρησε ότι «βοηθούσε εν γνώσει τους Ρώσους ολιγάρχες, στους οποίους είχαν επιβληθεί κυρώσεις, για να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε πολύπλοκα χρηματοοικονομικά δίκτυα».

Προστίθεται ότι η ανάλυση δεδομένων της ICIJ δείχνει πως η εταιρεία του Ιωαννίδη, MeritServus, διαχειριζόταν τις καθημερινές εργασίες περισσότερων από 100 κυπριακών εταιρειών και καταπιστευμάτων που ανήκουν ή ελέγχονται από Ρώσους ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένου του προπαγανδιστή του Κρεμλίνου Konstantin Malofeyev, ο οποίος ήταν στις κυρώσεις της Δύσης «Τώρα, τα αρχεία της Cyprus Confidential αποκαλύπτουν ότι η MeritServus είχε εκτεταμένη σχέση με έναν από τους πιο εξέχοντες ολιγάρχες της Ρωσίας, τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ένας δισεκατομμυριούχος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Αμπράμοβιτς κατά κάποιο τρόπο αποτυπώνει τον ενστερνισμό της ολιγαρχίας του Πούτιν από δυτικές ελίτ. Με αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Αμπράμοβιτς είναι μέλος του στενού κύκλου του Πούτιν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Έγινε ευρέως γνωστός στη Δύση για τον στόλο των γιοτ του και ως ο επί μακρόν ιδιοκτήτης της Chelsea Football Club, της επαγγελματικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η MeritServus παρείχε επίσης υπηρεσίες σε εταιρείες του Abramovich που ήταν εγγεγραμμένες σε δικαιοδοσίες μυστικότητας, συμπεριλαμβανομένης της Νήσου Μαν, του Τζέρσεϋ και, κυρίως, των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, όπου ήταν εγγεγραμμένος ο κύριος όγκος των εταιρειών που ανήκουν στον Αμπράμοβιτς —σχεδόν 100—, διαπίστωσε η ICIJ», αναφέρεται.

Το Cyprus Confidential δείχνει επίσης ότι μια οντότητα που ελέγχεται από τον Abramovich πούλησε ένα εξαιρετικά κερδοφόρο μερίδιο σε μια διαφημιστική εταιρεία σε μια οντότητα που ελέγχεται από τον Sergey Roldugin. «Κλασικός τσελίστας και μακροχρόνιος φίλος του Πούτιν, ο Roldugin εκτέθηκε στα Panama Papers ως σημαντική προσωπικότητα σε ένα δίκτυο που διοχέτευσε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω τραπεζών και εταιρειών κοχυλιών. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Ρόλντουγκιν τον Ιούνιο του 2022, περιγράφοντάς τον ως ‘‘θεματοφύλακα του υπεράκτιου πλούτου του Προέδρου Πούτιν’’», σημειώνουν οι ερευνητικοί δημοσιογράφοι.

«Το πρότζεκτ εγείρει ερωτήματα για την Τσέλσι σχετικά με το πώς ο Αμπράμοβιτς, κάποτε ιδιοκτήτης της, χρηματοδότησε την επιτυχία του συλλόγου. Τα αρχεία αποκαλύπτουν ένα δεκαετές μοτίβο πληρωμών αξίας δεκάδων εκατομμυρίων βρετανικών λιρών, μέσω υπεράκτιων οχημάτων που ανήκουν στον Αμπράμοβιτς και προφανώς παραλείφθηκαν από τους οικονομικούς λογαριασμούς της Τσέλσι. Οι εκπρόσωποι του Αμπράμοβιτς δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό», προστίθεται.

Δείτε εδώ τα στοιχεία της ερεύνας

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση