ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ελλαδικά ΜΜΕ: Νέο deal Αθήνας και Λευκωσίας για το καλώδιο

Η ελληνική πρόταση, η κυπριακή ανησυχία και τα 125 εκατομμύρια ευρώ

24news team

Αθήνα και Λευκωσία φέρονται να έχουν καταλήξει σε νέα συμφωνία για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση, σύμφωνα με σημερινά ελλαδικά δημοσιεύματα. Όπως αναφέρεται, κατατέθηκε από ελληνικής πλευράς πρόταση που απαντά στις κυπριακές ανησυχίες.

Η πρόταση προβλέπει ότι σε περίπτωση ανωτέρας βίας, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον τουρκικό παράγοντα, η ανάκτηση των εξόδων που θα έχουν γίνει έως εκείνη τη στιγμή θα αντληθεί σε ποσοστό 50%-50% από τις δύο χώρες.

Μία από τις ελλαδικές ιστοσελίδες που κάνει αναφορά στην πιο πάνω πληροφορία, το Insider.gr, σημειώνει επίσης: «Η συγκεκριμένη πρόταση περιορίζει την επιβάρυνση των Κυπρίων καταναλωτών (από το αρχικό 63%), στο ενδεχόμενο παγώματος του έργου λόγω εξωγενών παραγόντων και δείχνει έμπρακτα πως η Ελλάδα εκτιμά ότι το πρότζεκτ θα υλοποιηθεί απρόσκοπτα».

Η κυπριακή πλευρά φέρεται να δήλωσε ικανοποιημένη από την πρόταση, συναινώντας να ικανοποιήσει το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για την τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου στην Κύπρο, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του έργου κατά την κατασκευαστική περίοδο, προστίθεται.

Η Κύπρος δηλαδή να χρηματοδοτήσει το έργο με 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, από το 2025 και για μια πενταετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση