H κοινοπραξία Eni/Total εξετάζει την ύπαρξη περαιτέρω προοπτικών στα τεμάχια 6 και 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου καθώς και τις προοπτικές εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Καλυψώ», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του διερευνητικού τομέα της εταιρείας, Λούκα Μπερτέλι, στο συνέδριο Eastern Mediterranean Gas στη Λευκωσία.
Ο κ. Μπερτέλι υπογράμμισε τη σημασία των ευρημάτων των δύο γεωτρήσεων της κοινοπραξίας Total/Eni στους στόχους «Ονησίφορος» και «Καλυψώ» της κυπριακής ΑΟΖ οι οποίες κατέδειξαν ότι το μοντέλο του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ» εκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημείωσε επίσης ότι το φυσικό αέριο που βρέθηκε στην «Καλυψώ» είναι εξαιρετικής ποιότητας (99% μεθάνιο) ενώ τα πετρώματα είναι επίσης πολύ καλά, δύο πολύ σημαντικά στοιχεία για τη μετέπειτα εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
Ανέφερε ακόμα ότι η αναμενόμενη γεώτρηση της Exxon Mobil στο τεμάχιο 10 αυτό το χρόνο, θα είναι ακόμα μια δοκιμή του μοντέλου του «Ζορ». Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η κοινοπραξία Eni / Total αξιολογούν την ύπαρξη περαιτέρω προοπτικών στα κυπριακά τεμάχια 6 και 11 για πιθανή γεώτρηση.
Ο κ. Μπερτέλι επεσήμανε επίσης ότι αν η ανακάλυψη στο «Καλυψώ» αξιολογηθεί θετικά, η εταιρεία θα πρέπει να αναπτύξει επιλογές για εμπορευματοποίηση του. Αναλύοντας τις επιλογές, κατέστησε σαφές ότι η εταιρεία δίδει προτεραιότητα στην επιλογή του υφιστάμενου τερματικού υγροποίησης που διατηρεί στην Αίγυπτο, από το οποίο το υγροποιημένο αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ευρώπη και αλλού στην Ανατολική Μεσόγειο.
"Και αυτός είναι ο απλός, ταχύτερος και λογικότερος τρόπος να υπάρξουν έσοδα από την εξαγωγή του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου", είπε.
Πρόσθεσε ότι η κατασκευή νέων αγωγών, ειδικά προς την Ευρώπη, απαιτεί μαζικές επενδύσεις, πολιτική αποδοχή από διάφορες χώρες και μεγαλύτερες ποσότητες αερίου για τη διασφάλιση της μακρόχρονης κάλυψης των αναγκών. Είπε επίσης ότι οι μεγάλες αγορές στην περιοχή που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η Ελλάδα και η Τουρκία.
Σημειώνοντας ότι υπάρχουν προοπτικές ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να γίνει ένας δυνητικός κόμβος φυσικού αερίου για την Ευρώπη, είπε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξουν ρεαλιστικές λύσεις.
"Νομίζω ότι πρέπει να πάμε βήμα με βήμα, να είμαστε ρεαλιστές, πραγματιστές. Η περιοχή είναι γεωπολιτικά περίπλοκη, πρέπει να βρούμε απλές λύσεις και πιο ρεαλιστικές λύσεις για να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους ", είπε.
Τον περασμένο μήνα το πλοίο γεωτρύπανο της Eni αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κυπριακή ΑΟΖ, όταν τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν την πορεία του προς το τεμάχιο 3 την κυπριακής ΑΟΖ.
Αναφερόμενος στις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν καλά αποτελέσματα στο Λίβανο μετά τον πρώτο γύρο γεωτρήσεων που προκήρυξε η χώρα, ενώ είπε ότι οι υποθαλάσσιες γεωτρήσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα μπορεί τελικά να φέρουν περισσότερες εκπλήξεις.
Ανέφερε τέλος ότι η ενέργεια θα μπορούσε να φέρει κοντά και να δημιουργήσει ειρήνη για όλες της χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.