ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εφικτή μια λύση στο Κυπριακό για τα ΗΕ, λέει ο Στιούαρτ

Μετά την ενημέρωση του ΣΑ

ΚΥΠΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό, δήλωσε την Τετάρτη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) Κόλιν Στιούαρτ, μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας τον διορισμό εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ, της προσωπικής απεσταλμένης για την Κύπρο, δουλειά της οποίας θα είναι να προσπαθήσει να «προχωρήσει προς τα εμπρός».

Για την κατάσταση στη νεκρή ζώνη είπε ότι υπάρχουν παραβιάσεις «και από τις δύο πλευρές» σημειώνοντας ότι υπήρξε μια κλιμάκωση τους τελευταίους μήνες, όμως ανέφερε πως κάθε περιστατικό εξετάζεται χωριστά, αναλόγως των χαρακτηριστικών του. Δεν πρέπει να εξισώνονται διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά σημεία της νεκρής ζώνης, είπε.

Ο κ. Στιούαρτ προέβη σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, μετά το πέρας της ενημέρωσης του ΣΑ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων ενόψει της υιοθέτησης στις 30 Ιανουαρίου του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο, η οποία λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

Όπως δήλωσε, είχε μια καλή συνάντηση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, τα μέλη του οποίου υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις εκφράζοντας παράλληλα «πολύ ισχυρή υποστήριξη για το έργο» των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Αναφέρθηκε επίσης σε δηλώσεις που χαιρετίζουν τον διορισμό της νέας απεσταλμένης για την Κύπρο, λέγοντας ότι υπάρχει καλή υποστήριξη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι συζήτησαν την κατάσταση στη νεκρή ζώνη, λέγοντας ότι «υπάρχει ένας αριθμός ζητημάτων στη νεκρή ζώνη που αποτελούν πρόκληση» κάτι που, όπως είπε, αναφέρει στις εκθέσεις του και ο ΓΓ του ΟΗΕ, που είναι και η βάση των συζητήσεων στο ΣΑ.

Ερωτηθείς για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, είπε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει την εργασία της απεσταλμένης του ΓΓ, καθώς «αυτό θα είναι το ερώτημα στο οποίο θα επικεντρωθεί». Μπορώ, συνέχισε, να σας πω ότι ο ΟΗΕ πιστεύει ότι είναι δυνατό να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο κυπριακό πρόβλημα. «Δεν έχουμε παραιτηθεί εδώ και 60 χρόνια» είπε, σημειώνοντας ότι τον Μάρτιο έχουμε μια πολύ λυπηρή επέτειο που αποτελεί υπόμνηση ότι «αυτό το πρόβλημα έχει διαρκέσει πάρα πολύ». Σίγουρα πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες, γι' αυτό ο Γενικός Γραμματέας όρισε μια απεσταλμένη, είπε, δουλειά της οποίας θα είναι να προσπαθήσει να «προχωρήσει προς τα εμπρός».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στιούαρτ αναφέρθηκε στην αποστολή καλών υπηρεσιών και στην ειρηνευτική αποστολή, των οποίων ηγείται, λέγοντας ότι με την ειδική απεσταλμένη θα υπάρξει μια «μεγάλη, συγκροτημένη προσπάθεια» σε ό,τι αφορά τις καλές υπηρεσίες. Ωστόσο, συνέχισε, σκοπός της ειρηνευτικής αποστολής είναι να αποφευχθούν προβλήματα στη νεκρή ζώνη που θα μπορούσαν να διαταράξουν την πολιτική διαδικασία και ιδανικά να δημιουργήσουν συνθήκες που θα ευνοήσουν αυτή τη διαδικασία, κάνοντας λόγο για «διπλή προσπάθεια».

«Στις Καλές Υπηρεσίες έχει γίνει πολλή δουλειά για να προσπαθήσουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ των πλευρών, να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη ώστε η απεσταλμένη κατά τη διαδικασία εμπλοκή της να βρει κάποιες ευκαιρίες για να προχωρήσουν τα πράγματα προς τα μπροστά» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς από την ανταποκρίτρια του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ανατολή για «παραβιάσεις της ε/κ πλευράς στην Πύλα και άλλου» και με ποιό τρόπο τα ΗΕ σκοπεύουν να τις αντιμετωπίσουν, ο κ. Στιούαρτ δήλωσε ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι «να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της νεκρής ζώνης και ιδιαίτερα να διατηρήσουμε το στρατιωτικό στάτους κβο για να διασφαλίσουμε ότι οι εντάσεις δεν θα αυξηθούν και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα».

«Είχαμε παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη και από τις δύο πλευρές και μάλιστα υπήρξε μια κλιμάκωση τους τελευταίους μήνες, που περιγράφεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και είναι μια κατάσταση που δεν είναι επωφελής για κανέναν (no win situation)» είπε, σημειώντας ότι «ανεβάζει την ένταση και δημιουργεί προβλήματα για όλους».

Είπε ακόμη ότι η ειρηνευτική δύναμη βλέπει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά «και ένα από τα λάθη που γίνονται είναι να εξισώνονται διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά σημεία της νεκρής ζώνης».

Υπάρχουν διαφορετικά θέματα, διαφορετικά ιστορικά στοιχεία και διαφορετικές ευαισθησίες, συνέχισε ο κ. Στιούαρτ, λέγοντας ότι ο λόγος που τα ΗΕ επενέβησαν τον Αύγουστο στην Πύλα είχε να κάνει «με συγκεκριμένες ευαισθησίες αυτής της περιοχής». Κάθε άλλο συμβάν ζυγίζεται αναλόγως των χαρακτηριστικών του και διαμαρτυρόμαστε με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την κατάσταση, είπε ο κ. Στιούαρτ. Όμως, σημείωσε, «σκοπός μας είναι να πείσουμε τις δύο πλευρές ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να υπονομεύουν την εξουσία του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη ή να υποβαθμίζουν την ακεραιότητα της ίδιας της νεκρής ζώνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση