ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εγκρίθηκε με 34 ψήφους ο επαναδιορισμός της Μαρίας Στυλιανού - Λοττίδη

Προηγήθηκαν ομιλίες βουλευτών με την πλειοψηφία να εκφράζεται με θετικά λόγια για το έργο της

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια υπερψήφισε κατά πλειοψηφία το απόγευμα τον επαναδιορισμό της Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη με 34 ψήφους υπερ και 16 κατά, στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση επιστολή της Γραμματέως του Υπουργικού Συμβουλίου, προς την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ημερομηνίας 30 Μαρτίου 2023.

Στην Ολομέλεια υπήρξε ουσιαστικά μια επανάληψη των επιχειρημάτων και των απόψεων των κομμάτων όπως εκφράστηκαν χθες στην επιτροπή Θεσμών.

Δηλαδή για το κατά πόσο ο διορισμός είναι πολιτικός ή όχι, για το αν έπρεπε να διαβιβαστούν στη Βουλή τα βιογραφικά των υπολοίπων 19 που διεκδικούσαν τη θέση, μαζί με την κ. Λοττίδη και αν όντως το Υπουργικό Συμβούλιο που αποφάσισε τον επαναδιορισμό, έλαβε υπόψη τα βιογραφικά των άλλων υποψηφίων. Επίσης υπήρξαν έντονες τοποθετήσεις ότι η κ. Λοττίδη πρέπει να κρίνεται από το έργο της και όχι από το ποιου είναι σύζυγος.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι σήμερα καλούμαστε, σε μια πολιτική πράξη, να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε την εισήγηση του ΠτΔ και του Υπουργικού. Ανέφερε ότι σήμερα απλά για τον διορισμό ενός θεσμού χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της Βουλής η οποία όμως ούτε συναποφασίζει ούτε είναι η δεύτερη συνιστώσα. Ανέφερε επίσης ότι κρίνεται με θετικό πρόσημο το έργο της Επιτρόπου.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών ο κ. Δημητρίου είπε ότι το τι έγινε χθες, παρουσία του Γενικού Ελεγκτή και της Επιτρόπου «ήταν εκτός πλαισίου». Είπε ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί το αίτημα συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής ομάδας, ότι έγινε έντονη συζήτηση «αλλά στο τέλος πιστεύω ότι πήγε όσο καλά μπορούσε να πάει».

Ανέφερε επίσης ότι ήταν προεκλογική δέσμευση η δημιουργία γνωμοδοτικού συμβουλίου εκφράζοντας την ελπίδα όντως να δημιουργηθεί. Ο κ. Δημητρίου είπε ότι η εισήγηση κρίνεται πολιτικά αλλά θα μπορούσε αυτή η διαδικασία να γινόταν με μια μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης είπε ότι πρόκειται για το διορισμό ενός ανεξάρτητου θεσμού του κράτους και δεν είναι πολιτικός διορισμός και ότι είναι λυπηρό να γίνεται αυτή η συζήτηση. Διερωτήθηκε επίσης αν μπορεί κάποιος να λέει ότι διορίζεται Εισαγγελέας και Βοηθός ΓΕ και αυτοί είναι πολιτικοί διορισμοί.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι μετά τις υπαναχωρήσεις του ΠτΔ για εκποιήσεις και τετράμηνα, τώρα υπαναχωρεί και για το γνωμοδοτικό συμβούλιο. Ανέφερε επίσης ότι η νομοθεσία λέει ρητά και ξεκάθαρα ότι για το διορισμό της επιτρόπου η Βουλή είναι συναποφασίζον όργανο, και δεν δίνει απλά έγκριση ή απόρριψη.

Η νομοθεσία είπε, μιλά για προηγούμενη σύμφωνη απόφαση της Βουλής και στη μοναδική περίπτωση που έχουμε αυτό το ρόλο ως συναποφασίζοντες, τον απεμπολούμε.

Ο κ. Πασιουρτίδης διερωτήθηκε γιατί ήταν κακό η Βουλή να έχε ενώπιον της τα βιογραφικά των υπόποιλων 19 υποψηφίων και πως μπορεί τώρα κάποιος να πει ότι η απόφασή τους θα είναι αντικειμενικά ορθή. Εξέφρασε λύπη γιατί κάποιοι, όπως είπε, υποβαθμίζουν το ρόλο μας σε αυτό το διορισμό. Ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία πάσχει εν τη γενέσει της.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως πρέπει επιτέλους να εξευρεθεί μια ενιαία διαδικασία για το διορισμό επικεφαλής και μελών ανεξάρτητων αρχών και επιτρόπων και ότι σε αυτή την περίπτωση το Υπουργικό και ο ΠτΔ συμμορφώθηκαν πλήρως με τις πρόνοιες της διαδικασίας.

Είπε ότι ο διορισμός είναι πολιτικός, γίνεται από τον ΠτΔ με εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου και με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής. Ανέφερε επίσης ότι είναι λανθασμένο να κρίνονται με τόση ευκολία άνθρωποι και η καριέρα τους.

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου είπε ότι κάθε γυναίκα και κάθε άνδρας έχει δικαιώματα στην καριέρα του ανεξαρτήτως του ποιος ή ποια είναι ο/η σύζυγός του, αν είναι πολιτικός, καναλάρχης η δικαστής και πρόσθεσε πως ο καθένας πρέπει να κρίνεται από την αξία και το έργο του.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία για το ν/σ για το γνωμοδοτικό συμβούλιο και διερωτήθηκε γιατί κάποιοι λένε για αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων. Ανέφερε ότι χθες ακούστηκαν επιθέσεις επί προσωπικού όχι για το έργο της Επιτρόπου και τις αξιολογήσεις διεθνών και άλλων οργανισμών και ότι αντί να διαφυλάξουμε τους θεσμούς γίνονται συζητήσεις που ρίχνουν το επίπεδο.

Για τις επικρίσεις ότι δεν δόθηκαν τα βιογραφικά των άλλων στο ΥΣ ανέφερε πως η γραμματέας του ΥΣ ανέφερε πως αφού εξετάστηκαν, καταρτίστηκε κατάλογος με τα βιογραφικά και δόθηκε χωριστός φάκελος σε κάθε Υπουργό.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου διερωτήθηκε γιατί η θέση δεν δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του γραφείου της Επιτρόπου και στην εφημερίδα της Δημοκρατίας και έθεσε και άλλα ερωτήματα για τη διασφάλιση της διαδικασίας με βάση τα προσόντα των υποψηφίων.

Αναφέρθηκε στην επιστολή του Ελεγκτή στον ΠτΔ «με σοβαρό περιεχόμενο» και μίλησε για επιφανειακά κριτήρια στην προκήρυξη. Επίσης η κ. Ατταλίδου διερωτήθηκε πως αξιολογήθηκαν οι αιτήσεις των άλλων υποψηφίων και αν η διαδικασία ήταν αξιοκρατική και αντικειμενική.

Ανέφερε επίσης πως οι υπόλοιποι υποψήφιοι θεώρησαν ότι θα είχαν ίση μεταχείριση ενώ ερωτήματα έθεσε και για το γνωμοδοτικό συμβούλιο. Είπε εξάλλου ότι η Βουλή καλείται να λάβει απόφαση χωρίς να γνωρίζει οτιδήποτε για τη διαδικασία και την αξιολόγηση.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, είπε ότι κρίνεται ο διορισμός σε μια ευαίσθητη θέση στη βάση του έργου που επιτελέστηκε και της αφοσίωσης στα καθήκοντα και όχι με βάση προσωπικές πεποιθήσεις, «του ελεγκτή περιλαμβανομένου».

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι η απαίτηση να σταλούν από το Υπουργικό τα βιογραφικά όσων ενδιαφέρθηκαν για να κρίνει η Επιτροπή Θεσμών την αξιοσύνη τους «είναι άνω ποταμών».

Ανέφερε ότι η κ. Λοττίδη όρθωσε ανάστημα και ύψωσε φωνή για πολλά νοσηρά φαινόμενα σε αυτό το τόπο και ότι το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο σε ότι αφορά την διάκριση των εξουσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση